Οι Βρυξέλλες προτείνουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ
Την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την πΓΔΜ και την Αλβανία πρότεινε εχθές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα τις ετήσιες εκθέσεις της για τις χώρες διεύρυνσης (Δυτικά Βαλκάνια και Τουρκία).
Στη σχετική ανακοίνωσή της, η Επιτροπή τονίζει ότι πρόκειται για ένα «βήμα προς τα εμπρός» μιας μακράς διαδικασίας που συνοδεύεται από αυστηρές προϋποθέσεις. Όπως δήλωσε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ, για θέματα εξωτερικών ποθέσεων, Φεντερίκα Μογκερίνι, οι εργασίες για μεταρρυθμίσεις και εκσυγχρονισμό πρέπει να συνεχιστούν προς το συμφέρον των εταίρων και της ΕΕ.
Ειδικότερα για την πΓΔΜ, η έκθεση της Επιτροπής επισημαίνει ότι η χώρα έχει κάνει κάποια προετοιμασία όσον αφορά το σύστημα Δικαιοσύνης, την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, ωστόσο χρειάζονται μεγαλύτερες προσπάθειες.
Η έκθεση σημειώνει ότι η χώρα έχει ξεπεράσει την πιο σοβαρή πολιτική κρίση από το 2001, με κρίσιμο σημείο τις επιθέσεις στο κοινοβούλιο στις 27 Απριλίου 2017, οι οποίες καταδικάστηκαν με τον πιο έντονο τρόπο από τη διεθνή κοινότητα. Από το Μάιο του 2017, η νέα κυβέρνηση που είναι προσανατολισμένη στις μεταρρυθμίσεις, έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάληψης του κράτους, επαναφέροντας σταδιακά τους ελέγχους και τις ισορροπίες, ενισχύοντας τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο θέμα της ονομασίας, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τονίζει στην έκθεσή της ότι το ζήτημα αυτό «πρέπει να επιλυθεί επειγόντως», και σημειώνοντας ότι οι συνομιλίες έχουν εντατικοποιηθεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Ειδικότερα, η έκθεση αναφέρει ότι «οι εποικοδομητικές συζητήσεις σε επίπεδο πρωθυπουργών και υπουργών Εξωτερικών, αξιολόγησαν θετικά την πρόοδο στην εφαρμογή των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Η κοινή ανακοίνωση των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της πΓΔΜ τον Ιανουάριο του 2018, με τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων και μιας εθνικής οδού, και η προώθηση ορισμένων πρωτοβουλιών της ΕΕ με καθυστέρηση, ήταν συγκεκριμένα σημάδια ενίσχυσης της αμοιβαίας εμπιστοσύνης».
Σημειώνεται, τέλος, ότι στη στρατηγική της Επιτροπής για τα Δυτικά Βαλκάνια, αναφέρεται ότι η ίδια η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να δεχθεί νέα μέλη, μόλις αυτά ικανοποιήσουν όλες τις θεσμικές και δημοσιονομικές προϋποθέσεις. «Η ΕΕ πρέπει να είναι ισχυρότερη, πιο σταθερή και αποτελεσματικότερη, για να μπορέσει να γίνει μεγαλύτερη», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια