Συνέντευξη με τον Νίκο Μαγκανάρη Υποψήφιο Περιφερειακό Σύμβουλο Αττικής με τον Γιάννη Σγουρό



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΜΑΓΚΑΝΑΡΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΕΚΔΟΤΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΠΟΨΗ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ» ΠΛΟΥΤΑΡΧΟ ΠΑΣΤΡΑ


ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ ΠΑΣΤΡΑΣ: Καταρχάς σας ευχαριστούμε πολύ για την παραχώρηση της εν λόγω συνέντευξης. Θα θέλαμε να μας πείτε τους λόγους που σας οδήγησαν να θέσετε υποψηφιότητα ως Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος στην Αττική;

ΝΙΚΟΣ ΜΑΓΚΑΝΑΡΗΣ: Εγώ σας ευχαριστώ για την τιμητική σας πρόσκληση και τη δυνατότητα που μου δίνετε να επικοινωνήσω με τους αναγνώστες σας. Δέχτηκα την τιμητική πρόσκληση από τον Γιάννη Σγουρό να συμμετέχω στην παράταξη ΑΤΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ  και να συμμετέχω στην κοινή προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων της Αττικής, με τη γνώση και τη συσσωρευμένη εμπειρία των 28 χρόνων ως Δημοτικός Σύμβουλος και Αντιδήμαρχος Γαλατσίου. Ο Γιάννης Σγουρός είναι αυτοδιοικητικός, διακρίνεται για τη συνέπεια και την αποτελεσματικότητα του, ουδέποτε απασχόλησε τα ΜΜΕ για αδιαφανή λειτουργία και δεν έχτισε τη δημόσια εικόνα του μέσα από το lifestyle και την προσωπική του ζωή.  Απέδειξε ότι στην πολιτική μπορείς να έχεις καλό όνομα, βασισμένο στις αξίες, στις αρχές, στο έργο, στη διάρκεια της παρουσίας, στην αποτελεσματικότητα, στην προσωπικότητα και στις ικανότητες. Σήμερα και μετά από τις καταστροφές που υπέστη μεγάλο μέρος της χώρας, από τις πυρκαγιές στη Ρόδο και την Αλεξανδρούπολη ως τις φονικές πλημμύρες στη Θεσσαλία αποδεικνύεται πόσο σημαντικό είναι να ψηφίζουμε εκείνους που γνωρίζουν τα προβλήματα και φυσικά αγωνίζονται για την επίλυση τους. Σε αυτόν τον αγώνα συμμετέχω κι εγώ με κεντρικό σύνθημα « Ψήφισε για τον τόπο σου και όχι για το κόμμα σου».

ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ ΠΑΣΤΡΑΣ: Έχετε διατελέσει Δημοτικός Σύμβουλος πολλά χρόνια. Ποια είναι η θέση σας όσον αφορά τη συνεργασία με τους δήμους και τις τοπικές κοινότητες για την ανάπτυξη της Αττικής;

ΝΙΚΟΣ ΜΑΓΚΑΝΑΡΗΣ: Ο ρόλος της Περιφέρειας είναι πρωτίστως αναπτυξιακός, έχει να κάνει με την απορρόφηση πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη σωστή και διαφανή αξιοποίηση τους προς όφελος των πολιτών. Η ιεράρχηση  όμως και η προτεραιοποίηση τους είναι θέμα πολιτικό. Τα μεγάλα έργα που αφορούν στην ανθεκτικότητα έναντι κρίσεων και φυσικών καταστροφών, όπως τα αντιπλημμυρικά, στη διαχείριση των υγρών και στερεών αποβλήτων και προφανώς στη βελτίωση του κυκλοφοριακού είναι έργα αναπτυξιακά που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής και την ασφάλεια των πολιτών της Αττικής. Έργα που απαιτούν τη συνεργασία με τους Δήμους, τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και τη διαδημοτική συνεργασία. Εμείς θα εφαρμόσουμε στην πράξη την «Ανοιχτή Περιφέρεια», με συμμετοχή του πολίτη, λογοδοσία του Περιφερειάρχη και των Περιφερειακών οργάνων.

ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ ΠΑΣΤΡΑΣ: Ποια θεωρείτε πως είναι τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αττική και ποια λύση προτείνετε;

ΝΙΚΟΣ ΜΑΓΚΑΝΑΡΗΣ: Η Αττική αντιμετωπίζει μια σειρά από προβλήματα, όπως η ανθεκτικότητα έναντι κρίσεων και φυσικών καταστροφών, η ασφάλεια των πολιτών, το κυκλοφοριακό, η πάταξη της αισχροκέρδειας, η προστασία του περιβάλλοντος, οι υποδομές σε υγεία – παιδεία – πολιτισμό – αθλητισμό, η οικονομική διαφάνεια, το έλλειμμα δημοκρατίας.

Εμείς εκπονήσαμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την Αττική που περιλαμβάνει 11 + 1 δεσμεύσεις για την επόμενη μέρα, που δίνουν λύση στα παραπάνω προβλήματα. 

Την τελευταία δεκαετία η Περιφέρεια Αττικής αποδείχθηκε εξαιρετικά ευάλωτη στα ακραία καιρικά φαινόμενα, είτε αυτά λέγονται πυρκαγιές, είτε λέγονται χιόνια, είτε λέγονται πλημμύρες. Οι ευθύνες δεν είναι μονοσήμαντες, ασφαλώς μεγάλο μερίδιο έχει τόσο η κεντρική διοίκηση όσο και η Περιφέρεια και οι Δήμοι. Οι συνθήκες προφανώς δεν είναι ευνοϊκές ( κλιματική κρίση, χρόνιες παθογένειες, όπως αυθαίρετη και άναρχη δόμηση, επιχωμάτωση ρεμάτων στα πλαίσια της αστικής ανάπτυξης), όμως το χαρακτηριστικό αυτών των φυσικών καταστροφών είναι η έλλειψη συντονισμού, καθώς και η έλλειψη μέτρων πρόληψης. Προτεραιότητα μας είναι να θωρακίσουμε την Αττική, να αυξήσουμε την ανθεκτικότητα απέναντι στην κλιματική κρίση με καταγραφή των προβλημάτων και ολοκληρωμένο σχεδιασμό πρόληψης. Οι πράσινες υποδομές, στρατηγικά σχεδιασμένες και οι λύσεις που βασίζονται στη φύση προτεραιοποιούνται  σε σχέση με τις κλασσικές γκρι υποδομές, δημιουργούμε στρατηγικό πλάνο με ορίζοντα δεκαετίας για μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Περιφέρεια μας και δεσμευόμαστε για την άμεση ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων, επτά στον αριθμό, που καρκινοβατούν εδώ και χρόνια , εκσυγχρονίζοντας τα, όπου απαιτείται.

Ενισχύουμε την πρόληψη και αποτρέπουμε την παραβατικότητα, με βελτίωση του φωτισμού στους κοινόχρηστους χώρους, με προληπτικά προγράμματα για δράσεις που στοχεύουν στην εκπαίδευση και κοινωνική ένταξη αποκλεισμένων ομάδων, σε συνεργασία με τους δήμους. Εντοπίζουμε και καταπολεμούμε στη ρίζα προβλήματα ασφάλειας με έμφαση σε ευαίσθητους τομείς, όπως πχ. Σχολική βία. Αντιμετώπιζουμε τα προβλήματα οδικής ασφάλειας, προωθούμε βελτιώσεις στο οδικό δίκτυο και ξεμπλοκάρουμε τις διαδικασίες για τη δημιουργία 3 πεζογέφυρων που βρίσκονται στα χαρτιά από το 2019. Μία εκ των οποίων βρίσκεται κοντά μας, στο σταθμό Μετρό στην Πανόρμου. Η ασφάλεια των πολιτών σε όλα τα επίπεδα αποτελεί τη μεγάλη προτεραιότητα μας.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στην ανάπτυξη μεγάλου εύρους παρεμβάσεων για την προσβασιμότητα όλων των συμπολιτών μας με αναπηρία. 

Δημιουργούμε ένα σύγχρονο τηλεματικό κέντρο Διαχείρισης κυκλοφορίας και μεγάλου εύρους συγκοινωνιακές μελέτες για την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας με συνδυασμό όλων των συγκοινωνιακών μέσων και τον περιορισμό της μεγάλης κυκλοφοριακής φόρτισης σε κεντρικούς άξονες της πόλης.

Σχετικά με το περιβάλλον επανεκκινούμε και ολοκληρώνουμε τη διαχείριση των υγρών και στερεών αποβλήτων. Προωθούμε την ανακύκλωση των στερεών αποβλήτων με « πράσινα σημεία» διαλογής στην πηγή  και σύγχρονα εργοστάσια επεξεργασίας με διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος χωρίς καύση, βάζοντας τέλος στην περιβαλλοντική υποβάθμιση της Δυτικής Αττικής. Παράλληλα προχωράμε στοχευμένες αστικές αναπλάσεις για τη δημιουργία αστικών πάρκων και χώρων πρασίνου, ως αντίδοτο στην τσιμεντοποίηση του λεκανοπεδίου και την περιβαλλοντική υποβάθμιση του.

Και επειδή θα με ρωτήσετε με ποιους πόρους, θα σας απαντήσω με τον περιορισμό των δαπανών σε δημόσιες σχέσεις, γιορτές και τελετές πρακτική της απερχόμενης διοίκησης, αρκεί να σας πως ότι την τελευταία τετραετία Πατούλη δαπανήθηκαν 20 εκ ευρώ σε γιορτές και τελετές και μόλις 25 εκ. ευρώ στην πολιτική προστασία και με περαιτέρω ανάπτυξη των πόρων της Αττικής, μέσω της συμμετοχής σε ευρωπαϊκά προγράμματα και έργα και αξιοποίηση ανεκμετάλλευτων ευρωπαϊκών πόρων.

ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ ΠΑΣΤΡΑΣ: Τελευταία ερώτηση: Ποιες είναι οι θέσεις σας για μία πιο βιώσιμη περιφέρεια;

ΝΙΚΟΣ ΜΑΓΚΑΝΑΡΗΣ: Η ζωή στην Αττική μπορεί και πρέπει να αλλάξει, η Αττική μπορεί να γίνει ένας θαυμάσιος τόπος για να ζεις. Με ένα μεγάλο ολιστικό σχέδιο παρεμβάσεων σε όλα τα μεγάλα ζητήματα. Αξιοποιώντας τα σύγχρονα επιστημονικά εργαλεία σχεδιασμού, προγραμματισμού και ελέγχου. Με μεγάλες ανοιχτές στην κοινωνία διαβουλεύσεις.

Πρέπει να το πιστέψουμε..είναι στο χέρι μας, μπορούμε να το κάνουμε!!

Δίνουμε πραγματικό περιεχόμενο στις σημαντικές αρμοδιότητες αλλά και στους οικονομικούς πόρους, όπως ΕΣΠΑ , Περιφερειακό πρόγραμμα ανάπτυξης, ιδίους πόρους, αξιοποιώντας και το τελευταίο ευρώ. Μπορούμε να κάνουμε πράξη το όραμα που αφορά στη ζωή 5 εκ. πολιτών, με όρους ασφάλειας, αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής.

Οι πολίτες της Αττικής έχουν επιλογή. Η « ΑΤΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ   ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ» και ο Γιάννης Σγουρός γνωρίζουν τα προβλήματα, μπορούν να δώσουν τη λύση και έχουν αποδείξει τη συνέπεια λόγων και έργων με διαφάνεια. Και επειδή η Αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να είναι δημόσιες σχέσεις, αλλά κυρίως για να μη ψάχνουμε τους ανευθυνουπεύθυνους μετά από μια φυσική καταστροφή στις 8  Οκτώβρη ψηφίζουμε για τον τόπο μας και όχι για το κόμμα μας.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια