ΣΚΟΠΙΑ: Πέρασε την Συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή με 80 ΝαιΈπειτα από καθυστέρηση 8 ωρών, το κοινοβούλιο της πΓΔΜ συνήλθε και επικύρωσε την πρόταση συνταγματικής αναθεώρησης του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ.

Εν μέσω τεταμένου κλίματος και καταγγελιών της αντιπολίτευσης για απόπειρα χρηματισμού βουλευτών της, πέρασε η πρόταση συνταγματικής αναθεώρησης του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, στα Σκόπια. Έπειτα από πολύωρη καθυστέρηση, η ψηφοφορία στη βουλή της πΓΔΜ ξεκίνησε μετά τις 23.30 το βράδυ και είχε ως αποτέλεσμα να βρεθούν οι 80 βουλευτές, 8 εκ των οποίων από την αντιπολίτευση, που απαιτούνταν προκειμένου να προχωρήσει η συνταγματική αναθεώρηση που επιβάλλει η συμφωνία των Πρεσπών.

Η διαδικασία συνεχίζεται στο κοινοβούλιο με τις προσεχείς ψηφοφορίες επί των συνταγματικών αλλαγών, για τις οποίες ωστόσο απαιτείται πλειοψηφία που διαθέτει ο κυβερνητικός συνασπισμός και όπως όλα δείχνουν μπορεί να προχωρήσει την συνταγματική αναθεώρηση.

Καταγγελίες για χρηματισμό από την αντιπολίτευση
Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του VMRO, Ιγκόρ Γιαννούσεφ, είχε καταγγείλει απόπειρα χρηματισμού βουλευτών του κόμματός του, προκειμένου να στηρίξουν την κυβέρνηση. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά σε βουλευτή προσφέρθηκε το ποσό του ενός εκατομμυρίου, ενώ σε άλλους δόθηκαν υποσχέσεις για 250.000 ευρώ, ακόμη και 2 εκατομμύρια ευρώ. Οι βουλευτές, σημείωσε ο Γιαννούσεφ απέρριψαν την πρόταση.

Ο γγ του VMRO έκανε λόγο για κακοποιά στοιχεία, γνωστά στον υπόκοσμο της χώρας που περιβάλλουν το κοινοβούλιο, ενώ έκανε λόγο για απειλές σε βάρος βουλευτών και των οικογενειών τους. Τις κατηγορίες του VMRO διέψευσε το κόμμα της συγκυβέρνησης, SDSM, που έκανε λόγο για αναληθείς ισχυρισμούς της αντι-ευρωπαϊκής ηγεσίας του κόμματος της αντιπολίτευσης. «Θα καταθέσουμε αγωγές για τα ψέμματα» σημείωσαν από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, που κάλεσαν τους βουλευτές του VMRO να ενεργήσουν υπεύθυνα και να αντιταχθούν στην ηγεσία.

Η καθυστέρηση και τα σενάρια
Από νωρίς, τα ΜΜΕ της χώρας έσπευσαν να διαρρεύσουν πως η κυβέρνηση είχε εξασφαλίσει τους 8 βουλευτές της αντιπολίτευσης που απαιτούντο για την συνταγματική αναθεώρηση. Ωστόσο, βουλευτές του VMRO, πριν την έναρξη της διαδικασίας, με συνέντευξη Τύπου ζήτησαν από τον πρόεδρο της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι, να προχωρήσει άμεσα στην ψηφοφορία, χωρίς να συνεχιστεί η συζήτηση.

Ο βουλευτής Αντόνιο Μιλοσόσκι, ανέφερε πως η κυβέρνηση καθυστερεί την διαδικασία επειδή γνωρίζει πως δεν διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία και πρόσθεσε πως η θέληση του λαού είναι ισχυρότερη από την πίεση στους βουλευτές. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ έσπευσε πάντως να δηλώσει πως υπήρχαν ζυμώσεις για την εξασφάλιση της στήριξης των 2/3 της βουλής, χωρίς αυτό όμως να γίνει με παράτυπο τρόπο.

Η πρώτη αντίδραση της Αθήνας
Αμέσως μετά το αποτέλεσμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σχολίασε στο twitter. «Έγινε το πρώτο μεγάλο βήμα για την θέση σε ισχύ της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών» δήλωσε.

news247.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια