Σφοδρές καταιγίδες τις επόμενες ώρες - Προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα


Άστατος θα είναι ο καιρός σε όλη την Ελλάδα την Πέμπτη (26.01.2023) με έντονες βροχές στα δυτικά, κεντρικά και νότια και χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα πάνω από την Στερεά Ελλάδα. 

Ήδη το 112 έχει ηχήσει σε Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία, Μεσσηνία, Αρκαδία, Καρδίτσα, Τρίκαλα και δυτική Μακεδονία, προειδοποιώντας για έντονα καιρικά φαινόμενα. 

Xιονόστρωση παρατηρείται από το βράδυ της Τετάρτης στην εθνική οδό Λαμίας – Καρπενησίου.

Η κακοκαιρία έχει… αφιχθεί στη χώρα μας και -σύμφωνα με την πρόγνωση της μετεωρολόγου Χριστίνας Ρήγου στο newsit.gr- η επιδείνωση έχει ήδη ξεκινήσει από την δυτική Ελλάδα, δηλαδή από το Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο. “Τη νύχτα (της Τετάρτης) θα πιάσει και την Ήπειρο, όπου περιμένουμε ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Θα έχουμε και χιόνια σε όλα τα κεντρικά ορεινά περίπου από τα 800 μέτρα και πάνω, αλλά όσο βραδιάζει θα δούμε ότι ο καιρός θα επιδεινώνεται σταδιακά στις υπόλοιπες περιοχές. Δηλαδή, θα ξημερώσει Πέμπτη και θα έχουμε έντονες βροχές στα δυτικά, κεντρικά και νότια, δηλαδή την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και σε όλη την Πελοπόννησο“.

Σύμφωνα με την μετεωρολόγο Χριστίνα Ρήγου “από τις προμεσημβρινές ώρες η κακοκαιρία θα “πιάσει” την Ανατολική Στερεά και την Θεσσαλία. Από το μεσημέρι – απόγευμα της Πέμπτης και μετά, θα κινηθεί βορειοανατολικά, δηλαδή προς την Μακεδονία, τη Θράκη και το βόρειο Αιγαίο και έτσι θα αφήσει το περιθώριο στη δυτική Ελλάδα, όπου θα αρχίσει να φτιάχνει ο καιρός”.

Όπως εξηγεί, υπάρχουν δύο μέρη της κακοκαιρίας, οι ισχυρές καταιγίδες και οι χιονοπτώσεις. Σε όλες αυτές τις δυτικές και βόρειες περιοχές όπου θα χτυπήσει η κακοκαιρία, κατά τη διάρκεια της καταιγίδας θα έχουμε και πιθανόν τοπικές χαλαζοπτώσεις. Αυτό είναι το ένα κομμάτι της κακοκαιρίας.

Και αυτό, διότι θα έχουμε και χιονοπτώσεις. Σε όλα τα ορεινά, από την κεντρική Στερεά Ελλάδα και βορειότερα, θα έχουμε πυκνές χιονοπτώσεις όπου -έστω και πρόσκαιρα- θα χιονίσει και σε χαμηλά υψόμετρα από τα 400-500 μέτρα και πάνω. Στην Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο, στα γύρω ορεινά της Θεσσαλίας θα είναι πυκνές οι χιονοπτώσεις. Δεν θα δούμε πυκνή χιονόπτωση μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις και στην βόρεια Ελλάδα, στη Θράκη.

 “Στην Αττική περιμένουμε ισχυρές βροχές και καταιγίδες, περίπου από τις 12 το μεσημέρι και μετά, όταν και θα είναι έντονα τα φαινόμενα.

Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι άστατος. Οι έντονες καταιγίδες που περιμένουμε, θα είναι κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα. Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από θυελλώδεις άνεμους που γενικά θα είναι νοτιάδες 7-8 μποφόρ. Μόνο στο Βόρειο Αιγαίο θα είναι βορειοανατολικοί 7 με 8 μποφόρ”.

Η Χριστίνα Ρήγου επισημαίνει στο newsit.gr ότι θα υπάρξει μεγάλη θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ βορρά και νότου. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει ότι “στη βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία θα έχουμε μέγιστη τιμή γύρω στους 7°C, ενώ στην Αττική και νοτιότερα γύρω στους 14°C και στην Κρήτη 19°C. Την Πέμπτη η Θεσσαλονίκη θα έχει μέγιστη θερμοκρασία τους 6 βαθμούς Κελσίου, ενώ η Αθήνα θα έχει 14°C με 15°C και στη δυτική Ελλάδα θα είναι γύρω στους 12-13°C μέγιστη τιμή. Ελάχιστη τιμή του υδραργύρου στη Θεσσαλονίκη θα έχουμε 2°C με βορειοδυτικούς ανέμους 5-7 μποφόρ, ενώ στην Αθήνα 8°C με νοτιάδες 6 -7 μποφόρ, αλλά δεν θα δούμε χιόνι”.

Για την Παρασκευή (27.01.2023), η γνωστή μετεωρολόγος σημειώνει ότι η εικόνα του καιρού “θα είναι βελτιωμένη σε όλη τη χώρα. Τα έντονα φαινόμενα θα περιοριστούν σε όλη την ανατολική νησιωτική χώρα. Δηλαδή, από την Σαμοθράκη μέχρι και τα Δωδεκάνησα αναμένεται έντονη καταιγίδα με ισχυρό άνεμο σε συγκεκριμένες περιοχές. Κατά τα άλλα, στις υπόλοιπες περιοχές του Αιγαίου θα έχουν υποχωρήσει οι άνεμοι”.

Το Σαββατοκύριακο, “τα φαινόμενα θα είναι πιο ήπια. Σε όλη τη χώρα θα σημειώνονται τοπικές βροχές και οι άνεμοι θα είναι βόρειοι 4-6 μποφόρ, αλλά δεν θα κάνει ιδιαίτερο κρύο. Η θερμοκρασία θα είναι στους 12 με 15 βαθμούς κατά μέσο όρο”.


Πηγή: newsit.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια