Συνέντευξη του Άρη Σπηλιωτόπουλου στην Πολιτική Συντάκτρια Δώρα Σούπουλη!



Γράφει η
Δώρα Σούπουλη
Πολιτική Συντάκτρια-
Δημοσιογράφος

   Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος κάνει λόγο για την υποψηφιότητά του δημαρχιακού αξιώματος. Αποκαλύπτει πως αν αποτύχει ως δήμαρχος θα εγκαταλείψει οριστικά τη πολιτική. Μάλιστα αναφέρεται στους πολιτικούς του αντιπάλους, καθώς και στη μακροχρόνια δράση του στη πολιτική σκηνή. Παράλληλα, δηλώνει τα αίτια της αυξημένης εγκληματικότητας και το χρονοδιάγραμμα που πρόκειται να υλοποιήσει με στόχο μια "νέα Αθήνα".

Προσφάτως ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά σας στον Δήμο Αθηναίων. Σε περίπτωση που αναλαμβάνατε τη Δημαρχία, ποιο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα θα υλοποιούσατε με σκοπό την αναδιοργάνωση της Αθήνας;

   Ξέρετε ο κόσμος έχει κουραστεί από όσους προεκλογικά του τάζουν λαγούς με πετραχήλια και την επομένη δεν κάνουν τίποτε. Άρα χρειάζεται ρεαλισμός, χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένοι και μετρήσιμοι στόχοι. Αυτούς θα περιλαμβάνει το πρόγραμμά μου το οποίο τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσω. Μπορώ να σας πω τους άξονες: Καθαριότητα, Ασφάλεια, Διαχείριση που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας επενδύοντας στον Πολιτισμό, στον Τουρισμό, αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων περισσότερο πράσινο, περισσότερη αλληλεγγύη και ανθρωπιά. Αν δεν πετύχω ως δήμαρχος υλοποιώντας το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ενεργειών που πρόκειται να ανακοινώσω τότε θα παραιτηθώ από το αξίωμα μου και θα εγκαταλείψω και την πολιτική. 

Πώς αντιλαμβάνεστε τo γεγονός, ότι ορισμένοι από τους πολιτικούς σας αντιπάλους, έχουν διατελέσει Δήμαρχοι Αθηναίων; Όπως λ.χ ο κ. Κακλαμάνης και ο νυν Δήμαρχος ο κ. Καμίνης. Το θέμα είναι το πως τους αντιλαμβάνονται οι Αθηναίες και οι Αθηναίοι. Για μένα το θέμα δεν είναι προσωπικό αλλά το ότι η Αθήνα ούτε πρέπει, ούτε μπορεί να χάσει άλλα πέντε χρόνια. Πολλοί κάνουν λόγο για έναν "γαλάζιο εμφύλιο" στο εσωτερικό της Ν.Δ. Τι απαντάτε στον κύριο Κακλαμάνη ο οποίος υποστήριξε πως δεν είστε σε θέση να αναλάβετε το δημαρχιακό αξίωμα, καθώς όπως χαρακτηριστικά δήλωσε δεν προέρχεστε από λαϊκή βάση;

   Για να είμαστε ειλικρινείς και για να μην μιλάω με ξύλινη γλώσσα, σίγουρα δεν μου είναι ευχάριστο. Θα προτιμούσα αυτή τη μάχη για την Αθήνα να την δίναμε μαζί. Δεν έχω κάτι προσωπικό με τον κ. Κακλαμάνη. Τον βρήκα στην παράταξη, διότι είχε μπει στην πολιτική αρκετά χρόνια πριν από μένα. Αλλά θέλω να σας υπενθυμίσω ότι εκλέγομαι χρόνια βουλευτής και μάλιστα σε πρώτες θέσεις, στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια που αν μη τι άλλο έχει συνοικίες από τις πιο λαϊκές της πατρίδας μας και έχω εκπροσωπήσει ανθρώπους που στην πλειοψηφία τους αγωνίζονται καθημερινά για το μεροκάματο.

 Ως γνωστόν, μια μεγάλη μάζα ανθρώπων, έχει εξισώσει την καταπολέμηση της εγκληματικότητας με τη δράση και τη λειτουργία της Χρυσής Αυγής. Αναμφισβήτητα η κατάσταση σε πολλά σημεία της Αθήνας, χρήζει άμεσης βοήθειας. Η υποψηφιότητα του Η. Κασιδιάρη, προκαλεί ενδεχόμενη πολιτική απειλή; 

   Αλήθεια είναι ότι κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν την μεγάλη απουσία του κράτους για χρόνια σε συγκεκριμένες γειτονιές της Αθήνας. Η κυβέρνηση και ο Νίκος Δένδιας προσπαθούν τον τελευταίο καιρό να περιορίσουν την παραβατικότητα και την εγκληματικότητα. Η δική μου απόφαση είναι να ενώσουμε δυνάμεις δείχνοντας μηδενική ανοχή σε κάθε παρανομία. Να φωτίσουμε κάθε γωνιά της Αθήνας ώστε να νιώθουν οι πολίτες ασφαλείς. Η θέση μου είναι ότι όπου λειτουργεί σωστά και οργανωμένα το κράτος με σεβασμό στον πολίτη, τότε δεν χωρά κανενός είδους και από κανέναν ούτε παραβατικότητα, ούτε υποκατάσταση της νομιμότητας από εξωθεσμικά κέντρα και παράκεντρα.

Η πιθανότητα ανάληψης της συγκεκριμένης θέσης από τον βουλευτή τηςαξιωματικής αντιπολίτευσης-και γενικότερα από πολιτικούς του αριστερούφάσματος, δημιουργεί τον κίνδυνο πολιτικής αποσταθεροποίησης;

   Με τον κ. Σακελλαρίδη, όπως γνωρίζετε μας χωρίζουν πολλά. Κυρίως η προσέγγιση του στην επίλυση των προβλημάτων της Αθήνας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Εκεί που λέω εγώ καλύτερη και ισχυρότερη αστυνόμευση εκείνος καταγγέλλει την παρουσία αστυνομικών στην Αθήνα γιατί τη θεωρεί υπερβολική. Η “συνταγή” που προτείνει συνολικά παραπέμπει στο χθες και αναλώνεται σε ανέξοδη υποσχεσιολογία. Από κει και πέρα δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος να βάλει τον τόπο σε περιπέτειες σκεπτόμενος νέους διχασμούς. Η Ελλάδα πλήρωσε ακριβά αυτές τις υποθέσεις και σίγουρα η Αθήνα δεν προσφέρεται για κάτι τέτοιο. Σε πολλά σημεία της Αθήνας, ο νόμος παραβιάζεται διαρκώς.

 Ποια είναι η άποψή σας για το παρ εμπόριο καθώς και για τους ανθρώπους που έχουν εισέλθει παρανόμως; Θεωρείτε πως πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες προέλευσήςτους;

   Πιστεύω ότι οι πολίτες της Αθήνας δεν είναι δεύτερης κατηγορίας και σίγουρα δεν μπορεί να έχουν λιγότερα δικαιώματα από τους παράνομους μετανάστες. Οσο για το παραεμπόριο αποτελεί πληγή και ντροπή για την πόλη. Οφείλει η Πολιτεία να χτυπήσει τα συμφέροντα εκείνα που θησαυρίζουν από το παρεμπόριο και όχι να κυνηγά μόνο τους δυστυχείς που φέρονται στη βιτρίνα της πόλης.
   Κυκλοφόρησα αρκετά σε κάθε γειτονιά της Αθήνας τις προηγούμενες ημέρες και διαπίστωσα ότι ακόμη και έξω από αρχαιολογικούς χώρους είναι στημένα τσαντίρια τριτοκοσμικού χαρακτήρα όπου όχι μόνο το παραεμπόριο χτυπά το εμπόριο της Αθήνας, το νοικοκύρη που πληρώνει νοίκι και την Εφορία του, αλλά επιπλέον χτυπάει την εικόνα της Αθήνας και του πολιτισμού, μια εικόνα αισθητικής. Αυτό το κύκλωμα πρέπει να κτυπηθεί με κάθε τρόπο μια και εκτός των άλλων ευθύνεται για πολλά λουκέτα στην Αθήνα, ευθύνεται για την ανεργία στην Αθήνα, ευθύνεται για την εικόνα μιας παρατημένης πόλης. Ε αυτήν την εικόνα θα την αλλάξουμε. 

Στην πολιτική σκηνή, έχετε μια μακροχρόνια δράση. Μάλιστα έχετε αναλάβει και ανώτατα υπουργικά αξιώματα. Πως προέκυψε η επιθυμία για την συγκεκριμένη υποψηφιότητα;

   Μπροστά στο δίλημμα πολιτική ή κάτι άλλο, πρέπει εμείς οι νέοι, παρότι έχει γίνει της μόδας να απαξιώνουμε τους πολιτικούς και την πολιτική, να συμμετέχουμε στα κοινά. Και μάλιστα, να συμμετέχουμε με δύναμη, και με πίστη. Αυτό άλλωστε, ήταν και το δικό μου όνειρο όταν ήρθα στην Αθήνα. Γιατί η Αθήνα όπως ξέρετε, δεν είναι η πόλη που γεννήθηκα. Όμως η Αθήνα ήταν αυτή που μου έδωσε την ευκαιρία να κάνω το όνειρο πράξη. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο, την Αθήνα την αγάπησα. Κι όχι μόνο την αγάπησα. Η Αθήνα ήταν η δική μου επιλογή. Γιατί σε αντίθεση με πολλούς άλλους υποψηφίους και μη, οι οποίοι έχουν επιλέξει την Αθήνα ως τόπο επαγγελματικής δραστηριότητας, και κατοικούν στα άνετα προάστια στα βόρεια ή στα νότια, εγώ επέλεξα από την πρώτη στιγμή το κέντρο της Αθήνας. Ζω την Αθήνα, ζω τη γειτονιά μου, ζω τα προβλήματα και κυρίως περπατώ καθημερινά στους δρόμους της Αθήνας, και έχω πλήρη γνώση της πόλης μας. Στο κέντρο ξέρω τους περισσότερους με τα μικρά τους ονόματα και με ξέρουν κι αυτοί, γιατί δεν είμαι ουρανοκατέβατος από άλλα προάστια. Είμαι δίπλα στη γειτονιά και δίπλα στον συμπολίτη. Όταν αποφάσισα να ασχοληθώ με την αυτοδιοίκηση, ήταν γιατί μέσα από τη διαδρομή μου απέκτησα μια πολύ μεγάλη εμπειρία. Και θεωρώ χρέος μου αυτήν την εμπειρία, που η παράταξη βοήθησε να αποκτήσω, να την δώσω εκεί που η παράταξη είχε πρόβλημα. Στην πιο δύσκολη μάχη, στη μάχη της Αθήνας. Στη μάχη που ίσως κάποιοι άλλοι να μην ήθελαν να ρισκάρουν ή να μην ήθελαν να τη δώσουν με πάθος και με πίστη. 

Ποια θεωρείτε τα σημαντικότερα επιτεύγματα της πολιτικής σας μέχρι σήμερα;

   Το ότι πορεύτηκα και πορεύομαι μιλώντας τη γλώσσα της αλήθειας, συγκρουόμενος με νοοτροπίες και κατεστημένα, τηρώντας πάντα τις υποσχέσεις μου και υλοποιώντας σκέψεις και οράματα. Έχω μάθει στην πορεία μου στην πολιτική αλλά και στη ζωή να κοιτώ τον άλλον στα μάτια.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια