Συνέντευξη με τον Γιάννη Μανιάτη - Πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Δήμου Γαλατσίου




ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΝΙΑΤΗ
Πρόεδρο του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας 
και Αλληλεγγύης Δήμου Γαλατσίου


Πλούταρχος Πάστρας: Κύριε Μανιάτη καταρχάς σας ευχαριστούμε πολύ για την παραχώρηση της εν λόγω συνέντευξης. Διατελείτε εδώ και χρόνια δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Γαλατσίου και έχετε περάσει και από διάφορες διοικητικές θέσεις. Μιλήστε μας για την εμπειρία σας από την ενεργή συμμετοχή σας στα κοινά της πόλης μας.

Γιάννης Μανιάτης: Πιστεύω ειλικρινά ότι βασική προϋπόθεση για την επίλυση όλων των τοπικών προβλημάτων είναι η ύπαρξη ενός ισχυρά οργανωμένου Δήμου, ικανού να παρεμβαίνει ουσιαστικά στη γρήγορη επίλυση των καθημερινών προβλημάτων, να προλαμβάνει και να ανοίγει «νέους δρόμους» σε δράσεις και έργα. Με αυτό το σκεπτικό ήθελα πάντα να προσφέρω στην πόλη μου δίνοντας άμεσες και γρήγορες λύσεις σε προβλήματα μικρά και καθημερινά που όμως διευκολύνουν τη ζωή του πολίτη. Για να λειτουργεί ευέλικτα και γρήγορα ένας Δήμος χρειάζεται να δημιουργεί συνθήκες συμμετοχής και να αποτελεί τον βασικό μοχλό ανάπτυξης για την εξέλιξη του τόπου.
Ως δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Γαλατσίου, από τις διάφορες διοικητικές θέσεις που έχω αναλάβει, έχω αποκτήσει μια πλούσια εμπειρία από τη συμμετοχή μου στα κοινά της πόλης μας. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου πάντα σε άμεση συνεννόηση και συνεργασία με τον Δήμαρχο Γιώργο Μαρκόπουλο, έχω εργαστεί σκληρά, από κοινού με τους συναδέλφους μου για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του δήμου, για την ανάπτυξη και την υλοποίηση έργων υποδομής, για την ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, για την ενίσχυση των ΚΑΠΗ και των βρεφονηπιακών σταθμών κ.α. 
Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα στην πόλη μας είναι η υλοποίηση σημαντικών έργων που θα αλλάξουν ριζικά την ταυτότητας της πόλης μας και η προστασία του περιβάλλοντος και του πρασίνου στην περιοχή μας. 

Π.Π.: Πώς θα περιγράφατε την προεδρία σας στον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Δήμου Γαλατσίου; Ποια ήταν τα σημαντικότερα επιτεύγματα της θητείας σας;

Γ.Μ.: Εφαρμόζοντας συγκροτημένη πολιτική καταφέραμε να επιτύχουμε σε ικανοποιητικό βαθμό καθοριστική και αποτελεσματική στήριξη του Νομικού Προσώπου «Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Δήμου Γαλατσίου». 
Η συνεργασία με το προσωπικό στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και στα ΚΑΠΗ είναι εξαιρετική και τους ευχαριστώ θερμά για την στήριξη τους και τις συνεχείς προσπάθειες που κάνουν για να πετύχουν καλύτερα αποτελέσματα. Με σοβαρή δουλειά, σχεδιασμό και έγκαιρη προετοιμασία προχωράμε όλοι μαζί στην υλοποίηση των σχεδίων που χρειάζονται για την αναβάθμιση των υποδομών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής για τους γονείς και τα παιδιά τους. 
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι μετά την ομόφωνη έγκριση των κτιριολογικών προγραμμάτων των δύο νέων βρεφονηπιακών σταθμών, από το Δημοτικό Συμβούλιο το 2022, έχει πλέον «ανοίξει ο δρόμος» για την κατασκευή τους που θα δώσει ανάσα σε ακόμη περισσότερους γονείς της πόλης μας. 
Συγκεκριμένα πρόκειται για τον διπλό Βιοκλιματικό Βρεφονηπιακό στο οικόπεδο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Παπαφλέσσα – Κυμοθόης – Φαύνου, καθώς και τον τετραώροφο Βρεφονηπιακό Σταθμό στην οδό Μεσσηνίας.  
Ειδικότερα, σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μελέτη του Διπλού Βιοκλιματικού Βρεφονηπιακού Σταθμού στο οικόπεδο της Παπαφλέσσα, προτείνεται η κατασκευή συγκροτήματος δύο βρεφονηπιακών σταθμών, σε ένα ενιαίο κτίριο που αναπτύσσει τις χρήσεις του σε τέσσερις ορόφους. Βασικό στοιχείο του περιβάλλοντα χώρου θα είναι το αίθριο, στο κέντρο του κτηρίου, που θα δίνει την αίσθηση του φυσικού στοιχείου να εισέρχεται στο τεχνητό, καθώς ο κάθετος αυτός κήπος δημιουργείται από φυτεμένους τοίχους.
Αντίστοιχα στον βρεφονηπιακό σταθμό Μεσσηνίας η είσοδος θα είναι  από την οδό Μεσσηνίας, στην οποία θα κατασκευαστεί ράμπα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ). Ο περιβάλλον χώρος εκεί θα αναπτύσσεται κυρίως στον ακάλυπτο του κτηρίου και στους ημιυπαίθριους χώρους και εξώστες των ορόφων.

Π.Π.: Η σημερινή δημοτική παράταξη διοικεί το Δήμο μας από το 2014. Πως αποτιμάτε το έργο της ως πολίτης, αλλά και από την εμπειρία σας από την πορεία σας στο Δημοτικό Συμβούλιο;

Γ.Μ.: Το Γαλάτσι είναι ένας μεγάλος Δήμος με πολλές ιδιαιτερότητες, κυρίως λόγω της μορφολογίας του και της γεωγραφικής του θέσης. Ως πολίτης χαίρομαι να βλέπω να το Γαλάτσι να αναπτύσσεται συνεχώς και καθημερινά. Σε σχέση με το 2014 δεν θα ήταν υπερβολή να σχολιάσω πως πρόκειται πλέον για μια διαφορετική πόλη, στην οποία έχουν ξεκινήσει δυναμικά πολλά έργα παράλληλα, τα οποία με την ολοκλήρωση τους θα έχουν δώσει άλλη μορφή και πνοή στο Γαλάτσι και στους κατοίκους του. Φυσικά η διαδικασία αυτή αν και προχωράει με γοργούς ρυθμούς, απαιτεί χρόνο και υπομονή από την πλευρά των κατοίκων, ειδικά αυτή την περίοδο που ξεκίνησαν και τα έργα του μετρό.Πιστεύω ότι από το 2014 έως σήμερα έχουν γίνει σταθερά και σημαντικά βήματα ώστε σύντομα ο απολογισμός του έργου της δημοτικής μας παράταξης θα δείξει ξεκάθαρα πως η πόλη μας θα αλλάξει μορφή με την ολοκλήρωση όλων των μεγάλων έργων.
Ως μέλος του δημοτικού συμβουλίου και υπεύθυνος των βρεφονηπιακών σταθμών και των ΚΑΠΗ του Δήμου Γαλατσίου, πιστεύω ότι έκανα το καλύτερο δυνατό και εργάστηκα με ζήλο για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πιο ευάλωτων και σημαντικών κοινωνικών ομάδων του δήμου μας: των συνταξιούχων και των παιδιών μας. 
Αξίζει να υπενθυμίσω ότι ήδη κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του τωρινού Δημοτικού συμβουλίου και συγκεκριμένα το Νοέμβριο του 2017 εγκαινιάστηκε και λειτούργησε ο Η’ βρεφονηπιακός σταθμός «Κυριάκος Τσίρος», ένας σύγχρονος παιδικός σταθμός με τις τελευταίες προδιαγραφές ασφαλείας. 

Π.Π.: Το 2019 συστρατευτήκατε με τον συνδυασμό του κ. Γιώργου Μαρκόπουλου. Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας οδήγησαν σε αυτή την απόφαση; 

Γ.Μ.: Ο Γιώργος Μαρκόπουλος με την απλότητα και την αμεσότητα του κατάφερε αμέσως να κερδίσει την εμπιστοσύνη μου, καθώς είναι ένας άνθρωπος ο οποίος δεν επαναπαύεται ποτέ και εργάζεται ακατάπαυστα για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών. Ο συνδυασμός του Γιώργου Μαρκόπουλου είναι ο μοναδικός συνδυασμός που λειτουργεί με πράξεις και όχι με λόγια. Όλοι μαζί εργαζόμαστε αδιάπαυστα από το 2014 και έπειτα και αποδεικνύεται ότι οι πολιτικές εξαγγελίες δεν αποτελούν ένα προεκλογικό πυροτέχνημα αλλά γίνονται πράξη καθημερινά. Πιστεύω πως ο συνδυασμός αυτός έχει ανάγκη από ανθρώπους που δεν φοβούνται να κουραστούν, δεν φοβούνται να «τρέξουν» οποιαδήποτε στιγμή αρκεί να γίνει η δουλειά που τους έχει ανατεθεί και για την οποία τους εμπιστεύτηκαν οι πολίτες του Γαλατσίου.

Π.Π.: Ο Δήμαρχος Γιώργος Μαρκόπουλος έχει ανακοινώσει ήδη την υποψηφιότητά του και για τις Δημοτικές Εκλογές του Οκτωβρίου. Ανέφερε μάλιστα πως ο κυριότερος λόγος είναι η υλοποίηση των μεγάλων έργων στην πόλη μας που έχουν ξεκινήσει ήδη. Πείτε μας μερικές πληροφορίες για τα εν λόγω έργα που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στα επόμενα χρόνια; 

Γ.Μ.: Πιστεύω πως ήταν κάτι το φυσικό για τον Γιώργο Μαρκόπουλο να καταθέσει εκ νέου υποψηφιότητα. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του έχουν πραγματοποιηθεί και πρόκειται να πραγματοποιηθούν τα μεγαλύτερα έργα που γνώρισε το Γαλάτσι. Έχει ήδη κάνει μεγάλη πορεία κι έχει σχεδιάσει ήδη το μέλλον της πόλης μας και το μόνο που απομένει είναι να το δει να σταδιακά να «παίρνει σάρκα και οστά». 
Στο Γαλάτσι θα δούμε να υλοποιούνται πολύ σπουδαία έργα μέσα στα επόμενα χρόνια. Το μεγαλύτερο και σπουδαιότερο από όλα θα είναι η Κεντρική Πλατεία του Γαλατσίου, η οποία θα γίνει στο οικοδομικό τετράγωνο που βρίσκεται στη συμβολή των λεωφόρων Βεΐκου, Γαλατσίου και Αγίας Γλυκερίας και θα αλλάξει ριζικά την όψη της πόλης μας όπως την ξέρουμε μέχρι σήμερα. Θα γίνει το σημείο αναφοράς του Γαλατσίου, καθώς εκεί θα υπάρχει και σταθμός του μετρό.
Επίσης, θα «ζωντανέψει» ξανά ο ιστορικός θερινός κινηματογράφος «Ζαΐρα», αυτή τη φορά με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά και θα προσφέρει τις όμορφες καλοκαιρινές βραδιές του κι έναν ακόμη χώρο συνάντησης και πρασίνου. 
Μεταξύ άλλων, θα ολοκληρωθούν οι ασφαλτοστρώσεις σε όλη την πόλη του Γαλατσίου, θα δημιουργηθούν υπαίθρια πάρκινγκ σε διάφορα σημεία της πόλης - ήδη ξεκίνησε τη λειτουργία του πρώτο δωρεάν υπαίθριο πάρκινγκ στην περιοχή της Αγίας Ειρήνης-, θα γίνει ανάπλαση του Λόφου του Παιδιού πίσω από το σχολικό συγκρότημα της Γκράβας, θα γίνει αναβάθμιση του δημόσιου οδικού φωτισμού με led και πολλά ακόμη έργα που θα αλλάξουν ριζικά την όψη της πόλης μας.
  
Π.Π.: Ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχουν ήδη αρχίσει να υλοποιούνται είναι αυτό της δημιουργίας του Μετρό. Θεωρείτε πως με την έλευσή του θα αλλάξει πρόσωπο η πόλη μας και θα βελτιωθεί η ζωή των συμπολιτών μας; 

Γ.Μ.: Το μετρό είναι ένα σημαντικό έργο για το Γαλάτσι το οποίο θα αλλάξει με θετικό πρόσημο την καθημερινότητα των πολιτών. Καταλαβαίνω πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν αντιδράσεις λόγω της διατάραξης της κυκλοφορίας στις σημαντικότερες οδικές αρτηρίες του δήμου αλλά αυτό το βλέπω ως αναγκαίο κακό, όπως έγινε σε κάθε περιοχή όπου ξεκίνησαν έργα για το μετρό. Το αποτέλεσμα όμως θα μας δικαιώσει όλους και θα εξυπηρετήσει χιλιάδες κατοίκους. Το μετρό θα ενώσει το Γαλάτσι με το κέντρο της Αθήνας, καθώς μέχρι σήμερα πέραν του 608 οι κάτοικοι δεν έχουν κάποιο άλλο μέσο για να προσεγγίσουν άμεσα το κέντρο της Αθήνας. Επίσης, είναι βέβαιο πως και στον εμπορικό τομέα η επιβατική κίνηση θα φέρει μεγαλύτερα έσοδα για τους καταστηματάρχες. Δε θα ήθελα να παραλείψω να αναφέρω πως τα έργα του μετρό αποτελούν και μια ευκαιρία για το Γαλάτσι να έρθουν στην επιφάνεια αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία θα μας δώσουν σημαντικές πληροφορίες για την ιστορία του Γαλατσίου και γιατί όχι κάποια στιγμή στο μέλλον να προχωρήσουμε και στη δημιουργία ενός μουσείου.

Π.Π.: Όπως αναφέραμε σε λίγους μήνες έχουμε Δημοτικές Εκλογές. Θα είστε εκ νέου υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος; Και εφόσον θα είστε υποψήφιος, μιλήστε μας για τους προσωπικούς σας στόχους και το όραμά σας για τη νέα δημοτική περίοδο.

Γ.Μ.: Η εμπιστοσύνη που μας έδειξαν οι συμπολίτες μας, μας τιμά και μας γεμίζει με μεγαλύτερες ευθύνες, ώστε να κάνουμε ακόμη περισσότερα για τους δημότες και την πόλη μας. Να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη δύναμη και αποφασιστικότητα το πολυδιάστατο έργο μας.
Είναι μεγάλη χαρά, τιμή και ευθύνη η απόφαση να είναι κανείς υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά ταυτόχρονα είναι και ένδειξη αγάπης για τον τόπο που ζούμε με την οικογένειά μας. Αυτό που είχα στο μυαλό μου από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκα με τα κοινά είναι ότι μου δίνεται η ευκαιρία κάθε φορά να συμβάλλω, έστω και στο ελάχιστο, να βάλω το λιθαράκι μου όπως λέμε συχνά, στο να αλλάξει προς το καλύτερο το Γαλάτσι μας. Εύχομαι να έχω πετύχει τον στόχο μου και να έχω προσφέρει ό,τι περισσότερο μπορούσα από τις θέσεις που μου ανατέθηκαν μέχρι σήμερα και να είστε σίγουρος ότι με το ίδιο σθένος και τον ίδιο ζήλο θα συνεχίσω να δίνω τον καλύτερό μου εαυτό από οποιαδήποτε θέση μου ανατεθεί.

Π.Π.: Σας ευχαριστούμε πολύ για τις απαντήσεις σας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια