Συνέντευξη με τον Γιάννη Κορρέ Αντιδήμαρχο Καθαριότητας Δήμου Γαλατσίου



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΡΡΕ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ΣΤΟΝ ΕΚΔΟΤΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΠΟΨΗ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ» ΠΛΟΥΤΑΡΧΟ ΠΑΣΤΡΑ


ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ ΠΑΣΤΡΑΣ: Καταρχάς σας ευχαριστούμε πολύ για την παραχώρηση της εν λόγω συνέντευξης στην εφημερίδα μας. Θα θέλαμε να μας πείτε αρχικά λίγα λόγια για εσάς και για την πορεία σας στα κοινά της πόλης μας. 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΡΡΕΣ: Να σας ευχαριστήσω κι εγώ με τη σειρά μου για τη φιλοξενία στην εφημερίδα σας και την ευκαιρία που μου δίνετε να συζητήσουμε για θέματα που αφορούν τόσο στην καθημερινότητα όσο και στα έργα που λαμβάνουν χώρα στην πόλη μας.

Η ενασχόληση μου με την τοπική αυτοδιοίκηση ήρθε ως φυσικό επακόλουθο της πρότερης πορείας και ενεργούς συμμετοχής μου στα κοινά του τόπου μας. Έχω καταγωγή από την όμορφη Κωμιακη της Ναξου, ωστόσο γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Γαλατσι. Ζω εδώ με τη σύζυγο και τα δύο παιδία μας και δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά στο Γαλάτσι ως Οπτομέτρης – Οπτικός, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου, τα τελευταία δηλαδή 25 χρόνια. Ζούμε καθημερινά σε αυτή την πόλη σε οικογενειακό επίπεδο, κυκλοφορώντας στους δρόμους της, κάνοντας τις αγορές μας από την τοπική αγορά, επισκεπτόμενοι τα πάρκα και το Άλσος μας, χρησιμοποιώντας τις αθλητικές μας εγκαταστάσεις. 

Η θέλησή μου να συμβάλλω στη βελτίωση της καθημερινής ζωής όλων μας, η διάθεση προσφοράς  αλλά και η πίστη μου στην ιδέα του εθελοντισμού με οδήγησαν από νεαρή ηλικία στην ενεργό συμμετοχή μου στα ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Βαθιά μου πεποίθηση ήταν ανέκαθεν πως όλοι οι πολίτες οφείλουμε να έχουμε σχέση με τα κοινά της πόλης που ζούμε και αυτό είναι το καθήκον μας απέναντι στην κοινωνία και στα παιδιά μας.  

Από το 2010 μέχρι και το 2014, ανέλαβα καθήκοντα αντιπροέδρου του Συλλόγου Γονέων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Γαλατσίου,  έχοντας ως στόχο την ποιοτική αναβάθμιση του σχολείου μας, στηρίζοντας τα παιδιά και τις οικογένειες τους,  συντονίζοντας διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις, επιλύοντας προβλήματα της καθημερινότητας του σχολείου. Φυσικά, το θετικό αποτέλεσμα ήρθε μέσα από ομαδική δουλειά καθώς η συνεργασία τόσο με τα υπόλοιπα μέλη του Συλλόγου όσο και με τα παιδιά ήταν άριστη όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Η εμπειρία μου αυτή ήταν καταλυτική στη μελλοντική μου περαιτέρω ενασχόληση με τα κοινά καθώς αποδείχθηκε περίτρανα πως η συλλογική ανιδιοτελής συμμετοχή μπορεί να επηρεάσει άμεσα την ποιότητα της ζωής μας.

Στη συνέχεια, από το 2017 μέχρι και το 2019, ανέλαβα καθήκοντα Προέδρου του Αθλητικού Ομίλου Γαλατσίου, αναγνωρίζοντας ότι η ενασχόληση με τον αθλητισμό αποφέρει πολλαπλά οφέλη τόσο στη σωματική όσο και στην πνευματική υγεία των αθλούμενων και έχοντας ως προτεραιότητα οι αθλητές και αθλήτριες στο μπάσκετ να εκπαιδευτούν σε ένα οργανωμένο και ασφαλές πλαίσιο, σε σύγχρονες εγκαταστάσεις, στην περιοχή που γεννιούνται και μεγαλώνουν. 

ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ ΠΑΣΤΡΑΣ: Το 2019 δηλώσατε υποψηφιότητα με τον συνδυασμό του Γιώργου Μαρκόπουλου. Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας οδήγησαν σε αυτή την απόφαση;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΡΡΕΣ: Πράγματι, το 2019 πήρα την απόφαση να εμπλακώ ακόμα πιο ενεργά στα δημοτικά ζητήματα, κατεβαίνοντας ως υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον Δήμαρχο μας Γιώργο Μαρκόπουλο με τον οποίον μοιραζόμασταν τις ίδιες ιδέες, κοινούς στόχους, έχοντας ως γνώμονα πάντα τα συμφέροντα και τις ανάγκες του δημότη και με κύρια χαρακτηριστικά μας την εντιμότητα, την αξιοπρέπεια και την ανιδιοτέλεια. 

Ο Γιώργος ο Μαρκόπουλος πέρα από εξαιρετικός Δήμαρχος είναι κι ένας άνθρωπος προσιτός όπως όλοι γνωρίζουμε, ανοιχτός σε συζητήσεις, νέες προτάσεις, με πολύχρονη πείρα στον τομέα της τοπικής Αυτοδιοίκησης και μεγάλη αγάπη για τον τόπο μας.  Συζητώντας λοιπόν τότε για τις απόψεις αλλά και τους προβληματισμούς μας, προγραμματίζοντας την επόμενη μέρα για το Γαλάτσι και τους δημότες του,  συμμερίστηκα την ανάγκη για τη διατήρηση της ποιότητας ζωής στην πόλη μας και τη βελτίωση της σε κομβικούς τομείς όπως στην καθαριότητα, ανακύκλωση, εκπαίδευση,  έργα υποδομής, κοινωνική πολιτική, εξυπηρέτηση του δημότη κ.α..

Το εύκολο είναι να μείνεις αμέτοχος, να ασκήσεις κριτική και αντιπολίτευση σε προβλήματα που ανακύπτουν σε διάφορα επίπεδα καθημερινά και που κάθε Διοίκηση αντιμετωπίζει. Το δύσκολο είναι να αναλάβεις δράση και να ικανοποιήσεις άμεσα και αποτελεσματικά ζητήματα που απασχολούν τους δημότες, να προτείνεις λύσεις, να υλοποιήσεις έναν σχεδιασμό. Για μένα αυτά αποτέλεσαν μεγάλη πρόκληση και ήταν και ένα προσωπικό μου στοίχημα να καταφέρω να προσφέρω τα μέγιστα δυνατά μέσω της εκλογής μου ως Δημοτικός Σύμβουλος. 

Κι επειδή πιστεύω πολύ στην ομαδική δουλειά, σημαντικό ρόλο στην απόφαση μου να κατέβω στις εκλογές ήταν και η ομάδα που πλαισίωνε τον Δήμαρχο, μια ομάδα πολιτών χωρίς κομματικές παρωπίδες, μία δυνατή ομάδα με κοινούς στόχους, με διάθεση προσφοράς, με ενδιαφέρουσες απόψεις και ιδέες.  Η εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας που τίμησαν την παράταξη μας με την ψήφο τους το 2019, αποδεικνύει ότι και οι δημότες από την πλευρά τους εκτίμησαν τόσο το έργο και την αποτελεσματικότητα του Δημάρχου όσο και την επιλογή του για τους άμεσα συνεργάτες του.  

ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ ΠΑΣΤΡΑΣ: Διατελέσατε Αντιδήμαρχος Παιδείας και διατελείτε Πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής. Ποια είναι η εμπειρία που έχετε αποκομίσει από αυτές τις θέσεις ευθύνης;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΡΡΕΣ: Λόγω της εμπειρίας που απέκτησα ως Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων όπως προανέφερα, τα προβλήματα των σχολείων, μου ήταν ήδη γνωστά και πλέον από διαφορετικό (θεσμικό) ρόλο επιδίωξα συστηματικά την επίλυση τους.  Από την πρώτη κιόλας ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μου, είχα ένα σχέδιο κατά νου για το πώς να βελτιωθεί η σχολική ζωή των παιδιών μας, σχέδιο που υποστηρίχθηκε απόλυτα από τον Δήμαρχο και σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες του Δήμου υλοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό.  

Ενδεικτικά, θα αναφερθώ στον εκσυγχρονισμό και βελτίωση των σχολικών εγκαταστάσεων που πραγματοποιήθηκαν με: 1.Παροχή δικτύου προκειμένου να έχει πρόσβαση κάθε σχολική τάξη στο διαδίκτυο με αποτέλεσμα να είναι δυνατή η εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων και τεχνικών διδασκαλίας  2. Δημιουργία αύλειων σχολικών χώρων και βελτιώσεις σε ήδη υπάρχοντες αύλειους χώρους, κατά την περίοδο που ήταν κλειστά τα σχολεία λόγω του covid  3. Δημιουργία νέων αθλητικών χώρων μέσα στα σχολικά συγκροτήματα και προμήθεια νέου αθλητικού εξοπλισμού 4. Graffiti στις μεγάλες επιφάνειες των σχολείων. Μία προσπάθεια να δώσουμε χρώμα στην καθημερινότητα των μαθητών με εξαιρετικό αποτέλεσμα από τον ζωγράφο Χρήστο Ρουμελιώτη 5. Αντικατάσταση όλων των μαυροπινάκων για όλες τις τάξεις όλων των σχολείων του δήμου μας, με πίνακες μαρκαδόρου 6. Άμεση αποκατάσταση κάθε ζημιάς που προέκυπτε λόγω καταλήψεων ή οποιασδήποτε φθοράς.

Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια της θητείας μου, εφαρμόστηκε το Πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας για τη «Δίχρονη προσχολική εκπαίδευση» με απόλυτη επιτυχία καθώς υπήρξαν άμεσες παρεμβάσεις στις σχολικές εγκαταστάσεις προκειμένου να στεγάσουν τα παιδιά μας με ασφάλεια και άνεση. Διαμορφώθηκαν σύγχρονοι και κατάλληλοι χώροι σχολικής στέγασης με νέες προμήθειες και τοποθετήσεις υδραυλικών ειδών, ξυλείας, ηλεκτρικών ειδών και χλοοτάπητων. 

Πέρα από τις παρεμβάσεις στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, επί της θητείας μου ως Αντιδήμαρχος Παιδείας,  προσφέρθηκαν Δια βίου μάθησης μαθήματα Παιδείας δηλαδή δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων στα εξής θεματικά πεδία: Οικονομία – Επιχειρηματικότητα, Ποιότητα Ζωής-Περιβάλλον, Γλώσσα & Επικοινωνία, Κοινωνικές δεξιότητες και Δράσεις, Πολιτισμός & Τέχνη, Προγράμματα Ευάλωτων Κοινωνικά Ομάδων. Τα προσφερόμενα προγράμματα μπόρεσαν να παρακολουθήσουν ενήλικες κάθε εθνικής προέλευσης, ηλικίας και μόρφωσης και έλαβαν χώρα στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Γαλατσίου.

Ο τομέας της εκπαίδευσης είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Αφενός,  χρειάζεται στρατηγική για μεγάλες παρεμβάσεις (έργα υποδομής) και αφετέρου πολιτική αντιμετώπισης των καθημερινών προβλημάτων που ανακύπτουν. Η επιμονή μας ως Δημοτική Αρχή να καταφέρνουμε να βρίσκουμε λύσεις από το πιο μικρό έως το πιο σημαντικό πρόβλημα που ανακύπτει, ήταν η βάση της πολιτικής μου και κινητήριος δύναμη. Σε αυτή την κατεύθυνση με βοήθησε η καθημερινή  επαφή με τις σχολικές μονάδες και θεωρώ τον εαυτό μου ιδιαίτερα τυχερό για τους ανθρώπους που γνώρισα και συνεργάστηκα αλλά και για τις δεξιότητες που απέκτησα. 

Ήταν αναμφίβολα, μια πολύ δημιουργική περίοδος που με όπλισε με γνώσεις, εμπειρία και ιδέες για ακόμα μεγαλύτερες καινοτομίες στο μέλλον.   



ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ ΠΑΣΤΡΑΣ: Πλέον είσαστε Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Γαλατσίου. Κατά τη θητεία σας είδαμε να βελτιώνεται πολύ η εικόνα του Δήμου ως προς την καθαριότητα ειδικά σε μία κομβική περίοδο με τις εργασίες του Μετρό. Πόσο δύσκολο είναι να κρατηθούν οι ισορροπίες μίας πόλης κατά τη διάρκεια υλοποίησης ενός τόσο σημαντικού δημόσιου έργου; 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΡΡΕΣ: Η επιλογή του Δημάρχου να με ορίσει Αντιδήμαρχο σε ένα τόσο νευραλγικό τομέα του Δήμου μας, ήταν ιδιαίτερα τιμητική αλλά ταυτόχρονα αποτέλεσε για μένα μεγάλη πρόκληση καθώς δεν είχα την ανάλογη εμπειρία όπως στον τομέα της εκπαίδευσης. Η εικόνα του Δήμου ως προς την καθαριότητα που βλέπετε, είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και συντονισμού των υπηρεσιών Καθαριότητας, Οδοκαθαρισμού, Αποκομιδής Απορριμμάτων και Ανακυκλώσιμων Υλικών. Όλοι μας, από τους υπαλλήλους έως τον Δήμαρχο, δίνουμε κάθε μέρα τον καλύτερο μας εαυτό για να παραδίδουμε μια πόλη καθαρή στον δημότη, μια πόλη που του αξίζει. 

Σίγουρα, οι εργασίες του Μετρό δημιουργούν καθημερινά προβλήματα στο επίπεδο της καθαριότητας και για να κρατηθούν οι ισορροπίες υπάρχει διαρκής επικοινωνία με την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. καθώς και παρακολούθηση του συνόλου των εργασιών που εκτελούνται στην πόλη μας. Η Υπηρεσία Καθαριότητας καταβάλλει κάθε μέρα πολύ σημαντικές προσπάθειες ούτως ώστε να ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν από την εκτέλεση ενός τόσο μεγάλου έργου. Το αποτέλεσμα όμως της δουλειάς όλων των εργαζομένων του Δήμου είναι ορατό στους δημότες και νιώθω ευγνώμων για τη συνεργασία που έχω αναπτύξει μαζί τους. 

Το έργο μας όμως δε σταματά εκεί, δεν αφορά δηλαδή μόνο στην καθαριότητά της πόλης. Βασική προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής ήταν και εξακολουθεί να είναι η σωστή διαχείριση των απορριμμάτων προκειμένου να μην επιβαρύνεται το περιβάλλον μας από τον ανεξέλεγκτο όγκο σκουπιδιών.  Με την ανακύκλωση, μειώνεται δραστικά όγκος των σκουπιδιών και κατ’ επέκταση τα ποσοστά μόλυνσης του αέρα και ρύπανσης του περιβάλλοντος. Προς αυτή την κατεύθυνση, προμηθευτήκαμε νέους κάδους ανακύκλωσης οι οποίοι τοποθετήθηκαν σε κάθε γειτονιά, αυξάνοντας σημαντικά τα ποσοστά ανακύκλωσης, καθώς δόθηκε η δυνατότητα στους δημότες να διαθέσουν τα ανακυκλώσιμα υλικά όσο το δυνατόν πιο κοντά στην κατοικία τους. 

Επιπλέον, συμμετείχαμε στο πρόγραμμα «The Green City» και τοποθετώντας  Κινητά Πράσινα Σημεία Ανακύκλωσης, όπου οι δημότες ανακυκλώνοντας, κερδίζουν πόντους εξαργύρωσης στις συνεργαζόμενες με το πρόγραμμα επιχειρήσεις. Η τοποθέτηση τους έγινε σε διάσπαρτα σημεία του Δήμου (Ελ. Βενιζέλου και Προφήτη Ηλία – Κεντρική είσοδος Άλσους Βεΐκου – Παπαφλέσσα και Χριστιανουπόλεως – Πλατεία Κύπρου), προκειμένου να έχουν πρόσβαση όλοι οι δημότες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Κι επειδή η περιβαλλοντική συνείδηση χτίζεται από μικρή ηλικία, οργανώσαμε δράσεις ανακύκλωσης στα δημοτικά σχολεία σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ)   και την εταιρεία Southstar. Στόχος ήταν η ευαισθητοποίηση μαθητών στην αναγκαιότητα της ανακύκλωσης και ενημέρωση σχετικά με την καινοτόμο προσέγγιση στη διαδικασία ανακύκλωσης των οικιακών απορριμμάτων (διαχωρισμένα είδη προς ανακύκλωση και επιβράβευση μέσω του προγράμματος «THE GREEN CITY»).

Πέρα όμως από την ανακύκλωση συσκευασιών, δώσαμε βάρος και στην κομποστοποίηση που είναι ουσιαστικά ένας φυσικός τρόπος μετατροπής των οργανικών υπολειμμάτων της κουζίνας σε λίπασμα. Έχουμε ήδη προγραμματίσει την τοποθέτηση καφέ κάδων βιοαποβλήτων σε 80 σημεία της πόλης με ταυτόχρονη ενημέρωση των δημοτών (επικοινωνιακό υλικό και δράσεις) για την ορθή χρήση τους και την ορθολογική χρήση των διατροφικών αποβλήτων. Σε αυτό το σημείο, να αναφερθώ στο σπουδαίο έργο που είναι σε εξέλιξη από τον Δήμο και θα το δούμε σύντομα στις γειτονιές μας, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ύψους σχεδόν 5 εκατομμυρίων ευρώ,  και αφορά σε προμήθεια συστημάτων διαλογής βιοαποβλήτων, 23 Γωνιών Ανακύκλωσης, Πολυκέντρων Ανακύκλωσης αλλά και σε προμήθεια νέου κατάλληλου εξοπλισμού για τη διαλογή στην Πηγή Βιοαποβλήτων. 

Προσωπικά θεωρώ, ότι ήδη έγιναν τα τελευταία χρόνια αλματώδη βήματα στον τομέα της Ανακύκλωσης στον Δήμο μας. Ωστόσο, σαφώς υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης. Έχοντας επιτύχει τον πρωταρχικό μας στόχο, να παρέχουμε δηλαδή πολλαπλές δυνατότητες ανακύκλωσης αλλά και κάδους (μπλε και καφέ) σε κάθε γειτονιά, σειρά έχει τώρα να ευαισθητοποιήσουμε ακόμα περισσότερο τους δημότες να συμμετέχουν πιο ενεργά στην όλη διαδικασία της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης.  

ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ ΠΑΣΤΡΑΣ: Όπως ειπώθηκε στην προηγούμενη ερώτηση, έχουν ξεκινήσει ήδη οι εργασίες του Μετρό στην πόλη μας. Ποια θα είναι κατά τη γνώμη σας τα οφέλη για τους Γαλατσιώτες με τη λειτουργία του;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΡΡΕΣ: Το Γαλάτσι, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι μια ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη περιοχή του Λεκανοπεδίου με ανεπαρκή συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση και έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα. Η Γραμμή 4 είναι ένα σπουδαίο κατασκευαστικό έργο, ένα έργο πνοής  που όταν ολοκληρωθεί, θα αλλάξει την καθημερινότητα όλων μας. Η πρόσβαση μας θα διευκολυνθεί σε πολλά σημαντικά κτίρια και εγκαταστάσεις, όπως τα Δικαστήρια, Νοσοκομεία, Πανεπιστημιούπολη κλπ. Από τους συγκοινωνιολόγους εκτιμάται ότι με την ολοκλήρωση κατασκευής του πρώτου τμήματος, «Άλσος Βεΐκου - Γουδή», 340.000 επιβάτες θα μετακινούνται σε καθημερινή βάση, 53.000 αυτοκίνητα θα «βγουν» από τους δρόμους και η απόσταση Γαλάτσι - Γουδή θα καλύπτεται σε 17 λεπτά. Συνεπώς, με τη μείωση της χρήσης των ΙΧ, αναμένεται βελτίωση του κυκλοφοριακού προβλήματος στο Γαλάτσι καθώς και μείωση των ρύπων με την ποσότητα CO2 που δε θα εκλύεται στην ατμόσφαιρα της πόλης. 

Σαφώς, ένα τέτοιο έργο έχει και άλλες θετικές προεκτάσεις για την πόλη μας. Η πόλη μας θα αναβαθμιστεί, η αξία των ακινήτων μας θα αυξηθεί και η τοπική αγορά μας θα ενισχυθεί. Πολλαπλά τα οφέλη για την τοπική κοινωνία μας. 

Σίγουρα οι εργασίες στην πόλη μας, φέρνουν μεγάλη αναστάτωση στην καθημερινότητα μας, όμως αν σκεφτούμε μακροπρόθεσμα, νομίζω πως πραγματικά αξίζει να κάνουμε υπομονή. Η Δημοτική Αρχή από την πλευρά της, έχει ήδη προβεί σε κατασκευή υπαίθριων χώρων στάθμευσης, δωρεάν για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης μας, καθώς αναγνωρίζει πως η στάθμευση κατά την εκτέλεση των έργων αποτελεί σημαντικό πρόβλημα.

ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ ΠΑΣΤΡΑΣ: Στις προηγούμενες Δημοτικές Εκλογές εκλεχτήκατε με πάνω από 1300 σταυρούς και μάλιστα ως ένας από τους πρώτους Δημοτικούς Συμβούλους σε σταυρούς προτίμησης. Πώς νιώσατε για αυτό το γεγονός;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΡΡΕΣ: Η αλήθεια είναι ότι χάρηκα σε μεγάλο βαθμό που με τίμησαν με την ψήφο τους οι Γαλατσιώτες. Επειδή μέχρι πρότινος δεν είχα σχέση με τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η εκλογή μου σε τόσο υψηλή θέση αποτέλεσε έκπληξη όχι μόνο σ’ εμένα αλλά και σε άλλους ανθρώπους του χώρου. Ωστόσο, θεωρώ ότι ο κόσμος που με ψήφισε, γνωρίζοντας με προσωπικά μέσα από τη γενικότερη δραστηριότητα μου στο Γαλάτσι, εκτίμησε κάποια χαρακτηριστικά μου όπως η σοβαρότητα και η συνέπεια που επιδεικνύω σε κάθε δουλειά που αναλαμβάνω, η  εντιμότητα και ειλικρίνεια μου αλλά και η διάθεση να προσφέρω στο κοινωνικό σύνολο. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί τον θεσμό που είναι κοντά στον άνθρωπο, που στέκεται δίπλα στον πολίτη και είναι πολύ ουσιαστικό να στελεχώνεται από ανθρώπους που θέτουν σαν προτεραιότητα το συλλογικό και όχι το ατομικό συμφέρον. Ανθρώπους που αγαπούν την πόλη, που γνωρίζουν τα προβλήματα της  και που προσπαθούν ανιδιοτελώς για το καλύτερο αποτέλεσμα. Είναι σημαντικό για τον απλό δημότη να νιώθει πως εκπροσωπείται από ανθρώπους που τους εμπιστεύεται και που είναι προσιτοί να αφουγκραστούν κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζει, από το πιο μικρό ως το πιο μεγάλο. 

Δε σας κρύβω βέβαια ότι ταυτόχρονα με τον αρχικό ενθουσιασμό, ένιωσα και αρκετό άγχος, δημιουργικό άγχος όπως αποδείχτηκε.  Βρέθηκα αντιμέτωπος με μια μεγάλη πρόκληση προκειμένου να ανταποκριθώ πλήρως στις προσδοκίες των ψηφοφόρων μου. 

Κάνοντας τον προσωπικό μου απολογισμό τέσσερα χρόνια μετά, θεωρώ ότι υπήρξα αρκετά αποτελεσματικός, αναπτύσσοντας έτσι μια βαθύτερη σχέση ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης με τους δημότες. Είχα καθ’ όλη τη διάρκεια της τετραετίας άριστη συνεργασία με όλα τα μέλη της Δημοτικής Αρχής, με όλες τις Υπηρεσίες του Δήμου και με όλους τους δημότες που με προσέγγισαν για διάφορα θέματα που τους απασχολούσαν. Οφείλω να αναγνωρίσω, ότι κάθε καλό αποτέλεσμα για την πόλη είναι πάντα αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς. Και σίγουρα τα αποτελέσματα που πετύχαμε όλοι μαζί σε δύο νευραλγικούς τομείς, αυτόν της εκπαίδευσης κι αυτόν της καθαριότητας είχαν θετικό πρόσημο. Έτσι, τα σχολεία μας σήμερα έχουν αναβαθμιστεί σημαντικά κάνοντας πιο όμορφη, λειτουργική και ανθρώπινη την καθημερινότητα των παιδιών μας και η εικόνα της καθαριότητας της πόλης  μας είναι αισθητά βελτιωμένη. 

ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ ΠΑΣΤΡΑΣ: Τελευταία ερώτηση: Ποιο είναι το προσωπικό σας όραμα και ποιο θεωρείτε πως είναι το διακύβευμα στις Δημοτικές Εκλογές του Οκτωβρίου;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΡΡΕΣ: Προτού αναφερθώ στο προσωπικό μου όραμα, πρέπει να επισημάνω ότι κάθε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος επιλέγει την παράταξη με την οποία θα κατέβει στις εκλογές, ανάλογα με τον αρχηγό της εκάστοτε παράταξης. Αν το όραμα του υποψήφιου Δημάρχου δε σε εμπνέει τότε είναι φύσει αδύνατο να συστρατευτείς μαζί του. Εν προκειμένω, ο Δήμαρχός μας, όπως οι περισσότεροι γνωρίζουν, έχει πολύ ξεκάθαρο όραμα για μια πιο βιώσιμη και λειτουργική πόλη.  Όπως συνηθίζει να λέει, έχει δυο μεγάλα όνειρα για το Γαλάτσι, όνειρα που εμπνέουν όχι μόνο εμάς τους συνεργάτες του αλλά και τους δημότες που με την ψήφο τους έδειξαν την εμπιστοσύνη τους, δύο φορές ήδη, στο πρόσωπο του. Το πρώτο είναι η δημιουργία της κεντρικής πλατείας και το δεύτερο  η δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου των Τουρκοβουνίων.  Για την κεντρική πλατεία, που θα αποτελέσει ένα σταθερό σημείο αναφοράς για την πόλη, έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες, με την κατεδάφιση των κτιρίων να ολοκληρώνεται και σύντομα θα δούμε το τελικό αποτέλεσμα! Για το Μητροπολιτικό Πάρκο των Τουρκοβουνίων, έχει ήδη εκδοθεί η νομοθετική ρύθμιση για την ανάπλασή του και βρίσκονται σε εξέλιξη οι διοικητικές διαδικασίες για την αξιοποίηση του σαν δασική αναδασωτέα περιοχή, όπου οι δημότες θα έχουν τη δυνατότητα να έρχονται σε επαφή με τη φύση, σε απόσταση αναπνοής από την κατοικία τους. 

Φυσικά, ο Δήμαρχος δεν περιορίζει τον σχεδιασμό του μόνο σε αυτά τα δύο πολύ μεγάλα έργα αλλά και σε πολλά άλλα που θα αναφερθώ παρακάτω. Είναι πολύ ουσιαστικό ένας Δήμαρχος να έχει έναν ξεκάθαρο σχεδιασμό που να υποστηρίζεται από προγραμματισμό δράσεων και ενεργειών. Ολοκληρώνοντας πλέον τη δεύτερη θητεία του στον Δήμο Γαλατσίου και έχοντας συμπληρώσει 9 χρόνια ως Δήμαρχος, είναι εμφανές ότι έχει εδώ και χρόνια σχεδιάσει την επόμενη μέρα για το Γαλάτσι και προς αυτή την κατεύθυνση  εργάζεται συστηματικά όλα αυτά τα χρόνια έχοντας την πλήρη στήριξη όλων μας.  

Ενδεικτικά, θα αναφερθώ σε μερικά από τα μεγάλα έργα που ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας και σιγά σιγά παίρνουν σάρκα και οστά. Δύο ολοκαίνουργιοι βρεφονηπιακοί σταθμοί στη Μεσσηνίας και στην Κυμοθόης που θα φιλοξενήσουν τα παιδιά μας. Η Ζαΐρα, ένας θερινός κινηματογράφος με 3 υπόγεια πάρκινγκ που θα αναβαθμίσουν σημαντικά όλη την περιοχή των Κρητικών. Το Κλειστό Γυμναστήριο στο Άλσος Βεϊκου που θα ανακατασκευαστεί πλήρως και θα φιλοξενεί τους αθλητικούς μας συλλόγους. Η Ανάπλαση του Λόφου του Παιδιού, ένα μεγαλόπνοο έργο, ένα σύγχρονο πάρκο 34 στρεμμάτων που θα αποτελεί πνεύμονα πρασίνου όχι μόνο για το Γαλάτσι αλλά για όλη την Αττική.

Το διακύβευμα λοιπόν αυτών των δημοτικών αλλαγών, είναι να λάβουμε μια ισχυρή νομιμοποίηση από τον λαό του Γαλατσίου, μια ανανέωση της εμπιστοσύνης του στη Δημοτική Αρχή ως ένδειξη αναγνώρισης για όλα τα μεγάλα έργα που είναι ήδη σε εξέλιξη αλλά και για όλες τις λύσεις που δόθηκαν σε χρόνια προβλήματα και βελτίωσαν την καθημερινότητα του.

Προσωπικό μου όραμα είναι το Γαλάτσι να γίνει ένας Δήμος πρότυπο σε όλα τα επίπεδα. Και για να γίνει αυτό χρειάζεται η ενεργός συμμετοχή όλης της τοπικής κοινωνίας. Μέσα από διαδικασίες διαβούλευσης και συνδιοίκησης με τους συμπολίτες μας, να κάνουμε μια ακόμα καλύτερη πόλη, μια πόλη φιλική προς τον κάθε δημότη ξεχωριστά. Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων μας χρειάζεται η συμμετοχή όλων μας. Με μία συνολική προσέγγιση των ζητημάτων, με προσοχή στις ιδιαίτερες ανάγκες των ευπαθών ομάδων, χωρίς διακρίσεις, με έμφαση στις ξεχωριστές ανάγκες της τρίτης ηλικίας, των παιδιών, της νεολαίας. Όλοι μαζί, η Δημοτική Αρχή μαζί με τοπικούς κοινωνικούς, επαγγελματικούς, συνδικαλιστικούς και πολιτιστικούς φορείς αλλά φυσικά και με όλους τους δημότες δημιουργούμε έναν Δήμο με ανθρώπινο πρόσωπο. Να φτιάξουμε μιας πόλη πρότυπο που θα παραδώσουμε στα παιδιά μας με υπερηφάνεια! 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια