Συνέντευξη με τον Γιάννη Σγουρό Υποψήφιο Περιφερειάρχη Αττικής



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΣΓΟΥΡΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΕΚΔΟΤΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΠΟΨΗ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ» ΠΛΟΥΤΑΡΧΟ ΠΑΣΤΡΑ


ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ ΠΑΣΤΡΑΣ: Καταρχάς σας ευχαριστούμε πολύ για την παραχώρηση της εν λόγω συνέντευξης στην εφημερίδα μας. Για ποιο λόγο καλείτε τους πολίτες της Αττικής να επιλέξουν εσάς και το δικό σας συνδυασμό;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΓΟΥΡΟΣ: Για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον διότι τα δείγματα γραφής μας είναι γνωστά. Το έργο μας είναι καταξιωμένο και το έχουν αναγνωρίσει δημόσια όλοι, φίλοι και αντίπαλοι. Δεν είμαστε ούτε τυχαίοι ούτε περαστικοί από τον θεσμό. Φέτος κλείσαμε 20 χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτης παρουσίας στην περιφέρεια. Αττικής. Στηρίζοντας επομένως την παράταξή μας υπάρχει το εχέγγυο της αξιοπιστίας και της αποτελεσματικότητας. Οι πολίτες είναι σίγουροι ότι δεν θα βαδίσουν σε αχαρτογράφητα νερά. Δεύτερον διότι έχουμε σχηματίσει μία πολύ δυνατή ομάδα υποψηφίων και συνεργατών που μπορεί να προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, όμως κανείς δεν λογοδοτεί σε κανένα κόμμα. Είναι κάτι που το έχω ξεκόψει εξ αρχής σε όσους δήλωσαν ενδιαφέρον συμπόρευσης σε αυτόν τον αγώνα : Τα κόμματα θα μείνουν έξω από την πόρτα της παράταξής μας. 

ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ ΠΑΣΤΡΑΣ: Η Περιφέρεια Αττικής την τελευταία δεκαετία γνώρισε πολλές φυσικές καταστροφές που θα μπορούσαν να αποτραπούν αν είχαν παρθεί τα σωστά μέτρα από τις δύο τελευταίες διοικήσεις, τόσο της κ. Ρένας Δούρου, όσο και του κ. Γιώργου Πατούλη. Πώς κρίνετε την αποτελεσματικότητα των δύο αυτών διοικήσεων;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΓΟΥΡΟΣ: Όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Και το αποτέλεσμα την τελευταία δεκαετία δείχνει ότι η Περιφέρεια Αττικής είναι εξαιρετικά τρωτή και ευάλωτη στα ακραία καιρικά φαινόμενα, είτε αυτά λέγονται πυρκαγιές, είτε λέγονται χιόνια, είτε λέγονται πλημμύρες. Οι ευθύνες δεν είναι μονοσήμαντες, ασφαλώς μεγάλο μερίδιο έχει τόσο η κεντρική διοίκηση όσο και οι δήμοι, οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές (κλιματική αλλαγή, χρόνιες παθογένειες όπως αυθαίρετη και άναρχη δόμηση), όμως το χαρακτηριστικό όλων αυτών των φυσικών καταστροφών είναι κατά την  γνώμη μου κοινό : η έλλειψη συντονισμού και η έλλειψη μέτρων πρόληψης. Από την πλευρά μου δεσμεύομαι ότι δεν θα ησυχάσουμε ούτε δευτερόλεπτο εάν το πλαίσιο λειτουργίας δεν γίνει πιο επιτελικό, επαγγελματικό και ευέλικτο και εάν δεν προτεραιοποιηθούν οι δράσεις πρόληψης έναντι όλων των άλλων δράσεων σε επίπεδο πολιτικής προστασίας. 

ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ ΠΑΣΤΡΑΣ: Πώς σχολιάζετε την απόφαση του πρωθυπουργού να μην στηρίξει τον κ. Πατούλη μετά τα όσα έγιναν με τις φωτιές, αλλά να κατεβάσει νέο υποψήφιο τον κ. Χαρδαλιά; 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΓΟΥΡΟΣ: Θα σας πω. Όποιος αποφασίζει να ασχοληθεί με την αυτοδιοίκηση, οφείλει να κρατά αποστάσεις από το κόμμα από το οποίο προέρχεται. Πρόκειται για βασική αρχή που έχω καθιερώσει στην αυτοδιοικητική μου διαδρομή όλα αυτά τα χρόνια που στηρίζεται στην αρχή της αυτοτέλειας που διέπει ούτως ή άλλως το αυτοδιοικητικό λειτούργημα. Διότι κανείς δεν μπορεί να διοικήσει μια μεγάλη περιφέρεια όπως είναι η Αττική και να πατά ταυτόχρονα σε δυο βάρκες. Ή το συμφέρον των πολιτών θα υπηρετείς ή του κόμματος. Και τα δύο μαζί δεν γίνεται.  

 ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ ΠΑΣΤΡΑΣ: Ναι αλλά δεν απαντήσατε στην ερώτησή μου. 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΓΟΥΡΟΣ: Η απάντηση – για να συνεχίσω τη σκέψη μου - είναι ότι το πρόβλημα δεν είναι στα πρόσωπα, Πατούλης ή Χαρδαλιάς, αλλά εάν θέλουμε περιφερειάρχη που να νοιάζεται για τα προβλήματα των πολιτών ή κομματάρχη που να φροντίζει για τα συμφέροντα του κόμματος και των αρεστών. Τα τελευταία εννιά χρόνια η κάλπη ανέδειξε επικεφαλής της περιφέρειας τους κομματικούς υποψηφίους που προέκρινε το ηγεμονεύον κάθε φορά πολιτικά κόμμα. Υποψηφίους που τελικά δεν ανέδειξαν ποτέ τα κακώς κείμενα, δεν σήκωσαν ποτέ τη φωνή ή το ανάστημα απέναντι στη φίλα προσκείμενη κυβέρνηση, δεν διεκδίκησαν τίποτα, δεν διαμαρτυρήθηκαν, δεν πήραν αποφάσεις και δεν άσκησαν αρμοδιότητες που θα έφερναν σε δύσκολη θέση το κόμμα. Το ζήτημα λοιπόν για την Αττική δεν είναι να αλλάξει ταμπέλα στη μαρκίζα αλλά να αλλάξει ριζικά πολιτική πλεύση και λειτουργία.

ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ ΠΑΣΤΡΑΣ: Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες του προγράμματός σας;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΓΟΥΡΟΣ: Εκπονήσαμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την Αττική  με το οποίο θέτουμε ως στόχο μέσα στην επόμενη 10ετία να βάλουμε τις βάσεις ώστε να λυθούν όλα τα βασικά προβλήματα υποδομών. Διότι όσο χρονίζουν τα προβλήματα τόσο δυσκολότερα λύνονται. Δίνουμε έμφαση στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας από ακραία φαινόμενα και στην κατασκευή των βασικών υποδομών για τα υγρά και στερεά απόβλητα. Έχουμε πρωτότυπες προτάσεις ώστε η Αττική να γίνει Μεσογειακή Μητρόπολη Αριστείας στην Καινοτομία για να ανασχεθεί το φαινόμενο του brain drain, έχουμε προτάσεις για την κατασκευή σημαντικών υποδομών για την Υγεία (Νοσοκομείο στην Ανατ. Αττική), την Παιδεία (σχολικές υποδομές και παιδικοί σταθμοί), τη Δικαιοσύνη (Δικαστήρια Πειραιά), την Ασφάλεια.

ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ ΠΑΣΤΡΑΣ: Ποιο είναι το μήνυμά σας σε αυτές τις κάλπες;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΓΟΥΡΟΣ: Το μήνυμά μας είναι «Ψήφισε για τον τόπο σου και όχι για το κόμμα σου». Η Αττική τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρήθηκε αφάνταστα από υποψηφιότητες που προκρίθηκαν με ξεκάθαρα κομματικά κριτήρια, αποδείχθηκε όμως στην πράξη ότι είτε δεν μπορούσαν είτε δεν ήθελαν να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα προβλήματα των πολιτών. Για να γυρίσουμε σελίδα στην Αττική πρέπει να γυρίσουμε σελίδα στον τρόπο που σκεφτόμαστε, συμμετέχουμε στα κοινά, στα κριτήρια που βάζουμε όταν ψηφίζουμε. Τυφλή ψήφος σε υποψήφιο κόμματος, χωρίς καμία άλλη αξιολόγηση, ισοδυναμεί με «ρώσικη ρουλέτα» και ήδη η Αττική έχει πληρώσει πολύ ακριβά τέτοιες επιλογές.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια