ΕΡΕΥΝΑ: Τι είναι τελικά η ευτυχία;



Γράφει ο
Πλούταρχος Πάστρας
Αρχισυντάκτης-Δημοσιογράφος

   Όλοι μας όταν ακούμε ευτυχία, έρχονται στο μυαλό μας στιγμές χαράς, γέλιου και γενικά ότι μπορεί να χαρακτηριστεί από το αίσθημα της ευχαρίστησης. Όμως, για τους ειδικούς, όπως δηλώνουν και δημοσίως άλλωστε, η ευτυχία είναι κάτι πάρα πολύ σύνθετο, και δικαιολογούν αυτή την άποψη ή μάλλον πραγματικότητα με σαφείς αποδείξεις, όπως είναι οι μαρτυρίες και τα περιστατικά, που μιλούν από μόνα τους!
   Διαχρονικά, πολλοί, έχουν δηλώσει για το τι είναι ευτυχία γι' αυτούς, από την Αρχαία Ρώμη έως την Γαλλία του Ρομαντισμού και την σύγχρονη Ελλάδα. Λοιπόν, ο Μάρκος Αυρήλιος,της Αρχαίας Ρώμης, ένας από τους τελευταίους "Πέντε Καλούς Αυτοκράτορες" και από τους πιο σημαντικότερους στωικούς φιλοσόφους επέμενε σε όλη την ζωή του, ότι «Να θυμάσαι πάντα τούτο: πως δεν χρειάζονται πολλά πράγματα για να κάνουν τη ζωή ευτυχισμένη». Παίρνοντας την σκυτάλη ο μεγάλος μυθιστοριογράφος, ποιητής και δραματουργός, ο πλέον σημαντικός εκπρόσωπος του κινήματος του γαλλικού ρομαντισμού, Βίκτωρ Ουγκό θεώρησε ότι «Η πιο μεγάλη ευτυχία στη ζωή είναι αυτή που μας δίνει η αντίληψη πως μας αγαπούν». Ενώ, τέλος, στην σύγχρονη Ελλάδα ο κωμικός ηθοποιός και ένας από τους χαρακτηριστικότερους εκπροσώπους του παλιού ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου, Θανάσης Βέγγος, δήλωσε ότι «Έπρεπε να γεράσω, αγόρι μου, για να μάθω τι είναι  ευτυχία. Τελικά  ευτυχία  είναι ένα  ζευγάρι  χέρια, δύο χέρια… Αυτά που θα σε αγκαλιάσουν, θα σε κρατήσουν, θα σε κοιμίσουν, θα σε περιποιηθούν, θα σου μαγειρέψουν, θα σε χαϊδέψουν και στο τέλος θα σου κλείσουν τα μάτια. Τα πολλά χέρια απλά σε κατσιάζουν… Χάσιμο χρόνου. Θα το δεις κι εσύ όσο μεγαλώνεις…»
   Στην αντίπερα όχθη, οι ειδικοί πάνω σε αυτό το τομέα, οι οποίοι πρέπει να έχουν και το πρώτο λόγο, θεωρούν ότι η ευτυχία προκαλείται από την παραγωγή της ορμόνης, που ονομάζεται ωκυτοκίνη. Αυτή η άποψη των ειδικών, επιβεβαιώνεται και από μία πρόσφατη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Concordia στον Καναδά, όπου διαπιστώθηκε ότι η παραγωγή αυτής της ορμόνης θα μπορούσε να είναι πολύ αποτελεσματική και για τη βελτίωση της θετικής διάθεσης, δηλαδή της ευτυχίας. Ειδικότερα ο Δόκτωρ Mark Ellenbogen του εν λόγω Πανεπιστημίου, δήλωσε ότι «Η ωκυτοκίνη μπορεί να ενισχύσει την τάση των ανθρώπων να αναζητούν την υποστήριξη των άλλων μετά από ένα αγχωτικό γεγονός. Η  ιδιότητα αυτή της ωκυτοκίνης μπορεί με τη σειρά της να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν καλύτερα την κατάσταση».
   Άλλοι επιστήμονες, πιστεύουν πως οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο είναι, όχι εκείνοι που έχουν τέλειες ζωές, αλλά εκείνοι που έχουν μάθει να απολαμβάνουν πράγματα που δεν φθάνουν την τελειότητα, ενώ άλλοι ότι όσο περισσότερες είναι οι προκλήσεις που διαχειρίζετε κάποιος και όσο περισσότερο αξιοποιεί τις προσωπικές του δυνατότητες, τόσο περισσότερα θα είναι τα θετικά συναισθήματα που θα εισχωρήσουν στη ζωή του.

                             

   Όσον, αναφορά για τα περιστατικά ευτυχίας, αυτά ποικίλουν και τα ποιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η ευτυχία που προκαλεί ο γάμος, ειδικά στα νιόπαντρα ζευγάρια, η γέννηση ενός παιδιού, που προκαλεί μεγάλη χαρά τόσο στην μητέρα και στον πατέρα, όσο και στους παππούδες, η επιτυχία σε έναν διαγωνισμό, δηλαδή η διάκριση, κι ακόμη περισσότερο η πρωτιά! Άλλα περιστατικά ευτυχίας για μερικούς είναι η καινοτομία-εφεύρεση, η νίκη σε ένα παιχνίδι είτε αθλητικού τύπου, είτε ηλεκτρονικού, η χαρά που προκαλείται από το άνοιγμα ενός δώρου. Για τα παιδιά ευτυχία προκαλεί η αγορά ενός παιχνιδιού ή ενός βιβλίου για τα πιο ανήσυχα πνεύματα, ενώ για τις γυναίκες τα ψώνια σ' ένα εμπορικό κέντρο, η απόκτηση ενός ακριβούς κοσμήματος, ρούχου ή ενός ζευγαριού παπουτσιών. Για τους άνδρες μπορεί να του προκαλέσει αυτό το συναίσθημα, ένα ακριβό αυτοκίνητο ή μία μηχανή μεγάλων κυβικών, ενώ για την πιο ειδική περίπτωση των εθισμένων στα τυχερά παιχνίδια τα κέρδη από το στοίχημα, το καζίνο, το τζόκερ ή το λαχείο, που, όμως, σ΄αυτήν την περίπτωση η ευτυχία είναι πάρα μα πάρα πολύ προσωρινή, έως και για μερικά δευτερόλεπτα!
   Τέλος, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι είτε από τις απόψεις και υποδείξεις των ειδικών, είτε από τις μαρτυρίες και τα περιστατικά, η ευτυχία είναι το πολυπόθητο αυτό συναίσθημα, που προκαλείται από ένα πολύπλοκο συνδυασμό στιγμών, και κυριότερα με τον τρόπο που ζούμε τη ζωή μας με όσα πράγματα ήδη έχουμε, που συμπληρώνουν σαν παζλ μία γενικότερη διάθεση ευφορίας, της οποίας όμως η διάρκεια μπορεί να κρατήσει ακόμη και λίγα κλάσματα του δευτερολέπτου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια