Από το πρωί της Δευτέρας ο καιρός θα αρχίσει να χαλάει, θυμίζοντας… χειμώνα. Η θερμοκρασία θα κάνει βουτιά πολλών βαθμών Κελσίου, ενώ σε κάποιες περιοχές τα φαινόμενα θα είναι ακραία.
Η κακοκαιρία θα έχει τροπικά χαρακτηριστικά, καθώς πρόκειται για ένα μεσογειακό κυκλώνα που θα επηρεάσει πολλές περιοχές της Ελλάδας. Το απόγευμα της Κυριακής πραγματοποιήθηκε μεγάλη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση και να υπάρξει συντονισμός για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που τυχόν προκύψουν. Όπως έγινε γνωστό θα ενεργοποιηθεί το 112 σε όσες περιοχές χρειαστεί.
Η κακοκαιρία θα χτυπήσει σε δύο φάσεις με τα φαινόμενα, δεδομένης και της εποχής, να είναι έντονα. Θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα και θα ενταθεί Τρίτη και Τετάρτη που θα είναι και οι πιο δύσκολες ημέρες.
Τα χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας θα είναι καταρρακτώδεις βροχές που θα θυμίζουν τροπική καταιγίδα, χαλαζοπτώσεις, κεραυνοί, θυελλώδεις άνεμοι και κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας. Ανάλογα με την εξέλιξη της καταιγίδας οι ριπές των ανέμων θα ξεπερνούν τα 8 μποφόρ.
Σύμφωνα με τη μετεωρολόγο του Mega Χριστίνα Ρήγου τα φαινόμενα θα είναι επικίνδυνα. Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας θα βρεθούν Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια και κεντρική Στερεά όπου υπάρχει φόβος για πλημμύρες. Μέσα σε 48 ώρες αναμένεται στις συγκεκριμένες περιοχές να πέσει μεγάλος όγκος νερού. Αν αναλογιστούμε ότι μια ετήσια βροχόπτωση στις συγκεκριμένες περιοχές είναι γύρω 200 με 250 χιλιοστά τα προγνωστικά μοντέλα δίνουν τιμές 300 με 350 χιλιοστά βροχής. Πρόκειται για ακραίες τιμές και θέλει μεγάλη προσοχή.
Στην Αττική τα φαινόμενα θα είναι πιο έντονα Τρίτη με Τετάρτη με τη θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 25 βαθμούς.
Ουσιαστικά η χώρα μας θα χτυπηθεί από το φαινόμενο της «ψυχρής λίμνης» που αναμένεται να κρατήσει τουλάχιστον τρεις ημέρες. Η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο δίνοντας τις λεπτομέρειες της κακοκαιρίας.
Αιτία για αυτή την επιδείνωση είναι η νοτιοδυτική κίνηση μιας ατμοσφαιρικής διαταραχής στην ανώτερη ατμόσφαιρα από τα Βόρεια Βαλκάνια προς την χώρα μας και το Ιόνιο πέλαγος, όπου και αναμένεται να αποκοπεί από την γενική ατμοσφαιρική κυκλοφορία (ψυχρή λίμνη) και αργά κινούμενη αναμένεται να διατηρηθεί στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου.
Πηγή: newsit.gr
0 Σχόλια