Συνέντευξη με τον Πρόεδρο του κόμματος Δημοκράτες Ανδρέα Λοβέρδο



ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ ΠΑΣΤΡΑΣ: Καταρχάς σας ευχαριστούμε πολύ που για δεύτερη συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση παραχωρείτε συνέντευξη στην εφημερίδα μας, κάτι που μας τιμά πολύ. Θα θέλαμε τώρα να μας πείτε, ποιοι ήταν οι λόγοι που σας οδήγησαν στην ίδρυση των «Δημοκρατών» και ποιο είναι το όραμά σας;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εγώ σας ευχαριστώ που με τιμάτε με τη φιλοξενία σας στην εφημερίδα σας, την οποία παρακολουθώ πάντοτε με ενδιαφέρον. Οι Δημοκράτες δεν είναι ένα ακόμη κόμμα στην ελληνική πολιτική σκηνή. Αντιθέτως είναι εκείνο το κόμμα που σήμερα λείπει και κυρίως χρειάζεται. Δυστυχώς όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα της αντιπολίτευσης πολιτεύονται με καθολική άρνηση. Είναι αυτό που εγώ ονομάζω επαγγελματίες αρνητές της αντιπολίτευσης. Η αντιπολίτευση όμως δεν είναι προορισμένη για να αρνείται άκριτα. Η αντιπολίτευση σκοπό έχει να προστατεύει τα συμφέροντα της πατρίδας και των πολιτών συμφωνώντας στο σωστό και δημιουργώντας έτσι κοινωνικές συναινέσεις και διαφωνώντας στο λάθος με επιχειρήματα και αντιπρόταση. Αυτό σήμερα δεν υπάρχει. Εμείς οι Δημοκράτες με προμετωπίδα την κοινή λογική και τη μετριοπάθεια αυτό ακριβώς υπηρετούμε. Δεν εξετάζουμε ποιος λέει κάτι για να πάμε απέναντι. Εστιάζουμε στο τι λέγεται και τοποθετούμαστε. Γι΄αυτό και πιστεύω ότι οι συμπολίτες μας θα μας εμπιστευθούν και στις 9 Ιουνίου θα στείλουν τους Δημοκράτες όσο πιο δυνατούς γίνεται στην Ευρωβουλή.  

ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ ΠΑΣΤΡΑΣ: Δημιουργήσατε ένα νέο φορέα, ο οποίος μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα καταγράφει στις δημοσκοπήσεις ποσοστά εισόδου στην Ευρωβουλή. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτή η επιτυχία και ποιοι είναι οι κύριοι στόχοι των «Δημοκρατών»  στις Ευρωεκλογές;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Στις ευρωεκλογές στις 9 Ιουνίου οι Έλληνες ψηφίζουμε για να επιλέξουμε τους εκπροσώπους μας στο Eυρωπαϊκό Kοινοβούλιο. Είμαι Πρόεδρος του κόμματος των Δημοκρατών και είμαι υποψήφιος Ευρωβουλευτής. Ζητώ τον σταυρό προτίμησης των συμπολιτών μου γιατί πιστεύω ότι μπορώ να εκπροσωπήσω τα συμφέροντα της πατρίδας μας στις Βρυξέλλες με τόλμη, με γνώση, με αποτελεσματικότητα. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες γνωρίζουν τον τρόπο που πολιτεύτηκα διαχρονικά. Θέλω να είναι βέβαιοι ότι και στην ευρωβουλή θα κάνω ό,τι κάνω πάντοτε, το καλύτερο για την Ελλάδα μας. Αυτό είναι δέσμευση.

ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ ΠΑΣΤΡΑΣ: Ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύετε να προωθήσετε για την ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή ένωση;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτό στο οποίο επιμένω πάρα πολύ είναι ότι στην ευρωπαΐκή ένωση 21 ευρωβουλευτές πρέπει να πάμε με σύμπνοια, με αλληλεγγύη, με κοινό στόχο τα συμφέροντα της πατρίδας μας, άρα με βαθιά αγάπη για την Ελλάδα. Πρέπει να αλλάξει το μοτίβο. Ως Εθνική Ελλάδος πρέπει να συμπεριφερόμαστε στην Ευρωπαΐκή Ένωση και εφόσον οι πολίτες με τιμήσουν με την ψήφο τους και με στείλουν στο ευρωκοινοβούλιο θα αναλάβω σημαντική και ουσιαστική δράση για το συντονισμό της ελληνικής ομάδας. Οι Βρυξέλλες δεν είναι για να βγάζουμε τα εσωτερικά πολιτικά απωθημένα. Εμείς, ως ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ, θα αναζητήσουμε συμμάχους εντός του Renew Europe, της πολιτικής ομάδας που έχει δημιουργήσει ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν. Η ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας, η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και η προώθηση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων που παράγονται εντός της ΕΕ είναι κοινές προτεραιότητες που μπορούν να ενώσουν πολλά κράτη μέλη σε αυτήν την προσπάθεια. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η προσέγγισή μας θα βρει ευρεία υποστήριξη και θα οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα για το μέλλον της Ελλάδας αλλά και την εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ ΠΑΣΤΡΑΣ: Πιστεύετε πως ήρθε η ώρα, να δούμε ξανά το «κέντρο» στην εξουσία;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ασφαλώς και το πιστεύω. Αυτό είναι που λείπει από το ελληνικό πολιτικό σκηνικό σήμερα Ένα καθαρό, πατριωτικό μεταρρυθμιστικό και κυρίως αυθεντικό κεντρώο κόμμα. Είναι πολύς ο καιρός που η Νέα Δημοκρατία καρπώνεται το κενό που άφησε το ΠΑΣΟΚ στο κέντρο και το καταλαμβάνει ως ανοχύρωτο κάστρο. Το Κέντρο της Ελλάδας είναι οι Δημοκράτες.  Και προφανώς ένα κεντρώο κόμμα όπως είναι οι Δημοκράτες δεν έχει σκοπό να πετάει πέτρες σε αλεξίσφαιρα τζάμια. Τα κόμματα ιδρύονται για να αποτελούν κυβερνητική λύση. Εμείς δεν θέλουμε να γίνουμε σαν τα άλλα κόμματα και τους αρχηγούς τους στην αντιπολίτευση που τα κοιτάει ο λαός και τα περιφρονεί γιατί πιστεύει ότι δεν έχουν καμία καταλληλότητα ούτε για την κυβέρνηση ούτε για την πρωθυπουργία αντίστοιχα. Εμείς θέλουμε να προσφέρουμε στην χώρα με έργο. Οι Δημοκράτες ήρθαν για να μείνουν. 

ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ ΠΑΣΤΡΑΣ: Πώς κρίνεται τη διακυβέρνηση της Ελλάδας από τη Νέα Δημοκρατία;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων αλλά ούτε και στο ύψος των προεκλογικών της υποσχέσεων. Πέντε χρόνια τώρα λέει αλλά δεν κάνει. Τα μεγάλα στοιχήματα φαίνεται να τα έχει χάσει όλα. Αξιολόγηση, δημόσια ασφάλεια, βία και ανομία στα πανεπιστήμια και φυσικά πρώτα και πάνω απ’ όλα την μάχη με την ακρίβεια και το υψηλό κόστος ζωής. Δεν είμαστε μηδενιστές, παρατηρούμε όπως όλοι οι λογικοί πολίτες τι συμβαίνει στη χώρα, τι γίνεται και τι δεν γίνεται. Και όπου συμφωνούσαμε όπως για παράδειγμα με την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων ή με την επιστολική ψήφο το είπαμε ευθέως προσφέροντας κοινωνική συναίνεση για μια μεταρρύθμιση. Το πρόβλημα είναι ότι η Νέα Δημοκρατία διασώζεται χωρίς το κυβερνητικό κόστος που έπρεπε να έχει εξαιτίας των λαθών και των παραλείψεων της γιατί τα υπόλοιπα κόμματα δεν μπορούν να διαχειριστούν με σοβαρότητα και μετριοπάθεια την έπαλξη της αντιπολίτευσης. Αυτό είναι μείον για τους συμπολίτες μας. 

ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ ΠΑΣΤΡΑΣ: Τέλος, ποιο μήνυμα θέλετε να δώσετε στους αναγνώστες.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Θέλω να επιμείνω στο γεγονός ότι στις 9 Ιουνίου δεν αποφασίζουμε για την κυβέρνηση. Στις 9 Ιουνίου αποφασίζουμε για τους εκπροσώπους μας στην ΕΕ. Αυτό πρέπει να το δουν οι συμπολίτες μας με πολύ ενδιαφέρον και να μην παρασυρθούν από εκβιαστικά διλήμματα που επιχειρούν να μετατρέψουν τις ευρωκάλπες σε δημοψήφισμα. Υπάρχουν σοβαρά διακυβεύματα και προφανώς αυτά δεν συνδέονται με τα ποσοστά των κομμάτων. Κατά τη γνώμη μου η ΕΕ πρέπει να κινηθεί ταχύτατα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας κοινής αμυντικής πολιτικής που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση της ευρωπαϊκής ασφάλειας και της αντιμετώπισης των μεγάλων γεωπολιτικών κινδύνων και προκλήσεων. Είμαι αποφασισμένος να εργαστώ σκληρά στις Βρυξέλλες γι΄αυτό το ζήτημα. Μεγάλη σημασία έχουν επίσης τα θέματα της μετανάστευσης και της ενεργειακής εξασφάλισης της Ευρώπης. Η υπογραφή του νέου συμφώνου για τη μετανάστευση που υποστασιοποιεί την αρχή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης σε συνδυασμό με την απόφαση του ευρωκοινοβουλίου στην τελευταία του ολομέλεια για αλληλεγγύη μεταξύ κρατών ως προς τη μετεγκατάσταση των μεταναστών δεν αρκούν γιατί μπορεί να παραμείνουν μόνο στα λόγια. Αυτό που έχει σημασία είναι η εφαρμογή αυτών των αποφάσεων για να υπάρξουν αποτελέσματα. Για το μεταναστευτικό θα εξαντλήσω όλα τα μέσα και τις δυνατότητες που έχει ένας ευρωβουλευτής γιατί η υπόθεση αυτή έχει υπαρξιακή σημασία για την Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά τον τομέα της ενέργειας το μείζον για την Ευρώπη είναι να θωρακιστεί ενεργειακά ώστε να μην εξαρτάται η οικονομία, η ευημερία και το επίπεδο διαβίωσης των ευρωπαίων πολιτών από έναν μόνο πάροχο, όπως έγινε με τη Ρωσία. Οφείλουμε να αναλάβουμε ουσιαστική δράση από κοινού όλα τα κράτη της ΕΕ ώστε να βρούμε πολλές και διαφορετικές πηγές αλλά και μορφές ενέργειας. Αυτές είναι κατά την κρίση μου οι προτεραιότητες και σε αυτούς τους τομείς με την εμπειρία και τη γνώση μου θα δώσω τον καλύτερο εαυτό μου. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια