Εκλογές 2023: Στο 48,76% η συμμετοχή έως τις 16:30 - Ίσως ξεπεράσει τα νούμερα του 2019, λέει το ΥΠΕΣΟμαλά εξελίσσεται από τις επτά το πρωί της Κυριακής η εκλογική διαδικασία σε όλη τη χώρα με τις κάλπες να κλείνουν σε περίπου δύο ώρες, στις επτά το απόγευμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, με τα στοιχεία ως τις 16:30 η συμμετοχή ανέρχεται στο 48,76% σύμφωνα με τα στοιχεία από 17.548 εκλογικά τμήματα σε σύνολο 21.467, ήτοι ποσοστό 81,7 %, κάνοντας χρήση του Συστήματος Ασφαλούς Μετάδοσης (SRT) της SingularLogic.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες από το Υπουργείο Εσωτερικών η συμμετοχή ίσως ξεπεράσει τα νούμερα του 2019. Τότε, τον Ιούλιο του 2019 η συμμετοχή ήταν στο 57,78%.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, στην ενημέρωση για την εκλογική αναμέτρηση ανέφερε πως «είχαμε αύξηση της συμμετοχής τις τελευταίες ώρες, κάτι που σημαίνε πως ίσως ξεπεράσουμε στις 2,5 ώρες που απομένουν  το ποσοστό του 2019. Δεν αναφέρθηκε ιδιαίτερο πρόβλημα πουθενά μέχρι αυτή τη στιγμή».

Σύμφωνα με την προηγούμενη ενημέρωση του ΥΠΕΣ στις 13:30 η συμμετοχή σε 16.520 εκλογικά τμήματα μέχρι εκείνη την ώρα ανερχόταν στο 31,52%.

Τα πρώτα λεπτά αμέσως μετα το κλείσιμο της καλπης, στις 19:00 το απόγευμα της Κυριακής, θα καταχωρηθούν τα πρώτα αποτελέσματα από 200 μικρά εκλογικά τμήματα ενώ περίπου στις 19:30 θα ξεκινήσει η μαζική αποστολή αποτελεσμάτων απο τα εκλογικά τμήματα προς το κεντρικό συστημα του ΥΠΕΣ.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της Singular Logic, περίπου στις 20:30 το βράδυ θα γίνει η πρώτη εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος και εως τις 10 η εκτίμηση θα επικαιροποιηθει καθως θα εχει ενσωματωθεί μεγαλύτερο ποσοστο ψήφων.

Μιλώντας στην ΕΡΤ3 ο κ. Σταυριανουδάκης, είπε πως πριν τις 12 τα μεσάνυχτα, θα γίνουν γνωστές και οι σταυροδοσίες των βουλευτών. 

Η μείωση των χρόνων για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων οφείλεται στην πλήρη κάλυψη ολων των εκλογικων τμημάτων με ταμπλετ που θα προμηθευτούν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι ωστε να καταχωρουν αμεσα τα αποτελέσματα, πρωτα των συνδυασμών και στη συνέχεια των υποψηφίων βουλευτών.

Ψήφισαν οι πολιτικοί αρχηγοί

Στο μεταξύ η πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι πολιτικοί αρχηγοί είχαν όλοι ασκήσει το εκλογικό τους δικαιώματο μέχρι τις 12 το μεσημέρι.

«Η συμμετοχή η καλύτερη επιβεβαίωση για τη Δημοκρατία», δήλωσε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι  «θα ξημερώσει μία ακόμη καλύτερη μέρα». 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από την Κυψέλη όπου ψήφισε τόνισε ότι «η αλλαγή είναι σήμερα στα χέρια του λαού μας». Ο Νίκος Ανδρουλάκης ψήφισε στο Αρκαλοχώρι και επεσήμανε ότι «ήρθε η ώρα του κυρίαρχου λαού».

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος ψήφισε στη Λαμία «ο ελληνικός λαός τα έχει δοκιμάσει όλα, τον καλούμε να ψηφίσει ΚΚΕ».  Τέλος ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης από το Πέραμα όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα κάλεσε τους πολίτες να μην απέχουν ενώ τους προέτρεψε να ψηφίσουν ακόμη και «λευκό».

Κατερίνα Σακελλαροπούλου - «Η συμμετοχή η καλύτερη επιβεβαίωση για τη Δημοκρατία»

Το εκλογικό της δικαίωμα άσκησε στο 104ο εκλογικό τμήμα, στο 44o δημοτικό σχολείο Αθηνών, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Η συμμετοχή θα είναι η καλυτερη επιβεβαίωση για τη Δημοκρατία» ήταν το μήνυμα που έστειλε λίγο αφότου ψήφισε.

Μητσοτάκης: «Θα ξημερώσει μία ακόμη καλύτερη μέρα» - Ψήφισε με τα παιδιά του στην Κηφισιά

Την σιγουριά του πως αύριο θα ξημερώσει μία καλύτερη ημέρα εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στην Κηφισιά, όπου και βρέθηκε μαζί με τον εορτάζοντα γιο του Κωνσταντίνο και την κόρη του Δάφνη οι οποίοι και ψήφισαν για τις εκλογές.


Πηγή: protothema.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια