Ε9: Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής δηλώσεωνΠαρατείνεται η προθεσμία για τους φορολογουμένους που πρέπει να δηλώσουν στο Ε9 τις αλλαγές που έκαναν στην περιουσιακή τους κατάσταση το 2022. Όπως αναφέρεται στην απόφαση Α.1033/2023 του υπουργείου Οικονομικών που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ έως τις 12 Απριλίου του 2ο23 παρατείνεται η προθεσμία υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) για το έτος 2023. Υπενθυμίζεται πως αρχικά η προθεσμία έληγε στις 31 Μαρτίου 2023 και πως οι διορθώσεις στο Ε9 γίνονται χωρίς την επιβολή του προστίμου των 100 ευρώ.

Σημειώνεται δε πως οι διορθώσεις στο Ε9 θα γίνονται πλέον αυτόματα. Κάθε φορά που ολοκληρώνεται ένα συμβόλαιο (αγοραπωλησία, γονική παροχή, δωρεά) οι μεταβολές θα περνούν μέσω της πλατφόρμας myProperty στο Περιουσιολόγιο της ΑΑΔΕ.

Ακολουθεί ολόκληρη η απόφαση για το Ε9

Η απόφαση αναφέρει τα εξής:

«8. Την ανάγκη διευκόλυνσης της υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) για το έτος 2023.

9. Το γεγονός ότι με την παρούσα απόφαση δεν προ-καλείται δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό, αποφασίζουμε:

Ειδικά για το έτος 2023, η προθεσμία υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) που προβλέπεται στο πρώτο εδάφιο της περ. α της παρ. 3 του άρθρου 23 του ν. 3427/2005 (Α’ 312) παρατείνεται μέχρι και την 12η.4.2023 ».

Πώς θα κάνετε τις διορθώσεις -Βήμα βήμα η διαδικασία

Οι υπόχρεοι για να κάνουν τις απαιτούμενες διορθώσεις στο έντυπο Ε9 θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα:

Μετά την εισαγωγή στην πλατφόρμα του Περιουσιολογίου:

  • Αρχικά θα πρέπει να επιλέξουν το έτος που θέλουν να υποβάλουν Ε9.
  • Μετά θα πρέπει να ελέγξουν την δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβούν στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής τους κατάστασης.
  • Μπορούν να εισαγάγουν / να μεταβάλουν/ να διαγράψουν ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).
  • Εάν εισαγάγουν ακίνητο, τότε θα πρέπει να συμπληρώσουν όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.)
  • Θα πρέπει να κάνουν γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου.
  • Εάν μεταβάλουν ακίνητο, τότε θα πρέπει να τροποποιήσουν μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.
  • Θα πρέπει να συμπληρώσουν τον αριθμό παροχής ρεύματος.
  • Για εισαγωγή/μεταβολή/διαγραφή ακινήτου θα πρέπει να συμπληρώσουν τα πεδία που αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, ΑΦΜ συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει κ.λπ.
  • Οποιαδήποτε ενέργεια και να κάνουν, θα αποθηκεύεται προσωρινά.
  • Θα πρέπει να ελέγξουν πώς έχει διαμορφωθεί η περιουσιακή κατάστασης και να επιλέξουν οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9.
Πηγή: enikos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια