ΣΗΜΕΡΑ - Την «Κόκκινη» Πέμπτη βάφουμε τα Κόκκινα Αυγά!



Γιατί Πάσχα δίχως κόκκινα αβγά δεν γίνεται! Το χρώμα πρέπει να “ναι Κόκκινο, όπως το αίμα του Χριστού, λένε οι γιαγιάδες μας.
Το κατακόκκινο χρώμα με το οποίο βάφουμε τα πασχαλινά αυγά, συμβολίζει για όλους τους Ορθόδοξους το αίμα του Ιησού Χριστού. Μία από τις πιο πένθιμες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, τη Μεγάλη Πέμπτη, σε όλα τα νοικοκυριά βάφονται τα κόκκινα αυγά. Ένα έθιμο που δεν θα εκλείψει ποτέ, αφού με το πέρασμα των χρόνων μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Από πού και πώς ξεκίνησε αυτή η ιεροτελεστία όμως;
Το αυγό είναι από τη φύση του τέλεια «συσκευασμένο». Κατά τη διάρκεια της ιστορίας, του έχουν αποδοθεί διάφορες ιδιότητες, πέρα από αυτή της υψηλής διατροφικής του αξίας. Έτσι έχει παρουσιαστεί ως μυστηριώδες, μαγικό, θεραπευτικό αλλά και ως οιωνός. Το αυγό αποτελεί το παγκόσμιο σύμβολο των Πασχαλινών εορτασμών σε ολόκληρο τον κόσμο. Γι’ αυτό τις άγιες ημέρες του Πάσχα βάφεται, στολίζεται και διακοσμείται, προκειμένου να καταδείξει τον ξεχωριστό συμβολισμό του.
Πριν το αυγό συνδεθεί άμεσα με το χριστιανικό Πάσχα, τιμήθηκε κατά τη διάρκεια πολλών καλλιτεχνικών εκδηλώσεων για τον εορτασμό της άνοιξης. Οι Ρωμαίοι, οι Γαλάτες, οι Κινέζοι, οι Αιγύπτιοι και οι Πέρσες, λάτρεψαν το αυγό ως σύμβολο της Υφηλίου. Από τους αρχαίους χρόνους τα αυγά χρωματίζονταν, ανταλλάσσονταν και φυλάσσονταν με ιδιαίτερη ευλάβεια, σαν να επρόκειτο για περιουσιακά στοιχεία. (πηγή: Ert online)
Πώς να βάφονται τα αβγά;
Βήμα πρώτο: Προετοιμασία
Καλό είναι να επιλέξουμε  φρέσκα αυγά και λευκού χρώματος χωρίς ραβδώσεις. Ελέγχουμε τη συσκευασία της βαφής για να δούμε σε πόσα αυγά αντιστοιχεί το κάθε φακελάκι.
Βγάζουμε τα αυγά από το ψυγείο μερικές ώρες πριν το βάψιμο για να έχουν αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου. Είναι απαραίτητο να τα πλύνουμε πολύ καλά για να απομακρύνουμε σκόνη και ουσίες, που μπορεί να εμποδίσουν την απορρόφηση της βαφής.
Βήμα δεύτερο: Βράσιμο
Το καλύτερο είναι να βουτήξουμε τα αυγά σε χλιαρό και όχι καυτό νερό για να αποφύγουμε τον κίνδυνο να ραγίσουν ή να σπάσουν. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε  να βράσουν για 10-15 λεπτά μόνα τους, χωρίς τη βαφή. Μόλις τα αυγά βράσουν, τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα τοποθετούμε σε μία πετσέτα μέχρι να στεγνώσουν τελείως.
Στη συνέχεια τα ρίχουμε στην κατσαρόλα με τη βαφή και το νερό και ακολουθούμε  τις οδηγίες που θα βρούμε στη συσκευασία της βαφής, που επιλέξαμε. Βάζουμε στην κατσαρόλα ένα ένα τα αυγά με μία κουτάλα. Το νερό πρέπει να είναι χλιαρό και να σκεπάζει τα αυγά, που θα είναι όσα χωράει ο πάτος της κατσαρόλας.
Αφήνουμε τα αυγά να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για όσο χρόνο αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας της βαφής.
Βήμα τρίτο: Στέγνωμα και γυάλισμα
Βγάζουμε προσεκτικά, ένα ένα, τα κόκκινα πλέον αυγά χρησιμοποιώντας μία τρυπητή μεταλλική κουτάλα. Τα τοποθετούμε σε μία λεία επιφάνεια και τα αφήνουμε να στεγνώσουν.
Τα Γυαλίζουμε καλύτερα με λίγο ελαιόλαδο που θα βάλουμε σε χαρτί κουζίνας ή σε ένα πανί αντί να αγοράσουμε τυποποιημένα προϊόντα γυαλίσματος. Λαδάκι χρησιμοποιούσαν και οι γιαγιάδες μας και το αποτέλεσμα ήταν τέλειο.
Tip: Τα πασχαλινά κόκκινα (ή ό,τι άλλο χρώμα έχετε επιλέξει γιατί πλέον στην αγορά κυκλοφορούν διάφορα χρώματα) αυγά είναι έτοιμα. Μπορείτε να τα αφήσετε εκτός ψυγείου για 5-6 ημέρες το πολύ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια