Ο Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης

Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης

  Γεννήθηκε το 280 μ.Χ. και πέθανε το 305 μ.Χ. στην Θεσσαλονίκη. Είναι Άγιος της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Προερχόταν από ευγενή οικογένεια της Θεσσαλονίκης και έλαβε όλα τα εφόδια για μια επιτυχημένη σταδιοδρομία. Νέος ακόμα, κατέλαβε ανώτερα πολιτικά και στρατιωτικά αξιώματα, αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να δεχτεί την χριστιανική πίστη και να γίνει ο ίδιος διδάσκαλος του χριστιανισμού, κυρίως στους νέους. Σε μια τέτοια συγκέντρωση μέσα στη Χαλκευτική Στοά της Θεσσαλονίκης, όπου συνήθως δίδασκε, τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν στη φυλακή, αφού αρνήθηκε να αποκηρύξει την πίστη του. Ο θάνατός του συνδέεται με τη νίκη του μαθητή του Νέστορα απέναντι στο μεγάλο παλαιστή της εποχής του, τον Λυαίο. Από τη φυλακή ο Άγιος Δημήτριος ευλόγησε και δυνάμωσε με την προσευχή του τον Νέστορα. Το αποτέλεσμα ήταν να θανατωθούν και ο Άγιος Δημήτριος και ο Νέστορας, με διαταγή του αυτοκράτορα Μαξιμιανού. Η ταφή του Αγίου Δημητρίου έγινε στον τόπο του μαρτυρίου του, όπου, κατά την παράδοση, ανάβλυσε αμέσως μύρο, γι' αυτό ονομάζεται και Μυροβλύτης.
  Το νεαρό της ηλικίας του, η καθαρότητα της ζωής του και ιδιαίτερα το γεγονός ότι υπήρξε χριστιανός διδάσκαλος των νέων, ανέδειξαν τον Άγιο Δημήτριο σε μεγάλη μορφή αγίου, που συνδέεται με τη γενέτειρά του Θεσσαλονίκη. Ο Άγιος Δημήτριος υμνήθηκε από τον 6ο αιώνα και εξής όσο λίγοι άγιοι. Η γιορτή της μνήμης του (26 Οκτωβρίου) άρχιζε έξι ημέρες πριν και διαρκούσε οκτώ ημέρες, δηλαδή έως τις 3 Νοεμβρίου (κατά τον 14ο αιώνα διαρκούσε ολόκληρο μήνα). Ο εορτασμός ήταν πάνδημος και αποκτούσε οικουμενικό χαρακτήρα με τα Δημήτρια, μεγάλη εμποροπανήγυρη με συμμετοχή χριστιανών από όλα τα μέρη στα οποία ήταν γνωστός άγιος.

Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου στην Θεσσαλονίκη

  Χαρακτηριστικό της μεγάλης φήμης του ως αγίου είναι το γεγονός ότι ο επίσκοπος Θεσσαλονίκης Νικόλαος Καβασίλας (14ος αιώνας) κατηγορήθηκε ότι σε ένα εγκώμιό του παρουσίασε τον Μυροβλύτη ως ανώτερο από τον Πρόδρομο. Η εικόνα του Αγίου Δημητρίου είναι από τα ποιο προσφιλή θέματα της χριστιανικής εικονογραφίας. Οι αρχαιότερες παραστάσεις του σώζονται σε ψηφιδωτά βασιλικής της Θεσσαλονίκης, η οποία είναι αφιερωμένη στο όνομά του.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΗΤΡΗΔΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΗΜΗΤΡΕΣ ! ! ! 
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΑΣ ! ! !

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια