Καταγγελία: «Έβρεξε» σοβάδες στο 16ο Δημοτικό Γαλατσίου


Ένα ακόμη περιστατικό με πτώση σοβάδων σε σχολείο βλέπει το φως της δημοσιότητας, αναδεικνύοντας για μία ακόμη φορά το ζήτημα της άσχημης κατάστασης στη σχολική στέγη.

Συγκεκριμένα στο 16ο Δημοτικό Σχολείο Γαλατσίου έπεσαν σοβάδες από το ταβάνι σε τέσσερις αίθουσες του 1ου ορόφου. Έχει αποκολληθεί ακόμη και το μπετόν, με αποτέλεσμα να φαίνονται οι οπλισμοί. Είναι προφανές ότι από τύχη και μόνο δεν είχαμε τραυματισμό ή και κίνδυνο για τη ζωή μαθητών, ενώ το χειρότερο είναι πως οι αίθουσες εξακολουθούσαν να λειτουργούν και να γίνεται μάθημα!

Όπως εκτιμάται, η βλάβη στο ταβάνι των αιθουσών είναι κάτι που παθαίνουν τα δώματα όταν αστοχήσει με τα πολλά χρόνια η -όποια- υγρομόνωση της ταράτσας. Η μόνωση του δώματος χρονολογείται από την περίοδο κατασκευής του (περί το 1995) και θα έπρεπε να είχε ανακατασκευαστεί εδώ και πολλά χρόνια.

Καταγγελία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γαλατσίου

Το σοβαρό πρόβλημα διαπίστωσαν με αυτοψία τους τη Δευτέρα 13/2 οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γαλατσίου, οι οποίοι σε καταγγελία τους αναφέρουν, μεταξύ άλλων:

«Δεν μπορούμε πλέον να ανεχόμαστε άλλο γονείς, εκπαιδευτικοί, όλος ο λαός εν έτει 2023 σχολικά κτίρια σε αυτή την κατάσταση. Πόσα άραγε δώματα σχολικών κτιρίων είναι σε ανάλογη κατάσταση; Τα κτίρια που είναι παλαιότερα του 16ου ας πούμε;

Η δημοτική αρχή αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες. Να που η σοβαρή αστοχία σε σχολικό κτίριο συνέβη αυτή τη φορά στο μέσον της χρονιάς και όχι τον Σεπτέμβρη και σε εξωτερικό χώρο, ώστε να γίνει αποκατάσταση τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα. Εδώ πρακτικά η αποκατάσταση εσωτερικά των αιθουσών πάει το νωρίτερο για το Πάσχα και η πλήρης ανακατασκευή της μόνωσης για το καλοκαίρι. Θα γίνει άραγε αυτό το καλοκαίρι η ολική ανακατασκευή της μόνωσης; Το κυριότερο, ποιος και με ποια τεχνική οδηγία πιστοποιεί ότι τώρα οι αίθουσες είναι ασφαλείς; Ποια η κατάσταση των δωμάτων των υπόλοιπων σχολείων;

Η καρδιά του προβλήματος είναι η χρόνια απουσία προγραμματισμένων και ολοκληρωμένων βαριών συντηρήσεων στα σχολικά κτίρια. Οι βλάβες λόγω αστοχίας μονώσεων προλαμβάνονται εάν υπάρχει η πολιτική θέληση ώστε να διατίθενται έγκαιρα οι σχετικοί πόροι για την υλοποίηση συντεταγμένων και επίκαιρων μελετών. Όμως από τα γεγονότα αποδεικνύεται ότι τέτοιος προγραμματισμός δεν υπάρχει.

Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ με τη μετακύλιση αρμοδιοτήτων στην Τοπική Διοίκηση χωρίς τους ανάλογους πόρους. Η διοίκηση Μαρκόπουλου όπως και οι προηγούμενες δεν καταγγέλλουν αυτήν την πολιτική. Αντίθετα την υπερασπίζονται και την εφαρμόζουν.

Η ανεπαρκής χρηματοδότηση διατίθεται μόνο στη λεγόμενη ελαφριά συντήρηση (βαψίματα, ηλεκτρικά, υδραυλικά, κλπ.). Φυσικά για προληπτική αντισεισμική θωράκιση με βάση τους ισχύοντες κανονισμούς, για την οποία ως «Λαϊκή Συσπείρωση» φωνάζουμε διαρκώς, ούτε λόγος να γίνεται.

Αντιθέτως εκεί που θέλουν οι μεγάλοι όμιλοι της «πράσινης οικονομίας», δίνει η κυβέρνηση. Εσχάτως υπογράφτηκε με τυμπανοκρουσίες η Προγραμματική Συμφωνία Περιφέρειας - Δήμου Αθηναίων - Δήμου Γαλατσίου για την ενεργειακή αναβάθμιση του συγκροτήματος της Γκράβας ηλικίας άνω του μισού αιώνα. Ούτε εδώ προβλέπεται προληπτική αντισεισμική θωράκιση, τουλάχιστον με τα δημοσιευμένα στοιχεία. Μιλάμε για συγκρότημα χτισμένο με τον ξεπερασμένο αντισεισμικό κανονισμό του 1959!

Η κατάσταση αυτή για παιδιά, γονείς και διδάσκοντες δεν είναι μοιραία. Μπορεί να ανατραπεί με τη συλλογική πάλη και διεκδίκηση. Όμως δεν χωρούν αυταπάτες. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής.

Απαιτούμε:

-Άμεσα ασφαλή διεξαγωγή των μαθημάτων στο 16ο Δημ. Σχολείο.

-Το γρηγορότερο πλήρη ανακατασκευή της μόνωσης του 16ου και έντεχνη σύμφωνα με τους κανονισμούς επισκευή των εσωτερικών ζημιών του.

-Άμεσο πρόγραμμα με μελέτες και χρηματοδότηση των απαιτούμενων ανακατασκευών μονώσεων και βλαβών στο μπετόν σε όλα τα σχολικά κτίρια.

-Καμιά ενεργειακή αναβάθμιση σχολικού κτιρίου χωρίς προηγούμενα να έχουν γίνει μελέτες σεισμικής τρωτότητας με βάση τον σύγχρονο κανονισμό και τη διενέργεια όλων των απαιτούμενων από τις μελέτες ενισχύσεων του φέροντος οργανισμού».Πηγή: 902.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια