. . . και εγένετο TV!



Γράφει ο
Πλούταρχος Πάστρας
Αρχισυντάκτης-Δημοσιογράφος

   Η 23η Φεβρουαρίου 1966, ήταν η μέρα ορόσημο, της εισβολής, του αγαπημένου, αλλά και μισητού για πολλούς, κουτιού της τηλεόρασης, στα σπιτικά μας!
   Τότε, αυτό το μαγικό κουτί ήταν ένα αγαθό πολυτελείας, που μπορούσαν να το αποκτήσουν μόνο οι Αθηναίοι αστοί, παρότι, στην Αμερική και την Δυτική Ευρώπη, το είχαν οι περισσότεροι πολίτες.  
   Η πρώτη εκπομπή, εξέπεμψε στις 18:30 μ.μ.,  από το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ), στο κανάλι 5 των τηλεοράσεων, με διάρκεια δύο ωρών και φυσικά με ασπρόμαυρο σήμα, ενώ συνέχισε τις επόμενες μέρες να μεταδίδεται καθημερινά από τις 18:30 έως τις 20:30 περίπου το βράδυ, μ΄εκπομπές ποικίλης ύλης.
   Οι κεραίες ήταν στημένες πάνω στο κτήριο του ΟΤΕ στην οδό Πατησίων και η εμβέλεια του σήματος δεν ξεπερνούσε τους λόφους του λεκανοπεδίου.
   Η πρώτη παρουσιάστρια ή μάλλον το πρώτο «χαμόγελο» της Ελληνικής Τηλεόρασης, ήταν η δημοσιογράφος Ελένη Κυπραίου, με διάχυτη αμηχανία όπως είναι φυσικό τις πρώτες μέρες, που όμως μπορεί να της το συγχωρήσει κανείς, αφού ήταν αυτή που ξεκίνησε να γράφει το βιβλίο της ιστορίας της τηλεόρασης.
   Τέλος, από εκείνη την ημέρα, που άρχισε να εκπέμπει πειραματικά και για μόνο δύο ώρες την ημέρα, δεν περίμενε κανείς την ραγδαία εξέλιξη που θα έχει τα επόμενα χρόνια και το κυριότερο, ότι θα γίνει η απόλυτη συνήθεια της καθημερινότητας του Νεοέλληνα!


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια