Ελληνικός Καφές «Διαβατήριο» Μακροζωίας!!!



Γράφει η
Γεωργία Τζανετοπούλου
Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων
Διαγνωστικών Εργαστηρίων Γαλατσίου Meganalysis

   Ένα από τα αγαπημένα ροφήματα του Έλληνα, είναι ο ελληνικός καφές. Μας ξυπνάει, μας χαρίζει στιγμές απόλαυσης αλλά σύμφωνα και με πρόσφατες έρευνες, και περισσότερα χρόνια ζωής. Τα δεδομένα που υποστηρίζουν την θετική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης ελληνικού καφέ και μακροζωίας, έρχονται από μια μελέτη που διεξήχθη στην Ικαρία, το νησί με την μεγαλύτερη μακροβιότητα στον κόσμο. 
   Η μελέτη αυτή διεξήχθη από τους ερευνητές της Α΄ Καρδιολογικής Κλινικής του «Ιπποκράτειου» Νοσοκομείου, προκειμένου να εξηγήσουν, πως ο τρόπος ζωής τους στο νησί, δρα προστατευτικά έναντι των καρδιαγγειακών και νεοπλασματικών νοσημάτων. Η έρευνα έγινε καταγράφοντας κλινικά-παρακλινικά χαρακτηριστικά, καθώς και τις συνήθειες των κατοίκων της Ικαρίας, μέσης και προχωρημένης ηλικίας. Η μελέτη  αφορούσε ένα δείγμα 673 μονίμων κατοίκων [71 άνδρες - 71 Γυναίκες] ηλικίας άνω των 65 στην Ικαρία. Κατέγραψαν την υγεία των 142 ατόμων και την συσχέτισαν με τις διατροφικές και άλλες συνήθειές τους, μεταξύ των οποίων η κατανάλωση του καφέ. Η πλειονότητα (87%) έπινε καθημερινά τον παραδοσιακό ελληνικό καφέ. Οι αναλύσεις έδειξαν πως, όσοι έπιναν τακτικά ελληνικό καφέ, είχαν καλύτερη λειτουργία του ενδοθηλίου σε σχέση με όσους έπιναν άλλα είδη καφέ. Ακόμα και στους ηλικιωμένους που είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση, η κατανάλωση του ελληνικού καφέ σχετιζόταν με καλύτερη κατάσταση του ενδοθηλίου των αρτηριών. Αξίζει να σημειωθεί ότι και δύο ακόμη έρευνες αναδεικνύουν τη συμβολή του καφέ στην καλή υγεία. Όσοι έπιναν τουλάχιστον 1 φορά τη μέρα ελληνικό καφέ την ημέρα, είχαν περίπου 20% μικρότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με όσους έπιναν σπάνια καφέ.
   Ο βραστός ελληνικός καφές, είναι πλούσιος σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά περιέχει μέτρια ποσότητα καφεΐνης και φαίνεται να παρέχει περισσότερα οφέλη σε σχέση με άλλα είδη καφέ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια