Συνέντευξη με τον Κωστή Χατζηδάκη - Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων στην Εφημερίδα Ελεύθερη Άποψη Γαλατσίου



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
ΣΤΟΝ ΕΚΔΟΤΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΠΟΨΗ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ» 
ΠΛΟΥΤΑΡΧΟ ΠΑΣΤΡΑ


ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ ΠΑΣΤΡΑΣ: Από την ημέρα που αναλάβατε Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, έχει ανατείλει μία νέα εποχή για τις συντάξεις στη χώρα μας. Ο χρόνος έκδοσης των συντάξεων πλέον έχει φτάσει στους δύο μήνες μόνο. Πώς καταφέρατε να λύσετε ένα πρόβλημα χρόνων, μέσα σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα;

ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Ήταν ένα εξαιρετικά σύνθετο πρόβλημα. Γι’αυτό βάλαμε μπροστά μία πολυεπίπεδη προσπάθεια. Με ένα πλέγμα δράσεων (3.000 σύγχρονοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, προκαταβολή σύνταξης, πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές, συντάξεις fast track, ηλεκτρονικός Πύργος Ελέγχου) πετύχαμε να εκδοθούν σε μία διετία πάνω από μισό εκατομμύριο συντάξεις (εκκρεμούν μόλις 4.000 εξαιρετικά προβληματικά περιπτώσεις από το 2021 για τις οποίες υπάρχουν νομικές περιπλοκές). Πετύχαμε, δηλαδή, ρεκόρ όλων των εποχών! Πλέον ο μέσος χρόνος έκδοσης μιας σύνταξης, από τους 18 μήνες που ήταν το 2019, έχει πέσει στους 2 μήνες, όπως σημειώσατε και εσείς. Και υπογραμμίζω, ότι επίκειται η επίλυση του προβλήματος και των εκκρεμών επικουρικών. Από τις 80.000 επικουρικές που εκκρεμούσαν μήνες ή και χρόνια -και για τις οποίες έχει εκδοθεί η κύρια σύνταξη- ο ΕΦΚΑ εξέδωσε το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου τις 43.000. Δηλαδή σε δύο μόλις μήνες εκκαθαρίστηκε πάνω από το 50% του στοκ των επικουρικών! Ενώ, ήδη καταβλήθηκε η προκαταβολή επικουρικής σύνταξης των 100 ευρώ για τις υπόλοιπες 37.500 επικουρικές, οι οποίες, πάντως, θα εκδοθούν και αυτές στους αμέσως επόμενους μήνες! 

ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ ΠΑΣΤΡΑΣ: Από τον Ιανουάριο οι συνταξιούχοι είδαν τις συντάξεις τους μετά από μία δύσκολη δεκαετία, να αυξάνονται ξανά. Θεωρείτε πως υπάρχει η προοπτική να συνεχιστούν αυτές οι αυξήσεις και τα επόμενα χρόνια;

ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Τονίζω, καταρχάς, ότι δεν περιμέναμε τις εκλογές για να ενδιαφερθούμε για τους συνταξιούχους, όπως είχε κάνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η οποία τους θυμήθηκε αφού πρώτα είχε κάνει 17 διαφορετικές αρνητικές παρεμβάσεις στο εισόδημα τους, καταπατώντας τις υποσχέσεις που τους είχε δώσει. Σε αντιδιαστολή, η κυβέρνησή μας, από το 2019 και μετά, μόνο θετικές παρεμβάσεις έχει κάνει στο εισόδημα των συνταξιούχων: Με το νόμο Βρούτση 225.000 συνταξιούχοι με πάνω από 30 έτη ασφάλισης είδαν αυξήσεις έως 8% και άλλοι 550.000 «ροκάνισαν» την προσωπική τους διαφορά. Αυξήσαμε το εισόδημά τους μειώνοντας τον φορολογικό συντελεστή από το 22% στο 9%. Ήραμε το πλαφόν των 1.300 ευρώ για όσους λαμβάνουν κύρια και επικουρική. Αυξήσαμε το ποσοστό της σύνταξης που καταβάλλεται στους εργαζόμενους συνταξιούχους από το 40% στο 70%. Αυξήσαμε τις εθνικές συντάξεις των ομογενών. Τώρα προχωρήσαμε με τρεις μόνιμες αυξήσεις -αύξηση του 7,75%, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, 4η δόση επανυπολογισμού του ν. Βρούτση- καθώς και την τρίτη κατά σειρά έκτακτη ενίσχυση των 250 ευρώ για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Πιο πρόσφατη παρέμβασή μας ήταν η στήριξη των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά. Οι συνταξιούχοι, λοιπόν, γνωρίζουν ότι κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σημαίνει και άλλες θετικές παρεμβάσεις για τους ίδιους την επόμενη τετραετία! 

ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ ΠΑΣΤΡΑΣ: Ποιες θα είναι αυτές οι παρεμβάσεις για τους συνταξιούχους;

ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις, όταν η Νέα Δημοκρατία παρουσιάσει το πρόγραμμά της για τους συνταξιούχους και την τρίτη ηλικία. Για τις αυξήσεις των συντάξεων, για να φέρω ένα παράδειγμα, θα εφαρμοστεί το σύστημα που εφαρμόστηκε και φέτος και οδήγησε στην πρόσφατη αύξηση. Οι προβλέψεις, δηλαδή, της νομοθεσίας, που λαμβάνουν υπόψη την αύξηση του ΑΕΠ και την αύξηση του πληθωρισμού. Σύμφωνα τα στοιχεία που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή, εκτιμούμε ότι οι αυξήσεις στις συντάξεις το 2024 θα κινηθούν κοντά στο 3,5%. Αυτό μένει να βέβαια να επιβεβαιωθεί στην πράξη από την εξέλιξη των στοιχείων και την πορεία της οικονομίας. Προσέξτε, όμως: η οικονομία δεν είναι «καταδικασμένη» να έχει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, έτσι ώστε να επιστρέφει μέρος της ανάπτυξης αυτής στους πολίτες με τη μορφή κοινωνικού μερίσματος. Δεν βρίσκεται, δηλαδή, η οικονομία στον αυτόματο πιλότο. Η πορεία της είναι δυναμική. Και εκεί που πηγαίνει καλά, αν έρθει στα πράγματα μία ασταθής κυβέρνηση ή μία κυβέρνηση χαμηλής διαχειριστικής ικανότητας, τότε αυτό θα έχει, προφανώς, επίπτωση και στην οικονομία. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να έχουν στο μυαλό τους όλες οι κοινωνικές ομάδες. Όχι μόνο οι συνταξιούχοι, σε σχέση με την ενίσχυση του εισοδήματός τους, αλλά και οι άνεργοι σε σχέση με τη μείωση της ανεργίας, οι εργαζόμενοι σε σχέση με την αύξηση των μισθών κ.ο.κ. Μόνο μία σοβαρή οικονομική πολιτική μπορεί να εγγυηθεί περαιτέρω μείωση της ανεργίας, αύξηση των μισθών και των συντάξεων!

ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ ΠΑΣΤΡΑΣ: Μιας και αναφέρεστε στην αύξηση των μισθών, μία σχετική πρωτοβουλία σας ήταν η μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού. Καλύπτει η αύξηση αυτή την αντίστοιχη αύξηση του κόστους ζωής για τους εργαζόμενους; 

ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Σας λέω τι λένε τα επίσημα στοιχεία: Παρότι, φυσικά, δεν ισχυριζόμαστε ότι η αύξηση λύνει όλα τα προβλήματα των εργαζομένων, η πραγματικότητα είναι ότι οι εργαζόμενοι με κατώτατο μισθό θα δουν τρεις επιπλέον καθαρούς μισθούς στην τσέπη τους, σε σχέση με το 2019. Και αυτό διότι οι ετήσιες καθαρές αποδοχές αυξάνονται από 7.667€ το 2019 σε 9.336€ το 2023. Δηλαδή, επιπλέον 1669€ καθαρά σε ετήσια βάση. Ταυτόχρονα, από τα στοιχεία γίνεται φανερό ότι οι αυξήσεις που έχουν δοθεί στον κατώτατο μισθό από το 2019 και μετά υπερκαλύπτουν την αύξηση του πληθωρισμού: Από το 2019 μέχρι και το 2023 ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξάνεται κατά 15,1%, ενώ η αύξηση του κατώτατου μισθού στο ίδιο διάστημα είναι 20%. Δηλαδή, 5 ποσοστιαίες μονάδες παραπάνω! Υπάρχει, βεβαίως, και το επιχείρημα ότι η Ελλάδα είναι πιο ακριβή από ορισμένες χώρες της ΕΕ. Και εδώ, όμως, αν ψάξετε τα στοιχεία θα δείτε ότι η Ελλάδα μετά από την αύξηση ανέβηκε από τη 18η στην 13η θέση θέση σε σχέση με την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Ενώ, συνολικά κοιτώντας το, ανεβαίνει από τη 13η στην 10η θέση ανάμεσα στις 22 χώρες της ΕΕ που διαθέτουν το μοντέλο του κατώτατου μισθού. Βρεθήκαμε, δηλαδή, στο μέσο του πίνακα των ευρωπαϊκών χωρών! 

ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ ΠΑΣΤΡΑΣ: Κ. Υπουργέ, θα ήθελα κατ’ αρχάς να μου πείτε, αν θεωρείτε, ότι με την τραγωδία των Τεμπών, χάθηκε πολύτιμο έδαφος για τη Νέα Δημοκρατία; Υπάρχει τρόπος να ανακτήσει αυτό το χαμένο έδαφος;

ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Όταν μιλάμε για αυτό το θέμα, πρέπει να μην ξεχνάμε την κύρια διάσταση, η οποία έχει να κάνει με τις ζωές που χάθηκαν. Και γι’αυτό το λόγο το πρώτιστο καθήκον της κυβέρνησης είναι η ανεύρεση των ευθυνών σε όλα τα επίπεδα από τη μια μεριά και όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται για την ανάταξη των σιδηροδρόμων από την άλλη. Δεν ήταν απρόσμενα τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων. Συνδέονται με την απογοήτευση ορισμένων πολιτών, οι οποίοι ενώ έχουν δει την ίδια κυβέρνηση να τα καταφέρνει στη διαχείριση την πανδημίας, στην αντιμετώπιση της Τουρκίας, στη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης -αλλά και στην εξωτερική πολιτική, την αμυντική θωράκιση της χώρας, την ψηφιακή επανάσταση στο κράτος, την κοινωνική πολιτική- στην περίπτωση του ΟΣΕ διαψεύστηκαν οι προσδοκίες τους. Αυτοί οι πολίτες, λοιπόν, περιμένουν από εμάς πειστικές απαντήσεις για το πώς θα συγκρουστούμε με εκείνες τις κακές εκδοχές του Δημοσίου, όπου αυτές επιμένουν ακόμα, όπως στον ΟΣΕ. Γι’αυτό και στην ατζέντα μας, τόσο προεκλογικά όσο και μετά τις εκλογές, πρέπει να είναι η σύγκρουση με συντεχνίες και με τις νοοτροπίες μέσα στο κράτος, οι οποίες κρατούν τη χώρα πίσω. Οι πολίτες θα μας εμπιστευτούν και πάλι, αν πειστούν ότι τις καλές πρακτικές που έχουμε εφαρμόσει αλλού στο Δημόσιο, μπορούμε να τις εφαρμόσουμε και στον ΟΣΕ!

ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ ΠΑΣΤΡΑΣ: Γιατί οι πολίτες να περιμένουν ότι η Νέα Δημοκρατία θα δώσει αυτή τη μάχη;

ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Διότι έχουμε δώσει δείγματα γραφής. Στην Ελλάδα δεν έχουμε μόνο αποτυχίες στην αντιμετώπιση των παθογενειών του Δημοσίου. Έχουμε και αρκετές επιτυχίες με την υπογραφή της Νέας Δημοκρατίας:  Στον ΟΤΕ ήταν κάποτε ρουσφέτι να βάλεις τηλέφωνο, ενώ η Cosmote προχωρά σήμερα με σύγχρονο τρόπο. Στην Ολυμπιακή έκλεισε μία χαίνουσα πληγή. Στο Λιμάνι του Πειραιά ήρθε η Cosco. Σύγχρονα περιφερειακά αεροδρόμια κοσμούν πολλές πόλεις της Ελλάδας. Η ΔΕΗ ήταν υπό χρεοκοπία και το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στο Δημόσιο ξεκίνησε να γίνεται πράξη με ένα τρόπο θεαματικό. Ο ΕΦΚΑ δεν έχει πια καμία σχέση με τον ΕΦΚΑ του ΣΥΡΙΖΑ. Η Νέα Δημοκρατία τα έκανε όλα αυτά. Ποιο, λοιπόν, συμπέρασμα βγαίνει; Ότι, αν θέλουμε, μπορούμε να αλλάξουμε το Δημόσιο. Το αποδείξαμε σε όλες αυτές τις περιπτώσεις. Και γι’αυτό, κατά την άποψή μου, παρά τα όποια λάθη, η μόνη πολιτική δύναμη που αποδεδειγμένα μπορεί να συγκρουστεί με το βαθύ κράτος, τόσο στον ΟΣΕ όσο και ευρύτερα, είναι η Νέα Δημοκρατία. Είναι κάτι που, αν δεν το κάνουμε εμείς, στην παρούσα πολιτική συγκυρίαδεν θα το κάνει κανείς. Οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Την κατεύθυνση του χαϊδέματος των συντεχνιών και της διατήρησης του τέλματος στο Δημόσιο. Του συμβιβασμού με τη στασιμότητα και τη γραφειοκρατία! 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια