Ο Μαϊδανός και τα Οφέλη του!!!





Γράφει η
Δριστάρη Αναστασία
Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων
Διαγνωστικών Εργαστηρίων Γαλατσίου Meganalysis

   Ο μαϊδανός ή μαϊντανός είναι ένα από τα πολλά ωφέλημα τρόφιμα που κρύβονται στην κουζίνα μας. Είναι ένα διετές, ιθαγενές φυτό που ανήκει στο γένος Πετροσέλινον (Petroselinum) της οικογένειας των σελινοειδών (Apiaceae) ή σκιαδοφόρων. Καλλιεργείται στις εύκρατες περιοχές κυρίως για τα φύλλα του και είναι γνωστός στην αρχαιότητα, καθώς χρησιμοποιούνταν ως αρωματικό βότανο και ως φάρμακο. 
   Χρησιμοποιήθηκε πριν από 2000 χρόνια, αρχικά ως «φάρμακο» και αργότερα ως βασικό συστατικό των μαγειρικών συνταγών. Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να τον χρησιμοποιούν ως βότανο και ως φάρμακο για διάφορες παθήσεις. Η διατροφική του αξία είναι μάλλον υποτιμημένη, ιδίως αν αναλογιστούμε, ότι οι περισσότεροι τον χρησιμοποιούμε ως διακοσμητικό στις σαλάτες και όχι ως βασικό συστατικό των γευμάτων μας (σε ωμές σαλάτες και σε μαγειρεμένα φαγητά). Φρέσκος ή αποξηραμένος, σαν ρόφημα ή σαν αφέψημα, σαν έλαιο ή πολτοποιημένος ο μαϊδανός παραμένει ένας πραγματικός διατροφικός «θησαυρός». Είναι πλούσιος σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία και περιέχει περισσότερο σίδηρο από οποιαδήποτε άλλο πράσινο λαχανικό.
   Επίσης, περιέχει πολλή βιταμίνη Α και Β. Χρησιμοποιείται κυρίως σαν διουρητικό, καθώς ενισχύει την νεφρική λειτουργία με μία ήπια διουρητική δράση, ρυθμίζοντας έτσι την δραστηριότητα των νεφρών. Έχει όμως εξαιρετικές ιδιότητες καθώς δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, ρυθμίζει τις λειτουργίες του ήπατος, διεγείρει την έκκριση των πεπτικών ενζύμων, ενισχύει τα ούλα, δυναμώνει και ομαλοποιεί την κινητικότητα του εντέρου. Ο μαϊντανός περιέχει αιθέριο έλαιο με αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες βελτιώνοντας τοπικά την κυκλοφορία του αίματος. Οι ρίζες και οι σπόροι του χρησιμοποιούνται ως αφέψημα όμως θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί με τις ποσότητες μαϊντανού που καταναλώνετε. Η υπερβολική κατανάλωση προκαλεί ιλίγγους και μείωση του αριθμού των καρδιακών παλμών. Χρειάζεται ακόμη περισσότερη προσοχή από όσους αντιμετωπίζουν κυκλοφορικά προβλήματα ή νεφρικές δυσλειτουργίες καθώς ο μαϊδανός έχει υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά οξέα, τα οποία επιβαρύνουν κάποιες περιπτώσεις νεφρολιθίασης. Επίσης, δεν συνίσταται η χρήση στα τρόφιμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς διεγείρει έντονα το τοίχωμα της μήτρας, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής.
   Φυσικά ο μαϊντανός δεν θα έλειπε από την ομορφιά και το ευ ζην:

  • Πίνοντας τον νηστικοί ως ρόφημα, βοηθάμε τον οργανισμό στην αποτοξίνωση, στην μείωση της κυτταρίτιδας και κατακράτησης υγρών.
  • Ορμονικές διαταραχές που σχετίζονται με το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, την εμμηνόπαυση ή την καθυστερημένη εμμηνόρροια, καταπραΰνονται με την βοήθεια του «ιαματικού» βοτάνου. Όσο για τις κράμπες μπορούν να ανακουφιστούν και πάλι χάρη στη δράση του μαϊντανού.
  • Ο χυμός του μαϊντανού είναι καταπραϋντικός και θεραπευτικός σε μολύνσεις των ματιών, σε περίπτωση επιπεφυκίτιδας ή και βλεφαρίτιδας, ενώ βοηθά επίσης, στην αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό, γι' αυτό και συνιστάται σε αρρώστιες που σχετίζονται με το ήπαρ.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια