Συνταγή: Το Ευλογημένο Χριστόψωμο!

Γράφει η 
Τόνια 
Νοικοκυρά 

  Καλησπέρα και πάλι, φιλενάδες μου! Σήμερα λοιπόν το εορταστικό μενού, έχει το Ευλογημένο Χριστόψωμο και όπως καταλαβένεται, συνεχίζει να φοράει τα Γιορτινά του!
  Ας ξεκινήσει, λοιπόν, το «Χριστουγεννιάτικο» ταξίδι μας, με προορισμό το χωριό του Άη Βασίλη!





Ευλογημένο Χριστόψωμο!

Υλικά 

1 κιλό αλεύρι
4 κουταλιές μαγιά
1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
1  3/4 φλιτζάνι ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι λάδι
1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι μαστίχα σε σκόνη
2 φλιτζάνια καρύδια χοντροκομμένα
2 φλιτζάνια σταφίδες
1 κουταλιά κανελογαρύφαλα
1 φλιτζάνι χυμό από πορτοκάλι
1/4 φλιτζάνι κονιάκ


Εκτέλεση

   Φτιάχνουμε από το προηγούμενο βράδυ προζύμι με 170 γρ. αλεύρι, τη μαγιά και λίγο νερό. Το πρωί προσθέτουμε 150 γρ. ζάχαρη, το μισό λάδι και λίγο αλεύρι. Τα ζυμώνουμε όλα καλά και τα αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος.
   Προσθέτουμε μετά όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε πολύ καλά για να γίνει μια λεία ζύμη που δεν κολλάει. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος (μιάμιση ώρα).
   Πλάθουμε το χριστόψωμο και το βάζουμε σε ένα μεγάλο λαδωμένο ταψί. Το αφήνουμε πάλι να φουσκώσει, το αλείφουμε με λάδι και το πασπαλίζουμε με σουσάμι και καρύδια.
   Το ψήνουμε σε ζεστό φούρνο στους 200C για 15 λεπτά και μετά στους 150C για 35-40 λεπτά.


Καλή μας επιτυχία και καλή μας Χριστουγεννιάτικη
 Όρεξη φιλενάδες!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια