Ο Μάικ Πομπέο ταξίδεψε μυστικά στη Β. Κορέα και συναντήθηκε με τον Κιμ Γιονγκ ΟυνΟ διευθυντής της CIA Μάικ Πομπέο, ο οποίος έχει ονομαστεί επόμενος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, επισκέφθηκε μυστικά τη Βόρεια Κορέα το Σαββατοκύριακο του Πάσχα των Καθολικών και συναντήθηκε με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, δήλωσε ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος την Τρίτη.
Οι συνομιλίες που είχε ο Πομπέο ενίσχυσαν την πεποίθηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι είναι εφικτό να γίνουν καρποφόρες διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Κορέα, αλλά η επιτυχία τους δεν είναι εγγυημένη, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, που έχει ενημερωθεί για το ταξίδι του διευθυντή της CIA και μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Ο Τραμπ είχε δηλώσει νωρίτερα την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ διεξάγουν απευθείας συνομιλίες σε «εξαιρετικά υψηλά επίπεδα» με τη Βόρεια Κορέα, εντός των ορίων των προπαρασκευαστικών προσπαθειών για τη σύνοδο κορυφής του ιδίου με τον Κιμ.
Ο αμερικανός πρόεδρος δημιούργησε αρχικά σύγχυση αφήνοντας να εννοηθεί ότι μιλάει ο ίδιος με τον Κιμ απευθείας, αλλά αμέσως μετά πρόσθεσε: «ας πούμε ότι γίνονται λίγο πιο κάτω από το ανώτατο επίπεδο».
Η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Σάρα Χάκαμπι Σάντερς προσπάθησε να ξεκαθαρίσει την εικόνα δηλώνοντας πως «ο πρόεδρος είπε ότι η κυβέρνηση είχε συνομιλίες στα ανώτατα επίπεδα και πρόσθεσε ότι δεν έγιναν με τον ίδιο απευθείας».
Ερωτηθείσα για τις συνομιλίες που είχε ο Πομπέο, η Χάκαμπι Σάντερς περιορίστηκε να πει ότι «η κυβέρνηση δεν σχολιάζει τα ταξίδια του διευθυντή της CIA».
Με την επίσκεψή του στην Πιονγκγιάνγκ ο Πομπέο έγινε ο πλέον υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος που έχει ταξιδέψει στη Βόρεια Κορέα μετά τον Τζέιμς Κλάπερ, ο οποίος είχε μεταβεί στην ασιατική χώρα το 2014.
Ο Τραμπ αναφέρθηκε στη Βόρεια Κορέα καθώς άρχιζαν οι διήμερες συνομιλίες του με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε στο Μαρ-α-Λάγκο, στο Παλμ Μπιτς, στη Φλόριντα.
Σε μια προσπάθεια να δείξουν πόσο στενές είναι οι σχέσεις τους, οι δύο ηγέτες έκαναν περίπατο στο ιδιόκτητο κλαμπ του Τραμπ και δείπνησαν μαζί με τις συζύγους τους, ενώ σήμερα Τετάρτη προγραμματίζουν να παίξουν γκολφ.
Ο Τραμπ σημείωσε πως πιστεύει ότι η Βόρεια Κορέα επιδεικνύει πράγματι καλή θέληση στην προσπάθεια διπλωματικής επαναπροσέγγισής της με τη Σεούλ, ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η σύνοδος κορυφής -η οποία προτάθηκε τον Μάρτιο και σύμφωνα με τον ίδιο τον αμερικανικό πρόεδρο αναμένεται να γίνει στα τέλη του Μαΐου ή στις αρχές του Ιουνίου- να ακυρωθεί.
Ο Τραμπ, ο οποίος πέρυσι αντάλλασσε συχνά απειλές πολέμου με τον Κιμ, είπε επίσης ότι η κυβέρνησή του μελετά «πέντε» τοποθεσίες όπου θα μπορούσαν να διεξαχθούν οι συνομιλίες κορυφής. Ερωτηθείς αν κάποια από τις τοποθεσίες αυτές βρίσκεται στις ΗΠΑ, απάντησε «όχι».
Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι οι τοποθεσίες αυτές βρίσκονται στη νοτιοανατολική Ασία και στην Ευρώπη. Τα μέχρι τώρα σενάρια που κυκλοφορούν αναφέρονται στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα, την ίδια την Πιονγκγιάνγκ, τη Στοκχόλμη, τη Γενεύη, ακόμη και τη Μογγολία.
 Ο Τραμπ εξάλλου τάχθηκε υπέρ μιας διαπραγμάτευσης με σκοπό το να τερματιστεί και επίσημα η εμπόλεμη κατάσταση στην οποία παραμένουν η Βόρεια και η Νότια Κορέα -ο πόλεμος της Κορέας (1950-1953) διακόπηκε με προσωρινή κατάπαυση του πυρός, όχι συμφωνία ειρήνης- λέγοντας χαρακτηριστικά πως η Σεούλ και η Πιονγκγιάνγκ «έχουν τις ευλογίες του» για αυτό: « Ο κόσμος δεν συνειδητοποιεί ότι ο πόλεμος της Κορέας δεν τελείωσε. Συνεχίζεται αυτή τη στιγμή (σ.σ. και τα δύο μέρη) συζητάνε το τέλος του πολέμου. Υπόκειται σε συμφωνία. Να το συζητήσουν, με τις ευλογίες μου».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια