Άλσος Βεΐκου



Γενική Παρουσίαση

   Στο τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα δεν καταγράφεται οικισμός εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου. Το τμήμα του οδικού δικτύου αποτυπώνεται στον χάρτη που συντάχθηκε από τον V.J.A. Kawpert το έτος 1875 σε κλίμακα 1:25.000 και περιλαμβάνει τα ίχνη των σημερινών Λεωφόρων Γαλατσίου, Γλυκερίας και Βεΐκου. Στον ίδιο χάρτη απεικονίζεται το βυζαντινό μνημείο του Αγίου Γεωργίου «Όμορφη εκκλησία», που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αναγεννήσεως και Λ. Βεΐκου απέναντι από το Αθλητικό κέντρο Γαλατσίου.
   Πριν την ένταξη τμημάτων του Δήμου σε σχέδιο πόλης λειτουργούσε ήδη σημαντικός αριθμός λατομικών χώρων στους λόφους Ελικώνος, Λεβεντάκη, μεταξύ των οδών Παρθενόπης και Αγίων Αναργύρων καθώς και ασβεστοκάμινο στην οδό Ρεθύμνης. Η λειτουργία λατομείων για άμμο και σκύρα στην περιοχή των Τουρκοβουνίων προπολεμικά κατάστρεψε την λοφοσειρά από την Λ. Βυζαντίου-Κύμης μέχρι το σημερινό Αττικό άλσος. Η αποκατάσταση των εγκαταλελειμμένων πλέον λατομικών χώρων αποτελούσε και συνεχίζει να είναι η πρώτη προτεραιότητα των κατοίκων του Δήμου Γαλατσίου και των όμορων Δήμων.



   Στα διοικητικά όρια του Δήμου Γαλατσίου υπάγονται εκτάσεις συνολικού εμβαδού επιφάνειας 4.192 στρέμματα εκ των οποίων τα 2.303 στρέμματα βρίσκονται εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου και τα υπόλοιπα 1.889 στρέμματα βρίσκονται εκτός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου.
   Από τα προαναφερόμενα 1.889 στρέμματα που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεως τα 224 στρέμματα περίπου αποτελούν το Αθλητικό κέντρο Γαλατσίου που έχει ήδη διαμορφωθεί σε χώρο πρασίνου και βρίσκεται στο βόρειο τμήμα των Τουρκοβουνίων, συνορεύει δε προς βορρά με τον Δήμο Ν. Ιωνίας (οικισμό Καλογρέζας), προς νοτιοανατολικά με την κορυφογραμμή των Τουρκοβουνίων και πέραν αυτών με τους Δήμους Φιλοθέης και Παλαιού Ψυχικού και τέλος δυτικά με την Λ. Ομορφοκκλησιάς.
   Το Αθλητικό Κέντρο Γαλατσίου βρίσκεται εντός του Άλσους Βεΐκου που αποτελεί μια τεράστια έκταση πρασίνου και είναι έναν από τους μεγαλύτερους πνεύμονες της Αθήνας. Διαθέτει καφετέρια, παιδική χαρά, γήπεδα, θέατρο, θερινό κινηματογράφο και αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς Αθηναίους τα σαββατοκύριακα.



Στοιχεία Χλωρίδας και Πανίδας

   Εντός του Αθλητικού κέντρου υπάρχουν 60,30 στρέμματα γκαζόν, 76,10 στρέμματα με πεύκα και 9,60 στρέμματα με καλλωπιστικά φυτά.

Προσβάσεις

   Ο χώρος του Αθλητικού Κέντρου είναι περιφραγμένος και διαθέτει πέντε πύλες εισόδου στις τρεις εκ των οποίων δύναται να εισέλθουν οχήματα πρώτων βοηθειών και συντήρησης αυτού (οχήματα καθαριότητας, υδροφόρες κ.λ.π.). Δυτικά δε και σε επαφή με το συγκεκριμένο χώρο υπάρχουν κατασκευασμένοι δύο μεγάλοι χώροι στάθμευσης οχημάτων με άμεση είσοδο και έξοδο στην Λ. Ομορφοκκλησιάς.
   Στο αθλητικό κέντρο μπορεί να έχει πρόσβαση κανείς χρησιμοποιώντας τη λεωφορειογραμμή 608 Γαλάτσι- Ακαδημία- Νεκροταφείο Ζωγράφου, ενώ σε λίγα χρόνια, πιθανότατα το 2012, θα εξυπηρετείται και από την επέκταση της γραμμής του Μετρό Ακαδημία – Κυψέλη - Γαλάτσι (βρίσκεται υπό μελέτη).

Εγκαταστάσεις Αθλητισμού, Πολιτισμού και Αναψυχής

   Το Άλσος Βεϊκου περιλαμβάνει αθλητικές εγκαταστάσεις αλλά και εγκαταστάσεις πολιτισμού και παιδικές χαρές.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

   Οι Αθλητικές Εγκαταστάσεις του Δήμου Γαλατσίου βρίσκονται στο Άλσος Βεϊκου, ένα καταπράσινο πάρκο 256 στρεμμάτων, όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει την ομορφιά της φύσης, να αθληθεί, να ψυχαγωγηθεί και να περάσει κάποιες ώρες ξεγνοιασιάς και ξεκούρασης, σε ένα πολύ φιλικό περιβάλλον. Ωστόσο το στίγμα το δίνουν οι νέοι που συμμετέχουν στις δραστηριότητες του Αθλητικού Κέντρου. Αυτό οφείλεται στις πάσης φύσεως δυνατότητες που παρέχει ο χώρος: γήπεδα μπάσκετ (δύο ανοιχτά γήπεδα με κερκίδες), γήπεδα τένις (έξι ανοιχτά γήπεδα και δύο τοίχοι προπόνησης τένις), γήπεδο βόλεϋ, γήπεδο ποδοσφαίρου (με χλοοτάπητα, κερκίδες και αποδυτήρια), γήπεδο 5Χ5, κολυμβητήριο (περιλαμβάνει δύο ανοιχτές θερμαινόμενες πισίνες, μια για μικρά παιδία και μια για μεγάλους σε πλήρη λειτουργία), στίβο, πίστα πατινάζ και Κλειστό Γυμναστήριο πολλαπλών χρήσεων όπου φιλοξενούνται και σημαντικές αθλητικές εκδηλώσεις (εντός του οποίου βρίσκεται γήπεδο μπάσκετ με παρκέ) και ένα χώρο διαμορφωμένο σε ποδηλατοδρόμιο. Στο χώρο λειτουργεί και Δημοτικό Ιατρείο προς εξυπηρέτηση όλων των πολιτών που επισκέπτονται το χώρο υπό την επίβλεψη ιατρού και νοσηλεύτριας.
   Το Δημοτικό Γυμναστήριο της πόλης αποτελεί έναν πολυχώρο άθλησης και αισθητικής με μοναδικές εγκαταστάσεις, άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό και την απαραίτητη υλικοτεχνική υποστήριξη. Το Άλσος Βεϊκου φιλοξενεί καθημερινά πάνω από 5.000 επισκέπτες. Οι 3.000 είναι πιστοί οπαδοί του αθλητισμού. Παιδικές ακαδημίες λειτουργούν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου με αθλητικά προγράμματα για παιδιά ηλικίας 4-14 ετών, με στόχο τη σωστή σωματική διάπλαση και φυσική κατάσταση αυτών, ενώ το καλοκαίρι οργανώνει προγράμματα αθλητικού camp.
   Οι Αθλητικές Εγκαταστάσεις Δήμου Γαλατσίου στοχεύουν να είναι ο απόλυτος πολυχώρος άθλησης, διασκέδασης, ξεκούρασης.
• Παρέχοντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες όλης της οικογένειας για άθληση και απόδραση από την καθημερινότητα.
• Δίνοντας τη δυνατότητα στον καθένα ξεχωριστά να γνωρίσει το άθλημα που του ταιριάζει καλύτερα.
• Να χαλαρώσει στους μοναδικά διαμορφωμένους χώρους άθλησης και περιπάτου ή να πιει τον καφέ του με θέα τα νερά της πισίνας.
   Η Διοίκηση και το προσωπικό στοχεύουν να βελτιώσουν τη ποιότητα ζωής των πολιτών προσφέροντας τους το μέγιστο δυνατό επίπεδο υπηρεσιών άθλησης που ανταποκρίνονται στις προσωπικές τους ανάγκες.
   Στοχεύουν στην εξυπηρέτηση του κοινωνικού συμφέροντος της πόλης μας, στην ανάπτυξη του αθλητικού πνεύματος και στην ανάδειξη της νεολαίας μέσα από τον αθλητισμό, πρεσβεύοντας πάντα το ιδεώδες του «Ευ Αγωνίζεσθαι».
   Πιο αναλυτικά το Δημοτικό Γυμναστήριο περιλαμβάνει:

ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ

   Το κολυμβητήριο διαθέτει δύο πισίνες, μία μικρή και μία μεγάλη θερμαινόμενη Πισίνα και Αναψυκτήριο.


   Μεγάλη Πισίνα: Ακαδημίες για παιδιά από 5 έως 14 ετών και τμήματα με επιτήρηση υπό την ευθύνη αποφοίτων ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα στην κολύμβηση και δίπλωμα ναυαγοσωστικής. Επίσης λειτουργούν και τμήματα AQUA AEROBIC για ενήλικες.
   Μικρή Πισίνα: Λειτουργία της μικρής πισίνας για εκμάθηση κολύμβησης για παιδιά από 4-6 ετών. Επίσης λειτουργούν τμήματα συγχρονισμένης κολύμβησης και AQUA AEROBIC για παιδιά.Μικρή πισίνα
    Η εγγραφή και η εκμάθηση των παιδιών, του Δήμου, των πολυτέκνων και άπορων οικογενειών είναι ΔΩΡΕΑΝ.
   Οι εγκαταστάσεις του Κολυμβητηρίου διαθέτουν ιατρείο υπό την επίβλεψη ιατρού και νοσηλεύτριας.

ΤΕΝΙΣ

   Υπάρχουν 6 γήπεδα τέννις (4 με χόρτο και 2 χωρίς τάπητα) και ένα γήπεδο με τοίχο για ελεύθερη προπόνηση.
   Ώρες λειτουργίας των γηπέδων από 08.00 έως 22.00.
   Παιδικές ακαδημίες με ΔΩΡΕΑΝ εκμάθηση για παιδιά από 7 έως 14 ετών.
   Προτεραιότητα στη χρήση των γηπέδων έχουν οι Δημότες Γαλατσίου.

ΓΗΠΕΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

   Εντός του χώρου υπάρχει ένα γήπεδο μεγάλων διαστάσεων και ένα γήπεδο 5Χ5.
   Μεγάλο Γήπεδο: Στρωμένο με χλοοτάπητα, αγωνιστικού επιπέδου.
   Γήπεδο 5Χ5: Νέο γήπεδο, στρωμένο με χλοοτάπητα, προστατευτικά πλέγματα και προπονητικοί πάγκοι.

ΣΤΙΒΟΣ

   Στίβος Μεγάλων διαστάσεων. Παιδικές ακαδημίες με ΔΩΡΕΑΝ εκμάθηση για παιδιά ηλικίας από 5 έως 17 ετών, καθημερινά από 17:00 έως 19:00.

ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ

   Στο κλειστό Γυμναστήριο λειτουργούν Τμήματα Βόλλεϋ, Μπάσκετ, Ενόργανης Γυμναστικής.
   Πρόκειται για κλειστό χώρο άθλησης, διαστάσεων 50Χ45, πολλαπλών χρήσεων, με ξύλινο δάπεδο και κερκίδες 250 ατόμων. Επίσης διαθέτει ξεχωριστή αίθουσα με όργανα γυμναστικής.
   Το Κλειστό Γυμναστήριο διατίθεται για την διοργάνωση μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων.
 Στίβος Κλειστό γυμναστήριο Αθλητικό Πρόγραμμα CAMP

ΑΙΘΟΥΣΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

   Στο Κέντρο του Δήμου Γαλατσίου, στην Εκάτης 7, λειτουργεί αίθουσα γυμναστικής γυναικών ηλικίας από 18 και άνω, εντελώς ΔΩΡΕΑΝ. Διαθέτει μία αίθουσα με όργανα γυμναστικής και αίθουσα αεροβικής υπό την εκμάθηση γυμναστών ΤΕΦΑΑ. Η Αίθουσα λειτουργεί από 13 Σεπτεμβρίου έως και 15 Ιουνίου και οι ώρες λειτουργίας είναι 09:00 με 12:00 το πρωί και 17:00 με 20:00 το απόγευμα.

ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΑ - CAMP

   Αθλητικό Πρόγραμμα CAMP Για πρώτη φορά το 2008 το Δημοτικό Γυμναστήριο Γαλατσίου διοργάνωσε Αθλητικό Πρόγραμμα CAMP με πολύ μεγάλη επιτυχία. Η Διοίκηση αξιοποιώντας το χώρο και το χρόνο δημιούργησε για τα παιδιά του Γαλατσίου κατασκηνωτικό πρόγραμμα, έτσι ώστε να ξεκουράζει τους γονείς από την έγνοια της καλοκαιρινής δραστηριότητας των παιδιών τους αλλά και να ευχαριστήσει δημιουργικά τα ίδια τα παιδιά. Η διάρκεια του προγράμματος είναι τεσσάρων (4) εβδομάδων, χωρισμένο σε δυο περιόδους, για παιδιά ηλικίας 7-12 ετών.
   Στο CAMP τα παιδιά έχουν συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει όλα τα αθλήματα, με παροχή διατροφής και ασφάλισης.

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ και ΑΝΑΨΥΧΗΣ

   Εκτός όμως από τις αθλητικές εγκαταστάσεις λειτουργούν στο Άλσος Βεϊκου δύο παιδικές χαρές αλλά και εγκαταστάσεις πολιτισμού. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για έναν ανοιχτό εκθεσιακό χώρο, ένα διαμορφωμένο χώρο σε θερινό κινηματογράφο, ένα ανοιχτό θέατρο με εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης ηθοποιών (καμαρίνια) καθώς και πέντε διαμορφωμένους μικρούς κλειστούς χώρους που χρησιμοποιούνται περιστασιακά για εκθέσεις ζωγραφικής και διάφορες άλλες εκδηλώσεις του Δήμου Γαλατσίου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια