Μενδώνη: Το 2025 θα έχει ολοκληρωθεί το ανάκτορο και οι κήποι στο Τατόι


Για τις εργασίες στο Τατόι μίλησε σήμερα η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
«Το σχέδιο αποκατάστασης για το Τατόι έχει μπει στις ράγες και το 2025 θα έχει ολοκληρωθεί το ανάκτορο και οι κήποι στο Τατόι» είπε η Λίνα Μενδώνη ενω αναφέρθηκε και στα γλυπτά του Παρθενώνα, για τα οποία υποστήριξε ότι «η επιστροφή τους τίθεται σε ανώτατο επίπεδο».
Μενδώνη: 27 χαρακτηρισμένα μνημεία μεσα στο Τατόι
Αναφερόμενη στην αποκατάσταση του τέως βασιλικού κτήματος η κ. υπουργός τόνισε ότι «το Υπουργείο Πολιτισμού έχει αρμοδιότητα τον ιστορικό πυρήνα, δηλαδή τον χώρο όπου υπάρχει το ανάκτορο, υπάρχουν όλα τα κτίσματα εκ των οποίων τα 27 είναι ήδη χαρακτηρισμένα μνημεία από το Υπουργείο Πολιτισμού από το 2003». Σύμφωνα με την κ. Μενδώνη από τον Ιούλιο του 2019, που ο πρωθυπουργός είχε εντάξει την αποκατάσταση του κτήματος στο Τατόϊ στα εμβληματικά έργα αυτής της κυβέρνησης έχουν ξεκινήσει αρχικά οι μελέτες και μετά η αποκατάσταση του πολιτιστικού αποθέματος του κτήματος.
«Το κτήμα αυτό ήταν εγκαταλελειμμένο 50-60 χρόνια» πρόσθεσε η υπουργός επισημαίνοντας ότι οι άλλοτε θαυμαστοί κήποι έγιναν δάσος και τα κτήρια εγκαταλείφθηκαν, λεηλατήθηκαν.
«Θεωρώ ότι για το Τατόϊ η μεγάλη, το μεγάλο του πρόβλημα ήταν οι ιδεοληψίες των προηγούμενων εποχών. Στη συνέχεια, ενώ το σχέδιο αποκατάστασης έχει ήδη μπει στις ράγες, τον Ιανουάριο του 2021, παρουσιάσαμε την μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας της ανάδειξης του κτήματος, το οποίο μας οδήγησε και στους προϋπολογισμούς τους οποίους θα έπρεπε να εξασφαλίσουμε» το οποίο όπως είπε είναι περίπου 90 εκατομμύρια από δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους.

Πηγή: iefimerida.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια