31/12/2015 - Η ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΤΗΣ ΤΟΝΙΑΣ!





Γράφει η 
Τόνια 

   Χρόνια πολλά φιλενάδες μου! Έχουμε καιρό να τα πούμε και δεν ξέρετε πόσο μου λείψατε! Η χρονιά που μας πέρασε για μένα ήταν πάρα πολύ καλή, γιατί γεννήθηκε το εγγονάκι μου και φυσικά γιατί κέρδισα τη δεύτερη θέση στον διαγωνισμό παραδοσιακής πίτας του Συλλόγου Ηπειρωτών Γαλατσίου! Δηλαδή ήταν με λίγα λόγια... υπέροχη! 
   Σήμερα, λοιπόν, αποφάσισα να σας δώσω μία νέα χριστουγεννιάτικη συνταγή, όπως κάνω τα τελευταία 2 χρόνια που λειτουργεί η "Ελεύθερη Άποψη Γαλατσίου". Η συνταγή που σας έχω είναι για μία υπέροχη παραδοσιακή βασιλόπιτα, που μου την έμαθε η μητέρα μου, όπως κι εκείνης η δικιά της, δηλαδή η γιαγιά μου.
  Ας ξεκινήσει, λοιπόν, το «Πρωτοχρονιάτικο» ταξίδι μας, στη χώρα των Εορτών!



Η Παραδοσιακή Βασιλόπιτα της Τόνιας

Υλικά 

1 κιλό αλεύρι
1 φλιτζάνι Βούτυρο
2 κουταλάκια μαγιά
1 φλιτζάνι γάλα φρέσκο
4 αβγουλάκια
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φακελάκι μαχλέπι σε σκόνη 
1 κουταλάκι αλάτι
Ξύσμα πορτοκαλιού
Ξεφλουδισμένα αμύγδαλα
Σουσάμι


Εκτέλεση

   Ξεκινάμε διαλύοντας τη μαγιά σε μισό φλιτζάνι χλιαρό νερό και τη ρίχνουμε μέσα σε μία λεκάνη. Προσθέτουμε μισό φλιτζάνι αλεύρι και τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Μόλις γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα, σκεπάζουμε με μία πετσέτα και τ' αφήνουμε για μία ωρίτσα να φουσκώσει σε ζεστό μέρος. 

   Μετά από μία ώρα κι εφόσον έχει φουσκώσει η μαγιά μας, σε μία άλλη λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι μας, το αλάτι και τη μαγιά. Χτυπάμε τη ζάχαρη και τους κρόκους, το χλιαρό γάλα, τ' ασπράδια καλά χτυπημένα, το μαχλέπι και το ξύσμα μας και τα ρίχνουμε μέσα. Ζυμώνουμε ρίχνοντας σιγά σιγά το λιωμένο βούτυρο. Μόλις τελειώσουμε με το ζύμωμα, σκεπάζουμε τη λεκάνη μας και την αφήνουμε ζεστό μέρος για τρεις ολόκληρες ώρες για να μας φουσκώσει. 
   Όταν η ζύμη μας φουσκώσει, την ζυμώνουμε ξανά για ένα πεντάλεπτο. Λαδώνουμε μετά ένα μεγάλο ταψί, τη βάζουμε μέσα και την αφήνουμε πάλι σε ζεστό μέρος για μία ωρίτσα.
   Με λουρίδες ζύμης πριν την ψήσουμε, μπορούμε να την στολίσουμε, φτιάχνοντας στην επιφάνεια της, είτε ένα σταυρό είτε τον αριθμό 2016! Αλείφουμε μετά με πινέλο τη βασιλόπιτα μας με ένα κρόκο αβγού χτυπημένο, προσθέτουμε το σουσάμι και τα αμύγδαλα και ψήνουμε στους 200 Βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για μία ώρα περίπου.


Καλή μας επιτυχία και 
καλή μας Χρονιά φιλενάδες!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια