Συνέντευξη με τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας

 



ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ ΠΑΣΤΡΑΣ: Αγαπητέ κ. Κυμπουρόπουλε καταρχάς σας ευχαριστούμε πολύ για την παραχώρηση της εν λόγω συνέντευξης στην εφημερίδα μας, Ελεύθερη Άποψη Γαλατσίου. Θα θέλαμε να μας πείτε πώς ήταν η εμπειρία σας αυτά τα 5 χρόνια ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ευρωκοινοβούλιο.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΥΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Νιώθω πραγματικά περήφανος που με την ψήφο και την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας εκπροσώπησα τη χώρα μας στο Ευρωκοινοβούλιο. Η συμμετοχή στα κοινά δεν ήταν κάτι πρωτόγνωρο για εμένα, καθώς από πολύ μικρός υπερασπίζομαι ενεργά τα δικαιώματα και την ισότητα όλων και για το σκοπό αυτό έχω μάλιστα συμβάλει στην ίδρυση του Οργανισμού Ανεξάρτητης Διαβίωσης Ι-living. Ωστόσο η ενασχόληση με τα κοινά στο πλαίσιο του Ευρωκοινοβουλίου έχει διαφορετική διάσταση. Στο σύνολο των 705 ευρωβουλευτών, ο καθένας μας ξεχωριστά εκπροσωπεί -ταυτόχρονα- τη χώρα του αλλά και το σύνολο των 450 εκατομμυρίων πολιτών της ΕΕ. Έτσι λοιπόν, μέσα από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες στόχος μου είναι να προωθήσω τις συγκεκριμένες ανάγκες της Ελλάδας, εναρμονίζοντας αυτές με τα υπόλοιπα κράτη μέλη. Αυτό που με χαροποιεί ιδιαίτερα είναι ότι παρόλο που η χώρα μας δεν έχει μία μεγάλη αποστολή συγκριτικά με χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία, η φωνή μας είναι μεγάλη, και τελικά η επιρροή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι εμφανής. Αυτό μάλιστα επιβεβαιώθηκε από την πρόσφατη διάκριση μου από το The Parliament Magazine ως 1 από του 20 ευρωβουλευτές που ξεχώρισαν για το έργο τους και την επιρροή τους στην πολιτική της ΕΕ, κατά τη θητεία 2019-2024 (Rising Star in EU Politics), αλλά και τη βράβευσή μου ως ο 1ος ευρωβουλευτής με την μεγαλύτερη επιρροή στην πολιτική της υγείας (RPP Health Policy Leaders 2024).

ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ ΠΑΣΤΡΑΣ: Ποια πιστεύετε πως είναι τα κύρια οφέλη που προκύπτουν από τη συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Ελλάδας;

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΥΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τα οφέλη της Ελλάδας από τη συμμετοχή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια έιναι πολλά. Αρχικά η ΕΕ έχει προσφέρει πάνω από μισό αιώνα ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας. Ο πρόσφατος πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία, μας δείχνει ότι ακόμα και σήμερα είναι σημαντικό να ανήκουμε σε μία Ένωση που προάγει την Ειρήνη. Η ΕΕ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη σφαίρα της διπλωματίας και εργάζεται για να προωθήσει αυτά τα επιτεύγματα, καθώς και τη δημοκρατία, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και το κράτος δικαίου, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η ΕΕ αποτελεί την μεγαλύτερη ενιαία αγορά και την κινητήρια δύναμη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Έχουμε ελεύθερη κυκλοφορία των περισσότερων προϊόντων, υπηρεσιών, κεφαλαίων και ατόμων σε όλη σχεδόν την ήπειρο. Κάθε Έλληνας ή Ευρωπαίος πολίτης έχει το δικαίωμα να σπουδάσει, να εργαστεί και να συνταξιοδοτηθεί σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ.

Συγκεκριμένα οι μαθητές και οι νέοι μπορούν να σπουδάσουν ή να συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών ή σε πρακτικές σε όλη την ΕΕ, αποκομίζοντας μοναδικές δεξιότητες και εμπειρίες.

Επιπλέον η Ελλάδα με τη συμμετοχή της στην ΕΕ απολαμβάνει μείωση του κόστους των συναλλαγών και διευρυνση του εμπορίου, βεβαιότητα στην επενδυτική δραστηριότητα και τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις.

Φυσικά, σαν πολιτικός, δεν μπορώ να παραλείψω τη συμβολή της ΕΕ στην Ελλάδα μέσα από τις νομοθεσίες για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την Τεχνητή Νοημοσύνη, και πολλά ακόμα.

Φανταστείτε η Ελλάδα στην περίοδο της υγειονομικής κρίσης να μην βρισκόταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μπορείτε να φανταστείτε τι θα γινόταν;

Εγώ όχι! Η Ελλάδα χάρις της θέσης που κατέχει εντός της Ένωσης μπόρεσε και πρωτοστάτησε στην πολιτική της υγείας και ισότιμα με τα άλλα κράτη μέλη έλαβε άμεσα και χωρίς κανένα περιορισμό εμβόλια για την θωράκιση από τον κορωνοϊό.

ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ ΠΑΣΤΡΑΣ:  Ποια θέματα θεωρείτε ότι θα αποτελέσουν προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση την επόμενη πενταετία;

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΥΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις. Ορισμένα από τα κύρια θέματα που θα αποτελέσουν προτεραιότητα στην επόμενη πενταετία περιλαμβάνουν την κλιματική αλλαγή και τη βιωσιμότητα. Η ΕΕ θα πρέπει να εστιάσει στην αντιμετώπιση του συνεχώς αυξανόμενου κόστους διαβίωσης και του πληθωρισμού που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό όλους τους Ευρωπίους πολίτες. Σημαντικό είναι δε το γεγονός ότι  η ΕΕ έχει θέσει φιλόδοξους στόχους και για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την προώθηση της βιωσιμότητας.

Η εφαρμογή πολιτικών που θα προωθούν τη μετάβαση σε καθαρές ενεργειακές πηγές και την προστασία του περιβάλλοντος θα εξακολουθήσουν να έχουν πρωταρχικό ρόλο.

Την ερχόμενη πενταετία επίσης, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, η ΕΕ θα επικεντρωθεί στην ανοικοδόμηση της οικονομίας και την προώθηση της οικονομικής ανάκαμψης. Μέτρα όπως η χρηματοδότηση προγραμμάτων υποδομής, η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η δημιουργία θέσεων εργασίας θα είναι προτεραιότητες.

Η προώθηση της ψηφιακής καινοτομίας και η ενίσχυση της ψηφιακής ανταγωνιστικότητας αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό θέμα. Αυτό περιλαμβάνει την υποδομή 5G, την ασφάλεια των δεδομένων και την ψηφιακή εκπαίδευση.

Η διαχείριση του φαινομένου της μετανάστευσης και η προώθηση μιας δίκαιης και αλληλέγγυας πολιτικής για το άσυλο θα παραμείνουν σημαντικά θέματα. Επιπλέον, η ΕΕ θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση της άμυνας της και τη βελτίωση της ασφάλειας των πολιτών της, τόσο σε σχέση με στρατιωτικά θέματα όσο και σε θέματα κυβερνοασφάλειας.

ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ ΠΑΣΤΡΑΣ: Ζούμε μία περίοδο που ο κόσμος μας βρίσκεται υπό τη σκιά του πολέμου και γενικότερης κοινωνικής και οικονομικής αναταραχής. Θεωρείτε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των αποτελεσμάτων αυτής της κατάστασης σε ένα πλαίσιο διαχείρισης αυτών των κοινών προκλήσεων;

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΥΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ζούμε σε μία περίοδο με έντονη τη σκιά του πολέμου και της αναταραχής, κάτι που δημιουργέι ένταση και άγχος σε πολλούς συμπολίτες μας. Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί και συμβάλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των αποτελεσμάτων της τρέχουσας περιόδου, μέσω της συνεργασίας και της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών, υιοθετώντας συλλογικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων.

Διαδραματίζοντας ενεργό ρόλο στη διεθνή διπλωματία και στην ειρηνευτική διαδικασία, η ΕΕ μπορεί να συμβάλει στη μείωση της έντασης και της βίας σε παγκόσμιο επίπεδο, τόσο μέσα από θετικές ενέργεις όσο και με την επιβολή κυρώσεων. Επιπλέον, μέσω της οικονομικής της ισχύος και της πολιτικής συνοχής, η ΕΕ μπορεί να προωθήσει προγράμματα ανασυγκρότησης και ανάπτυξης σε περιοχές που έχουν πληγεί από συγκρούσεις και καταστροφές, βοηθώντας έτσι στην ανασυγκρότηση των κοινοτήτων και την επανένταξη των πληθυσμών στην κοινωνική και οικονομική ζωή. Τέλος, η ΕΕ έχει δεσμευτεί και προωθεί προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας και υποστήριξης για τους πλέον ευάλωτους πληθυσμούς που πλήττονται από τις συνέπειες των συρράξεων και των φυσικών καταστροφών, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση των αποτελεσμάτων αυτής της κρίσιμης περιόδου, διασφαλίζοντας τη σταθερότητα και την ειρήνη σε παγκόσμια κλίμακα.

ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ ΠΑΣΤΡΑΣ: Θα θέλαμε να μας μιλήσετε  για το πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία και ποιες δράσεις έχει υιοθετήσει.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΥΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΕΕ πρεσβέυει τις αξίες και τους θεσμούς της ισότητας και δημοκρατίας. Στα Ευρωπαϊκά Όργανα και θεσμούς μπορούν να συμμετέχουν ως εργαζόμενοι όλες και όλοι ανεξαιρέτως, συμπεριλαμβανομένων των ανάπηρων ατόμων. Στο Ευρωκοινοβούλιο θέλουμε και αποζητούμε τη συμμετοχή αναπήρων στα κοινά, ωστόσο μέχρι τώρα είμαστε πολλοί λίγοι οι εκλεγμένοι ανάπηροι ευρωβουλευτές και εργαζόμενοι. Προς την ενίσχυση της συμπερίληψης η ΕΕ προσφέρει ειδικά προγράμματα και θέσεις εργασίας σε ανάπηρα άτομα για να ενισχύσει την ένταξη τους στην κοινωνία και να επιτύχει ισότητα στην αγορά εργασίας.

Σαν γενικότερες πρωτοβουλίες η ΕΕ έχει προχωρήσει στην θέσπιση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία 2021-2030, που βασίζεται στην προκάτοχό της, την ευρωπαϊκή στρατηγική για την αναπηρία 2010-2020, και στοχεύει να εξασφαλιστεί η πλήρης συμμετοχή των ανάπηρων ατόμων στην κοινωνία, σε ισότιμη βάση με τους άλλους πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό ορίζει διάφορες πρωτοβουλίες γύρω από την ισότητα των δικαιωμάτων, την ανεξάρτητη διαβίωση και αυτονομία, και την καταπολέμηση των διακρίσεων.

Άλλα βασικά νομοθετήματα και πρωτοβουλίες στην διαμόρφωση των οποίων συνέβαλα και εγώ μέσω του κοινοβουλευτικού μου έργου - ως μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης και κοινωνικών υποθέσεων (EMPL)- αποτελούν η Ευρωπαϊκή Πράξη για την Προσβασιμότητα, η πράξη για τα Δικαιώματα των επιβατών με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα, η θέσπιση των Προτύπων Τυποποίησης της Προσβασιμότητας, και η Ευρωπαϊκή κάρτα αναπηρίας και ευρωπαϊκή κάρτα στάθμευσης για άτομα με αναπηρία.

Ακόμα ως Πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Ομάδας για την Αναπηρία στο Κοινοβούλιο συνεχίζω αδιάκοπα τον προσωπικό μου αγώνα, εδώ και έτη για την ισότητα, την ανεξάρτητη διαβίωση και ένταξη στην κοινωνία. Ήμουν και ενεργός πρεσβευτής της θεσμοποίησης του Προσωπικού Βοηθού, κάτι που πραγματοποίησε για 1η φορά η Κυβέρνησή μας.

ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ ΠΑΣΤΡΑΣ: Τελευταία ερώτηση: Θα θέλαμε να μοιραστείτε μαζί μας το όραμά σας για την Ευρώπη του αύριο και να στείλετε ένα μήνυμα στους πολίτες για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΥΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Η ψήφος στις ευρωεκλογές αδίκως περιφρονείται συνήθως από πολλούς σκεπτόμενους ότι «δεν μας αφορά», «είναι κάτι μακριά από εμάς». Στην πραγματικότητα ψηφίζοντας στις ευρωεκλογές έχουμε περισσότερη επιρροή στη διαμόρφωση του μέλλοντός μας, καθώς η πλειοψηφία των νόμων που μας διέπουν σε εθνικό επίπεδο διαμορφώνονται και ψηφίζονται πρώτα στην ευρωβουλή. Έτσι λοιπόν μέσα από τη ψήφο μας επιλέγουμε ποιος θα μας εκπροσωπήσει καλύτερα, ποιος θα εκφράσει καλύτερα τις απόψεις και τις ιδεολογίες μας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια