Συναγερμός για αφίξεις μελών του ISIS στα hotspots - Τι φοβούνται οι Αρχές
Ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε τον συναγερμό που έχει σημάνει για τη μαζική άφιξη στα hotspots υπόπτων για συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος, μιλώντας στην εφημερίδα Τα Νέα.


Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, οι ύποπτοι προέρχονται από τα τελευταία προπύργια του ISIS στη Συρία και στο Ιράκ, αποτελώντας την τελευταία και πιο επικίνδυνη φάση του μεταναστευτικού προβλήματος της περιόδου 2014 – 2018. 

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος μίλησε για ένα εξαιρετικά μεγάλο πρόβλημα και μία αλλαγή της ανθρωπογεωγραφίας των προσφύγων, καθώς τώρα δεν εισέρχονται οικογένειες αμάχων, εκτοπισμένων από τις συγκρούσεις. Έχει διαπιστωθεί μαζική ροή υπόπτων ισλαμιστών η οποία δεν είχε παρατηρηθεί τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν είχαν φτάσει στη χώρα μας 5 – 7 μαχητές του ISIS, στο πλαίσιο του ειδικού σχεδίου για τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες.

Τώρα οι ύποπτοι δεν φαίνεται να έρχονται με βάση κάποιο νεότερο σχέδιο, όμως αναχωρούν μαζικά από τις περιοχές τους και με άλλα μέλη των οικογενειών τους, φοβούμενοι αντίποινα για την έμμεση ή άμεση συμμετοχή τους στις θηριωδίες του Ισλαμικού Κράτους και καταφθάνουν με διάφορους τρόπους στη χώρα μας.

Τους τελευταίους μήνες η συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ. με το FBI, τη CIA και άλλες διεθνείς υπηρεσίες, όπως η Interpol και Europol, έχει οδηγήσει στον εντοπισμό περίπου 120 ύποπτων “μαχητών” του ISIS, κυρίως στο κέντρο προσφύγων στη Μόρια. Το ζήτημα για τις ελληνικές και ξένες υπηρεσίες είναι ότι πολλά από αυτά τα άτομα δεν είναι καταγεγραμμένα στη διεθνή βάση των 5.000 περίπου τζιχαντιστών, αλλά αποτελούν μία οπισθοφυλακή του Ισλαμικού Κράτους και άτομα με δευτερεύοντα ρόλο αλλά και αγνώστων προθέσεων.

Ο εντοπισμός τους γίνεται από τις συνεντεύξεις που δίνουν οι μετανάστες στα κέντρα προσφύγων, από εξέταση των κινητών τους, από τον έλεγχο αποτυπωμάτων αλλά και από μαρτυρίες άλλων μεταναστών που ζούσαν στις περιοχές τους.

Πηγή πληροφοριών: Τα Νέα

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια