1/10/2015 - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ!«Λαϊκή Συσπείρωση» Γαλατσίου: Να δοθεί άμεσα λύση στο θέμα των προσφύγων - Να αναλάβει η κυβέρνηση τις ευθύνες της


Να δοθεί άμεσα λύση στο θέμα των προσφύγων, να αναλάβει η κυβέρνηση τις ευθύνες της, αλλά και να δυναμώσει η αλληλεγγύη στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, ζητούν οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», με αφορμή τη μεταφορά των προσφύγων στο κλειστό Γυμναστήριο του Γαλατσίου.
Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν:
«Οι εκατοντάδες πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν από την πλατεία Βικτωρίας στο Ολυμπιακό Ακίνητο Γαλατσίου (Παλαί) είναι ένα μέρος των εκατοντάδων χιλιάδων που καταφθάνουν στη χώρα μας, με κίνδυνο της ζωής τους, επιδιώκοντας να φτάσουν την Ευρώπη, με εκατοντάδες θύματα στο δρόμο προς τον επιθυμητό προορισμό τους.
Είναι τα τραγικά θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στις χώρες τους, σε Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν κ.α. με τις εικόνες με τα νεκρά παιδιά, τις μανάδες με μωρά στην αγκαλιά, τους ναυαγούς, την άγρια καταστολή που δέχονται στα σύνορα των ευρωπαϊκών χωρών να συγκλονίζουν.
Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μένει απαθής μπροστά στο όργιο εκμετάλλευσης που υπόκεινται αυτοί οι άνθρωποι από τα κυκλώματα των δουλεμπόρων και τη βίαιη αντιμετώπιση που έχουν από τις κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ. Οι φράχτες στα σύνορα, το άγριο κυνηγητό, η ρατσιστική - ξενοφοβική αντιμετώπιση στις χώρες προορισμού, συμπληρώνουν τους πολέμους και τους βομβαρδισμούς στις χώρες προέλευσης.
Οι πρόσφυγες - μετανάστες φτάνουν στη χώρα μας με σκοπό να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς άλλες χώρες της ΕΕ. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη γιατί δεν παίρνει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διευκόλυνση μετακίνησης των ανθρώπων αυτών στα σύνορα και την απελευθέρωσή από τα νύχια των δουλεμπόρων. Χρειάζεται άμεσα να εξασφαλιστεί η απευθείας μεταφορά των προσφύγων από τα νησιά στις χώρες τελικού προορισμού τους, με ευθύνη της ΕΕ και του ΟΗΕ. Μέχρι να υλοποιηθεί αυτό το αίτημα, να φροντίσουν για την άμεση απευθείας μεταφορά των ανθρώπων αυτών από τον Πειραιά μέσω τρένων (υπάρχει στον Πειραιά στάση του ΟΣΕ) και λεωφορείων προς τα σύνορα.
Όσο καθυστερούν τα παραπάνω μέτρα, οι πρόσφυγες συσσωρεύονται στην Αττική και τα προβλήματα διαβίωσης που αντιμετωπίζουν είναι πολύ σοβαρά, ειδικά τώρα που επιδεινώνονται οι καιρικές συνθήκες. Είναι αναγκαίο να αξιοποιηθούν υπάρχουσες υποδομές, όπως το Παλαί στο Γαλάτσι, προκειμένου να εξασφαλιστούν συνθήκες προστασίας και αξιοπρεπούς φιλοξενίας τους. Όμως αυτό είναι μόνο προσωρινό μέτρο. Η πίεση προς την κυβέρνηση για να διευκολύνει τη μεταφορά τους στους προορισμούς που επιθυμούν πρέπει να μεγαλώσει.
Παράλληλα, χρειάζεται να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στο χώρο του Παλαί για το χρόνο που θα φιλοξενηθούν εκεί. Η βιαστική μεταφορά των προσφύγων έγινε χωρίς καν να έχουν γίνει απαραίτητες εργασίες για συνθήκες υγιεινής (τουαλέτες, νερό), χωρίς να υπάρχει ηλεκτροδότηση. Χρειάζεται επίσης άμεσα να εξασφαλιστεί με ευθύνη της πολιτείας η σίτιση των προσφύγων, όπως επίσης και όλα τα μέσα για την ιατροφαρμακευτική τους πρόνοια.
Ο ελληνικός λαός έχει βιώσει στο παρελθόν με τραγικό τρόπο την προσφυγιά και τη μετανάστευση. Η αιτία του ξεριζωμού των δικών μας παππούδων σε προηγούμενες δεκαετίες είναι η ίδια για όσους σήμερα αναγκάζονται να πάρουν το δρόμο της μετανάστευσης και της προσφυγιάς εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών πολέμων, των επεμβάσεων, της ανέχειας σε Συρία, Αφγανιστάν, Ιράκ, Β. Αφρική.
Οι πραγματικοί υπεύθυνοι έχουν ονοματεπώνυμο: Είναι τα μεγάλα μονοπώλια, οι ιμπεριαλιστές και οι δολοφονικές ενώσεις τους: Είναι η ΕΕ, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, που επεμβαίνουν και προκαλούν πολέμους στη γειτονιά μας, στο όνομα των κερδών και των ανταγωνισμών τους, για τον έλεγχο των ενεργειακών δρόμων και του πλούτου. Σοβαρή ευθύνη έχουν και όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών -και η σημερινή- που υποστήριξαν και συμμετείχαν σε τέτοιες επεμβάσεις.
Σήμερα υποκρίνονται ότι δήθεν θέλουν να λύσουν το προσφυγικό πρόβλημα, που οι ίδιοι δημιούργησαν.
Η ΕΕ, ενώ είναι μέρος του προβλήματος, βγάζει "ανθρωπιστικές" κορόνες και χύνει κροκοδείλια δάκρυα για τους πνιγμένους στη Μεσόγειο και το δράμα των προσφύγων.
Την ίδια στιγμή, σχεδιάζει και εφαρμόζει νέα συστήματα καταστολής στα σύνορα, διατηρεί την ουσία του αντιδραστικού Κανονισμού του Δουβλίνου, που μετατρέπει την Ελλάδα -κι άλλες χώρες υποδοχής- σε σταθμούς συγκέντρωσης μεταναστών.
Ο λόγος είναι ότι στα απελπισμένα χέρια των προσφύγων, που πιάνονται από τις βάρκες για να μην πνιγούν, τα αφεντικά, η καπιταλιστική εργοδοσία βλέπουν ένα πάμφθηνο εργατικό δυναμικό για τα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις τους.
Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι νέοι του Γαλατσίου έχουμε καθήκον να εκφράσουμε με όλους τους τρόπους -και έμπρακτα- τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας σε αυτούς τους ανθρώπους, μέσω της Λαϊκής Επιτροπής Γαλατσίου, των σωματείων και των φορέων της πόλης μας.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ εκλεγμένοι με τη "Λαϊκή Συσπείρωση" καλούμε σε οργανωμένο αγώνα και διεκδίκηση για:
  • Μέτρα για την αξιοπρεπή διαμονή, υγιεινή και διατροφή των προσφύγων για το σύντομο διάστημα που χρειάζεται μέχρι την αναχώρησή τους για τις χώρες προορισμού τους.
  • Επαρκή στελέχωση των υπηρεσιών που σχετίζονται με τη διάσωση, την υποδοχή, καταγραφή - ταυτοποίηση, την περίθαλψη και τη μετακίνηση. Να στηριχθούν με το αναγκαίο προσωπικό, εξοπλισμό και υποδομές.
  • Απευθείας μεταφορά των προσφύγων από τα νησιά και τα σημεία εισόδου στις χώρες τελικού προορισμού τους, με ευθύνη και χρηματοδότηση της ΕΕ και του ΟΗΕ. Άμεσα μέτρα για διευκόλυνση της μεταφοράς τους από τον Πειραιά προς τα σύνορα.
  • Κατάργηση όλων των Κανονισμών του Δουβλίνου, της Σένγκεν, του Frontex και όλων των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ. Όχι σε νέα μέτρα της ΕΕ για καταστολή στα σύνορα.
  • Καμία εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ».

ΠΗΓΗ: 902.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια