Αυτή η διάσημη βιταμίνη μπορεί να βλάψει τα νεφρά σας


Είναι τελικά υγιής ή επικίνδυνη η λήψη ενός συμπληρώματος διατροφής ή κάποιας βιταμίνης; Μάθετε για τις πιθανές επιβλαβείς επιπτώσεις που έχει αυτή η διάσημη βιταμίνη.
Σχεδόν καθημερινά οι ερευνητές βγάζουν στο φως έρευνες που αφορούν στη βιταμίνη D. Η βιταμίνη D αυξάνει τον μεταβολισμό, η βιταμίνη D μειώνει το κοιλιακό λίπος, η βιταμίνη D συμβάλλει στο ανοσοποιητικό, η βιταμίνη D κάνει θαύματα!

Αν και είναι αλήθεια ότι η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την υγεία μας, ωστόσο η λήψη της σε μορφή χαπιού, κάψουλας ή σκόνης – ειδικά σε μεγάλες δόσεις – ενέχει κινδύνους.

Τα συμπληρώματα διατροφής βιταμίνης D (όπως συμβαίνει με όλα τα συμπληρώματα διατροφής) μπορεί να αλληλεπιδράσουν με μη συνταγογραφούμενα και συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Επιπλέον, σε αντίθεση με τα φάρμακα, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) δεν είναι εξουσιοδοτημένος να εξετάζει τα συμπληρώματα διατροφής ως προς την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους προτού διατεθούν στην αγορά. Εναπόκειται στους κατασκευαστές να διασφαλίσουν ότι τα προϊόντα τους δεν περιέχουν ρύπους ή ακαθαρσίες, ότι φέρουν την κατάλληλη επισήμανση και κάνουν ή περιέχουν αυτό που ισχυρίζονται.

Κάνουν τα συμπληρώματα διατροφής ό,τι υπόσχονται;
Συστηματική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine Αυγούστου 2019 ανέλυσε τις πιθανές επιδράσεις των συμπληρωμάτων διατροφής στην καρδιαγγειακή υγεία (καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό) και διαπίστωσε ότι λίγα συμπληρώματα βοηθούν στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων. Μόνο τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και το φυλλικό οξύ ήταν αποτελεσματικά.

Άλλη έρευνα, συνέδεσε τις ημερήσιες δόσεις άνω των 1.000 mg ασβεστίου με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο (αν και το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου σημειώνει ότι άλλες μελέτες προτείνουν το αντίθετο). Επιπλέον, τα δεδομένα έδειξαν ότι τα άτομα που έλαβαν επαρκείς ποσότητες μαγνησίου, ψευδαργύρου και βιταμινών Α και Κ είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου – αλλά μόνο εάν έπαιρναν αυτά τα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα και όχι από συμπληρώματα.
λήθαργο προκαλούνται από τη συσσώρευση του ασβεστίου.

Αυξάνει την αρτηριακή πίεση: Η υπερδοσολογία θα μπορούσε επίσης να σας κάνει επιρρεπείς σε καρδιακές παθήσεις ή σε υψηλή αρτηριακή πίεση. Απώλεια της όρεξης, ναυτία, έμετος, δυσκοιλιότητα, πόνος στα οστά, αϋπνία ή συχνή ούρηση είναι μερικά από τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν λόγω της υπερβολικής δόσης.

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορεί να ωφελήσουν ορισμένα άτομα, όπως εκείνα που διατρέχουν κίνδυνο ανεπάρκειας, άτομα με πιο σκούρο δέρμα, ορισμένες παθήσεις υγείας και ηλικιωμένοι. Η Αμερικανική Γηριατρική Εταιρεία προτείνει συγκεκριμένα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών για να μειώσουν τον κίνδυνο καταγμάτων και πτώσεων χρειάζεται να παίροουν ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D με τουλάχιστον 1.000 IU την ημέρα, εκτός από τη λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου και την κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε βιταμίνη.

Οποιοσδήποτε μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα βιταμίνης D εκθέτοντας το δέρμα του στον ήλιο χωρίς αντηλιακό, περίπου 10 έως 15 λεπτά την ημέρα.

Τοξικότητα και βιταμίνη D
Μπορεί να προκύψει τοξικότητα από τη λήψη κάποιων φαρμακευτικών μορφών της D. Για να αποκομίσετε τα οφέλη που μπορεί να δώσει η βιταμίνη D, πρέπει τα επίπεδα στο αίμα να είναι πάνω από 50 ng/mL καθόλη τη διάρκεια του έτους.

Ο ανθρώπινος οργανισμός παράγει 15.000-20.0000 IU βιταμίνης D, με 20-30 λεπτά έκθεσης στον ήλιο. Δόσεις από 5.000 -10.000 IU ημερησίως, για τους ενήλικες, είναι ελάχιστες, ώστε να επιτευχθεί ένα ικανό βιολογικό αποτέλεσμα και να επιτευχθούν τιμές υψηλότερες των 50 ng/mL.

Λάβετε υπόψη ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D με κάποια φάρμακα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Τα φάρμακα αυτά σύμφωνα με το NIH είναι:

oρλιστάτη, φάρμακο απώλειας βάρους,
διάφορες στατίνες, όπως ατορβαστατίνη,
θειαζιδικά διουρητικά και κορτικοστεροειδή όπως η πρεδνιζόνη.

Πηγή: oloygeia.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια