Τέλη κυκλοφορίας: Λήγει η προθεσμία για την εξόφληση – Δεύτερο «δώρο» για όσους...


Δεν θα χρειαστεί να περιμένουν πολύ για να θέσουν σε κίνηση το όχημά τους όσοι αποφασίσουν μέχρι το τέλος του μήνα να καταθέσουν ηλεκτρονικά τις πινακίδες τους: Πέρα από το γεγονός ότι «κέρδισαν» τους πρώτους δύο μήνες της χρονιάς, αφού δεν χρειάστηκε είτε να θέσουν σε ακινησία το ΙΧ τους ή να καταβάλλουν τέλη κυκλοφορίας, μέσα σε διάστημα το πολύ δύο μηνών θα μπορούν να επανακυκλοφορήσουν και πάλι το αυτοκίνητό τους. Και αυτό γιατί λίγο πριν το Πάσχα ενεργοποιούνται τα τέλη με τον μήνα!

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Σε κάθε περίπτωση η κλεψύδρα αδειάζει καθώς η προθεσμία τόσο για την εμπρόθεσμη καταβολή των τελών κυκλοφορίας έτους 2023 – όσο και για τη θέση των οχημάτων σε εκούσια ακινησία, λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.

Η λεπτομέρεια για να «κερδίσει» ο κάτοχος του ΙΧ την έκπτωση στα τέλη

Με αυτό το δεδομένο όσοι σκόπευαν να καταθέσουν πινακίδες, πήραν «δώρο» δύο μήνες «ελεύθερης κυκλοφορίας» πριν καταφύγουν στην επιλογή των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα.
Έτσι όσοι ιδιοκτήτες ΙΧ σχεδίαζαν να θέσουν σε ακινησία τα οχήματά τους -καταθέτοντας ηλεκτρονικά τις πινακίδες μέχρι το τέλος του Δεκέμβρη- κυκλοφόρησαν ελεύθερα τα οχήματά τους για το πρώτο δίμηνο της νέας χρονιάς, χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας. Και εφόσον καταθέσουν πινακίδες εμπρόθεσμα (μέχρι τέλος του τρέχοντος μήνα) θα μπορούν με μια μικρή αναμονή που δεν θα ξεπεράσει τους δύο μήνες να κυκλοφορήσουν ξανά το όχημά τους πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα!
Για να έχουν όμως οι κάτοχοι των οχημάτων την έκπτωση από τα τέλη κυκλοφορίας θα πρέπει να τα θέσουν σε ακινησία εμπρόθεσμα, ήτοι στη λήξη της παράτασης, στις 28 Φεβρουαρίου του 2023.
Η διαδικασία για την ακινησία του οχήματος
Δήλωση ακινησίας μετά τη λήξη της προθεσμίας, γίνεται δεκτή αλλά δεν λαμβάνεται υπόψη για την έκπτωση των τελών κυκλοφορίας. Το όχημα μπορεί να τεθεί σε Ακινησία, ακόμα και αν οφείλονται τέλη κυκλοφορίας τρέχοντος ή παρελθόντων ετών.
Προκειμένου τα οχήματα να τεθούν σε ψηφιακή ακινησία, απαιτείται να βρίσκονται σε κυκλοφορία και οι πινακίδες και τα υπόλοιπα στοιχεία κυκλοφορίας τους να βρίσκονται στην κατοχή των ιδιοκτητών τους.

Η εφαρμογή, αφού ζητήσει τον ΑΦΜ του κατόχου, τον αριθμό κυκλοφορίας και την ημερομηνία της ημέρας που πραγματοποιείται η δραστηριότητα, ζητά την «Υποβολή Δήλωσης Ακινησίας». Αφού ολοκληρωθεί κι αυτό το βήμα, η πλατφόρμα εμφανίζει τα στοιχεία του αιτούντα και τον αριθμό πινακίδας και τον καλεί να δηλώσει υπεύθυνα με βάση το άρθρο 8 ν.1599/1986, ότι:

Α. Το όχημα φυλάσσεται σε κλειστό και περιφραγμένο χώρο, τα ακριβή στοιχεία του οποίου θα δηλώσω κατά τη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης του οχήματός μου σε ακινησία.
Β. Δεν θα κυκλοφορήσει το όχημα, μετά την ημερομηνία θέσης του σε ακινησία, έχοντας γνώση ότι σε περίπτωση που το όχημα εντοπισθεί, από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, να κυκλοφορεί ή να φέρει πινακίδες ενώ είναι σταθμευμένο, θα αρθεί η ακινησία, θα επιβληθούν τα τέλη κυκλοφορίας και το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής τους, καθώς και διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ ή σε περίπτωση υποτροπής, 30.000 ευρώ, και, με απόφαση του κατά νόμο αρμόδιου οργάνου, θα αφαιρεθεί για τρία (3) έτη το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.

Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία ψηφιακής κατάθεσης πινακίδων, συμπληρώνεις τα Στοιχεία Χώρου Στάθμευσης και υποβάλεις το αίτημα.

Όλα αυτά πραγματοποιούνται σε ελάχιστα λεπτά, καθώς η εφαρμογή έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι εύκολη και γρήγορη.

Πότε ενεργοποιούνται τα .. τέλη με τον μήνα
Αν λοιπόν φέτος προς το τέλος Φλεβάρη κάτοχος ΙΧ αποφασίσει να καταθέσει τις πινακίδες του οχήματός του, δεν θα χρειαστεί να περιμένει πολύ για να τις ανακτήσει καθώς θα αποκτήσει την δυνατότητα να αρχίσει να κυκλοφορήσει εκ νέου το αυτοκίνητό του πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας με τον… μήνα!

Υπολογίζεται πως τον Απρίλιο το Κράτος θα δώσει την ευχέρεια σε όσους έθεσαν σε ακινησία το αυτοκίνητό τους, να την άρουν και να το βγάλουν ξανά στον δρόμο.
Η άρση ακινησίας θα παρέχεται χωρίς οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων σε ακινησία να καταβάλουν έξτρα χρήματα πέραν των δωδεκατημορίων που αντιστοιχούν στα ετήσια τέλη κυκλοφορίας, δηλαδή ανάλογα με τους μήνες που θέλουν να κυκλοφορούν τα οχήματα τους.

Πηγή: eniķonomia.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια