NOEL- Η Παραδοσιακή Γαλοπούλα της Τόνιας!

Γράφει η 
Τόνια 
Νοικοκυρά 

  Καλησπέρα και πάλι, φιλενάδες μου! Σήμερα λοιπόν το εορταστικό μενού, έχει Γαλοπούλα Γεμιστή και όπως καταλαβένεται, συνεχίζει να φοράει τα Γιορτινά του, ή μάλλον τα Φτερά του!
  Ας ξεκινήσει, λοιπόν, το «Χριστουγεννιάτικο» ταξίδι μας, με προορισμό το χωριό του Άη Βασίλη!





Γεμιστή Χριστουγεννιάτικη Γαλοπούλα!

Υλικά 

1 γαλόπουλα 4-5 κιλά
1/2 κούπα χυμό πορτοκαλιού
1/4 κούπα χυμό λεμονιού
1/2 κούπα μαργαρίνη
Πατάτες
Αλάτι
Πιπέρι

Γέμιση

1/2 κούπα ρύζι καρολίνα
1/4 κιμά χοιρινό
1/4 κιμά μοσχαρίσιο
1/4 κούπα κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
1 κούπα κάστανα
1/4 κούπα σταφίδες ξανθές
1 σακουλάκι κουκουνάρι
6 κουταλιές βούτυρο
Αλάτι
Πιπέρι
Ζωμός Κότας


Εκτέλεση

   Πλένουμε καλά την γαλοπούλα και αφαιρούμε με ένα τσιμπιδάκι τα μικρά πούπουλα. Λιώνουμε την μαργαρίνη και την ανακατεύουμε καλά μέσα στο χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού. Αλείφουμε καλά το εσωτερικό των πουλιών με το προηγούμενο μείγμα και αλατοπιπερώνουμε καλά. 
   Τώρα για την γέμιση, πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα εντόσθια της γαλοπούλας. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το φρέσκο βούτυρο να κάψει και σοτάρουμε τα εντόσθια, τον κιμά και το κρεμμύδι. Κατόπιν προσθέτουμε το ρύζι, τα κουκουνάρια, τις σταφίδες, τα κάστανα, λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι, συνεχίζοντας για λίγο ακόμα το σοτάρισμα. Ρίχνουμε το ζωμό κότας και αφήνουμε μέχρι να μισοβράσει το ρύζι.
   Όταν η γέμιση κρυώσει, γεμίζουμε την γαλοπούλα με αυτήν στο λαιμό και στο εσωτερικό της. Αν περισσέψει η γέμιση, την  βάζουμε σε μια γωνία του ταψιού. Κόβουμε τις πατάτες σε μέγεθος ανάλογα με αυτό του πουλιού. Τις αλατοπιπερώνουμε και τις λαδώνουμε και τις τοποθετούμε γύρω του. Αλείφουμε το εξωτερικό των πουλιών με το μείγμα που είχαμε φτιάξει και που αλείψαμε το εσωτερικό τους και το υπόλοιπο το ρίχνουμε στο ταψί. Αλατοπιπερώνουμε την γαλοπούλα, και την ψήνουμε σε μέτριο φούρνο ανάλογα με το μέγεθός της. Για παράδειγμα μία γαλοπούλα 5 κιλών τη ψήνουμε στους 160 με 170 βαθμούς.



Καλή μας επιτυχία και καλή μας Χριστουγεννιάτικη
 Όρεξη φιλενάδες!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια