2/10/2015 - ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙ!

Δήλωση Δημάρχου Γαλατσίου Γιώργου Μαρκόπουλου για τη μεταφορά προσφύγων στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις του ΠΑΛΑΙ

Μετά από τη σημερινή (1η Οκτωβρίου 2015) απόφαση της Κυβέρνησης να μεταφερθούν περίπου 1.000 πρόσφυγες από την Πλατεία Βικτωρίας και άλλες πλατείες της Αττικής στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις του ΠΑΛΑΙ, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Γαλατσίου, ο Δήμαρχος Γαλατσίου κ. Γιώργος Μαρκόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Δυστυχώς η απόφαση της κυβέρνησης μας ανακοινώθηκε ξαφνικά και χωρίς καμία προηγούμενη προετοιμασία.Αυτή δεν είναι λειτουργία οργανωμένου κράτους. Αδικεί πρώτα απ’ όλα τους ίδιους τους πρόσφυγες που βιώνουν τεράστια προβλήματα, αλλά και την τοπική κοινωνία μας και το Δήμο Γαλατσίου που αντιμετωπίζονται απαξιωτικά.
Πα' όλα αυτά, είναι υποχρέωσή μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υποδεχτούμε αυτούς τους βασανισμένους ανθρώπους στην πόλη μας και να τους βοηθήσουμε να περάσουν ανθρώπινα το επόμενο διάστημα. Και ασφαλώς αυτό θα πράξουμε, γιατί αν μη τι άλλο ξέρουμε από προσφυγιά και εδώ στο Γαλάτσι έχουμε ανθρωπιά…
Θέλω να ζητήσω από την κυβέρνηση έστω και τώρα να κινηθεί οργανωμένα κι από τις αρμόδιες αρχές να λάβουν κάθε μέριμνα για τη διαβίωση των προσφύγων αλλά και την αρμονική και ασφαλή συνύπαρξη στο Δήμο μας με τους συμπολίτες μας. Ιδίως ο ρόλος των Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας και της Ελληνικής Αστυνομίας είναι κρίσιμος.
Θέλω, επίσης, να ζητήσω από τις Γαλατσιώτισσες και τους Γαλατσιώτες να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό σε αυτή την προσπάθεια. Όλοι μας αντιμετωπίζουμε προβλήματα αυτή τη δύσκολη περίοδο και όσοι ζουν στο Δήμο μας σίγουρα δεν είναι προνομιούχοι, όμως όποιος έχει περιθώρια για την παραμικρή προσφορά που μπορεί να κάνει τη ζωή των προσφύγων λίγο καλύτερη, τώρα είναι ώρα να την κάνει. Το παράδειγμα δίνουν πρώτες οι υπηρεσίες του Δήμου.
Τέλος, θέλω να διαβεβαιώσω τους συμπολίτες μας ότι ο Δήμος θα κάνει ό,τι μπορεί μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και δυνατοτήτων του, ώστε να μην επηρεαστεί αρνητικά η καθημερινή ζωή στην πόλη μας και ιδίως να μην υπάρξουν προβλήματα στην ασφάλεια και στη δημόσια υγεία. Μην ξεχνάμε, όμως, ότι έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που έρχονται από μια εμπόλεμη πατρίδα, κυρίως οικογένειες, με αρκετά μικρά παιδιά ανάμεσά τους. Τώρα είναι η ώρα όλοι μαζί να δείξουμε ότι στο Γαλάτσι πάνω απ’ όλα βάζουμε τους ανθρώπους: τους δικούς μας ανθρώπους, αλλά και όσους οι δυσκολίες της ζωής τους έφεραν να έχουν την ανάγκη μας.»
Το ιστορικό των γεγονότων
Πιο συγκεκριμένα, ελάχιστες ώρες μετά την σχετική ανακοίνωση ξεκίνησε η μεταφορά των προσφύγων στις επί 11 χρόνια εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις του Παλαί, οι οποίες ανήκουν ιδιοκτησιακά στο ΤΑΙΠΕΔ.
Μετά την αιφνιδιαστική αυτή εξέλιξη ο Δήμαρχος Γαλατσίου κ. Γιώργος Μαρκόπουλος προέβη άμεσα σε μια σειρά από ενέργειες, οι οποίες ως στόχο έχουν αφενός να βοηθήσουν στο προσφυγικό ζήτημα και αφετέρου να προλάβουν πολλαπλάσια προβλήματα στην κοινωνική ζωή, στη συνοχή και την ασφάλεια της πόλης.  
Με δική του πρωτοβουλία, ο Δήμαρχος Γαλατσίου και εκπρόσωποι των Δημοτικών Παρατάξεων συναντήθηκαν σήμερα το πρωί, 1η Οκτωβρίου 2015, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα. Ο κ. Μουζάλας ζήτησε εκ μέρους της Κυβέρνησης συγγνώμη για την αιφνίδια και τετελεσμένη αυτή πρωτοβουλία, η οποία ελήφθη λόγω της διόγκωσης του προσφυγικού ζητήματος, αλλά και της σταδιακής επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών. Ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να φιλοξενηθούν στο ΠΑΛΑΙ, περίπου 1.000 πρόσφυγες για περίπου 20 μέρες. Ο Δήμαρχος Γαλατσίου κ. Μαρκόπουλος, προσφέρθηκε να συνδράμει στην αντιμετώπιση του ζητήματος, τόσο για λόγους ανθρωπιστικούς, όσο και για λόγους που έχουν να κάνουν με την ομαλή και ασφαλή λειτουργία της πόλης.  
Με βάση τα ανωτέρω ο Δήμος, αν και δεν του έχει ζητηθεί επισήμως, προέβη ήδη σε:
·         Δημιουργία ειδικής συντονιστικής επιτροπής, στο πλαίσιο λειτουργίας της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου, που θα συλλέξει τρόφιμα και ρουχισμό για τους πρόσφυγες, κυρίως από εθελοντικές προσφορές συμπολιτών μας. Ήδη το ενδιαφέρον για προσφορά από Γαλατσιώτες είναι μεγάλο και αύριο θα ανακοινωθούν περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς και με ποιο τρόπο θα προσφερθεί εθελοντική εργασία, τρόφιμα και ρουχισμός. Προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχει και συνεχής επικοινωνία με την ΚΕΔΕ και τους όμορους Δήμους.
·         Αναμόρφωση του προγράμματος και ενίσχυση του συστήματος αποκομιδής των απορριμμάτων. Ο Δήμος ενισχύει τις πρώην ολυμπιακές εγκαταστάσεις με κάδους και με ανθρώπινο δυναμικό καθαριότητας.
·         Ενίσχυση της φύλαξης του «όμορου» αθλητικού κέντρου στο Άλσος Βεϊκου.
·         Επικοινωνία με Δημόσιους Φορείς και Επιχειρήσεις Κοινής Ωφελείας για την εξασφάλιση των συνθηκών ομαλής διαμονής και διαβίωσης των προσφύγων στις εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις του Παλαί. Συγκεκριμένα έγιναν επαφές με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και το Σύνδεσμο Ελλήνων Φαρμακοβιομηχάνων, φορείς οι οποίοι προσφέρθηκαν να βοηθήσουν.
·         Συνεννόηση με την Ελληνική Αστυνομία για την ενίσχυση του κλίματος ασφαλείας στην πόλη.

Ο Δήμος Γαλατσίου ανταποκρίνεται άμεσα ακόμα και στις πιο ακραίες κοινωνικές καταστάσεις και εξασφαλίζει τις συνθήκες που δεν θα διαταράξουν την ομαλή και ασφαλή λειτουργία της πόλης. Αυτή τη στιγμή προέχει να βοηθήσουμε αυτούς που μας έχουν ανάγκη. Φυσικά, όταν με το καλό παρέλθει αυτή η κρίση, θα πρέπει επιτέλους να γίνει μια πολύ σοβαρή συζήτηση για το πώς αντιμετωπίζεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση (και κατ’ επέκταση οι τοπικές κοινωνίες) από τις εκάστοτε Κυβερνήσεις, αλλά και για το πώς αξιοποιούνται πολύτιμες εγκαταστάσεις όπως το Παλαί.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια