Ο σεισμός στην Τουρκία μπορεί να επηρεάσει την Ελλάδα; Ο Άκης Τσελέντης εξηγεί


Για τον φονικό σεισμό στην Τουρκία και για το πόσο μπορεί να επηρεάσει την Ελλάδα μίλησε στην ΕΡΤ ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης.

Όπως τόνισε ο κ.Τσελέντης στην ΕΡΤ «το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας που έγινε ο σημερινός σεισμός, το οποίο είναι πολύ μακριά από την Ελλάδα, και η κατευθυντικότητά του δείχνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επηρεάσει την Ελλάδα»,σημειώνοντας ωστόσο πως πάνω στο ρήγμα μπορεί να έχουμε μετατοπίσεις επικέντρων.

«Ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ προκάλεσε μια μετατόπιση πάνω στο ρήγμα και διήγειρε άλλο κομμάτι του ρήγματος, γύρω στα 200 χλμ. και έκανε ένα δεύτερο σεισμό, ανεξάρτητο, πάνω όμως στο ίδιο ρήγμα. Αυτό φαινόμενο μπορεί να συνεχιστεί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσελέντης τονίζοντας ότι «η μετασεισμική ακολουθία θα κρατήσει μήνες και με μεγάλα γεγονότα, της τάξης των 7 Ρίχτερ».

Σε ερώτηση για τον αν μπορεί να επηρεαστεί η Κύπρος από ένα τέτοιο σεισμό και αν ναι, ποιο θα ήταν το μέγεθος που μπορεί να προκύψει, ο κ. Τσελέντης είπε ότι η «πιθανότητα να ενεργοποιηθεί η Κύπρος είναι σχετικά μικρή αλλά υπαρκτή, αλλά αν θα γίνει θα είναι στη θάλασσα. Εν τω μεταξύ η απόσταση από τα αστικά κέντρα της Κύπρου θα είναι σχετικά μεγάλη, θα παρεμβάλλεται το θαλασσινό νερό, επομένως δεν θα έχουμε πολύ μεγάλες επιπτώσεις.

Επιπλέον, ο δομικός ιστός της Κύπρου είναι φτιαγμένος με σύγχρονους αντισεισμικούς κανονισμούς», πρόσθεσε ο κ. Τσελέντης επισημαίνοντας πως «δεν υπάρχει σύγκριση των βλαβών που έγιναν στην Τουρκία με το αν γίνει κάτι στην Κύπρο. Ο σεισμός που θα γίνει εκεί θα είναι το πολύ 6,5, αλλά θα είναι στη θάλασσα, δεν θα επηρεάσει το νησί», τόνισε.

Στην ερώτηση για το αν περίμενε πως θα συμβεί ένας τέτοιος μεγάλος σεισμός ο κ.Τσελέντης τόνισε πως η περιοχή αυτή που «βρίσκεται στα όρια των δύο μεγάλων πλακών της Ανατολίας και της Αραβίας, είναι γνωστό ότι δίνει πολύ μεγάλα γεγονότα, σίγουρα είχε μαζέψει πολλή ενέργεια και κάποια στιγμή θα έδινε μεγάλο σεισμό, επομένως δεν με εξέπληξε όπως και πολλούς συναδέλφους».


Πηγή: newsit.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια