Παρουσίαση λειτουργίας του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Γαλατσίου
Ενημέρωση για τον τρόπο λειτουργίας του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Γαλατσίου έγινε την Πέμπτη 9 Μαΐου, στο πολιτιστικό κέντρο Γαλατσίου «Καμίνι», στο οποίο παραβρέθηκαν στελέχη Υπουργείων από χώρες της Βόρειας Αφρικής. Η παρουσίαση έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος μελέτης και ανταλλαγής τεχνογνωσίας για τη δομή των κοινωνικών υπηρεσιών στην Ελλάδα και συγκεκριμένα της εφαρμογής του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και προγραμματίστηκε από στελέχη της  Παγκόσμιας Τράπεζας.

Στην ενημερωτική εκδήλωση μίλησαν κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι, οι οποίοι στελεχώνουν το Κέντρο Κοινότητας Γαλατσίου, ενώ στο τέλος δέχτηκαν ερωτήσεις από τους εκπροσώπους των χωρών. Οι ομιλήτριες αναφέρθηκαν τόσο στις αρμοδιότητες, στις προκλήσεις και στις δυσκολίες των Κέντρων Κοινότητας, όσο και στην ολιστική παρέμβαση παρουσιάζοντας πιο στοχευμένα τρεις μελέτες περίπτωσης (3 case studies).

Ειδικότερα, η κοινωνική λειτουργός, Παναγιώτα Αγγελίδη  μίλησε για τα Κέντρα Κοινότητας ως “One Stop Shop” στα οποία οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται τόσο για τα επιδόματα τα οποία δικαιούνται όσο και για τα προγράμματα που μπορούν να συμμετάσχουν, ανάλογα με τις ανάγκες τους. Άλλωστε βασική λειτουργία των Κέντρων, όπως επισήμανε η ψυχολόγος Εύη Παπαδοπούλου, είναι η παροχή ψυχολογικής στήριξης στους πολίτες και όχι μόνο η παροχή επιδομάτων στους ωφελούμενους.

Στη συνέχεια η κοινωνική λειτουργός, Ελένη Ραυτοπούλου τόνισε τη σημασία της αξιολόγησης των πολιτικών και της λειτουργίας του προγράμματος που πραγματοποιείται σε βάθος χρόνου, μέσω της καταγραφής και της συνεχής σύγκρισης των δεδομένων των πολιτών σε εξειδικευμένη πλατφόρμα.

Ωστόσο αναφορά έγινε και στις αδυναμίες του Κέντρου Κοινότητας από την κοινωνική λειτουργό, Κωνσταντίνα Χαμπίπη. Συγκεκριμένα εξήγησε πως οι ελλείψεις προσωπικού δεν βοηθούν στην  αντιμετώπιση όλων των περιστατικών, πόσο μάλλον στην ασχολία σε βάθος με κάποια από αυτά, ενώ η ύπαρξη πολλών διαφορετικών πλατφορμών οδηγεί συχνά σε σύγχυση και παραμέληση των αιτημάτων που δέχεται το Κέντρο.

Ήταν μια εποικοδομητική παρουσίαση που συνέβαλε στην επικοινωνία και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας ανάμεσα στους εκπροσώπους των χωρών και των εργαζομένων του Κέντρου Κοινότητας Γαλατσίου.Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια