Ήρθαν τα κρύα...η Yoga ενάντια στο κρυολόγημα !



Σταυρούλα Κατσίνα
Δασκάλα Γιόγκα
Τηλ. 210 2912917
6977317980

   Όταν το σώμα μας πονάει και είναι κουρασμένο το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να του δώσουμε αυτό που έχει περισσότερο ανάγκη.
   Κατά τους χειμερινούς μήνες είναι πολύ συνηθισμένο να αρρωστήσουμε με τη, γνωστή σε όλους μας, γρίπη. Συνήθως, δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά πέρα από το να περιμένουμε να κάνει τον κύκλο της - διάρκειας περίπου μιας εβδομάδας.
   Παρόλα αυτά, άνθρωποι που υιοθετούν μια τακτική πρακτική της γιόγκα ανακαλύπτουν ότι αρρωσταίνουν σπανιότερα απ' ότι συνήθιζαν στο παρελθόν, και ότι ακόμα κι αν αρρωστήσουν, τα συμπτώματα δεν είναι τόσο έντονα.
   Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν έρευνες που να αποδεικνύουν ότι η γιόγκα αποτρέπει ή θεραπεύει ένα κρυολόγημα αν και σε ορισμένες μελέτες έχει αποδειχτεί ότι βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Πως το πετυχαίνει αυτό; Μέσω της αποδεδειγμένης ικανότητάς της να μειώνει τα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλη που ευθύνεται για το στρες. Οι σποραδικές αυξήσεις της κορτιζόλης μπορούν να βελτιώσουν την άμυνα του οργανισμού αλλά όταν διατηρείται σε σταθερά υψηλά επίπεδα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις όχι μόνο για κρυολόγημα, αλλά και για άλλα προβλήματα υγείας.
   Πέρα από το ρόλο που παίζει η γιόγκα στην προστασία από τα κρυολογήματα, υπάρχουν μερικές γιογκικές πρακτικές που βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων και πιθανότατα μειώνουν τη διάρκεια της γρίπης. Σας παραθέτουμε μερικές από αυτές:
   Χρησιμοποιήστε το Neti. Το neti είναι ένα μεταλλικό, πήλινο ή πορσελάνινο δοχείο το οποίο χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό της μύτης. Χρησιμοποιήστε το γεμίζοντάς το με ζεστό αλατόνερο, που αφαιρεί τη περίσσια βλέννας και βελτιώνει την αναπνοή. Γεμίστε το neti με ζεστό αλατόνερο και τοποθετήστε το στόμιο στο δεξί σας ρουθούνι. Γείρετε το κεφάλι προς τα αριστερά και επιτρέψτε στο αλατόνερο να κυλήσει μέσα στο ρουθούνι, και να κάνει όλη τη διαδρομή έως ότου βγει από το άλλο.    Επαναλάβετε από την άλλη μεριά. Αν είναι πολύ μπλοκαρισμένη η περιοχή της μύτης, προσθέστε περισσότερο αλάτι για να τραβήξει μεγαλύτερη ποσότητα βλέννας. Αν από την άλλη υποφέρετε από υψηλή πίεση, καρδιακό πρόβλημα ή άλλη πάθηση που εμφανίζει ευαισθησία στο αλάτι, κάντε τις πλύσεις χωρίς αλάτι.
   Στεγνώνετε τη μύτη με αναπνευστικές ασκήσεις. Τα καλό στέγνωμα της ρινικής οδού εμποδίζει την παραγωγή βλέννας.
   Αποφεύγουμε τα γαλακτοκομικά προϊόντα, διότι  παράγουν βλέννα.
   Aπαγγέλετε  το OM. Σουηδικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι το μουρμουρητό είναι πολύ αποτελεσματικό στο άνοιγμα των ιγμόρειων. Το να ψάλουμε τη λέξη OM είναι μια καλή επιλογή γιατί ο ήχος «μμμμ» έχει αποτελεσματική δόνηση στο κεφάλι. Χωρίς να υποστηρίζεται από επιστημονικές μελέτες, ίσως θα μπορούσαμε να πούμε ότι αν επιλέξουμε τον ήχο «αααα» που δονεί το στέρνο, θα μπορούσε να αποσυμφορηθεί η βλέννα που έχει συγκεντρωθεί στην περιοχή του θώρακα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια