ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ: ΠΕΘΑΝΕ ο Νέλσον Μαντέλα!!!Γράφει ο
Πλούταρχος Πάστρας
Αρχισυντάκτης-Δημοσιογράφος

   Πέθανε, ο ιστορικός και πρώτος μαύρος Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, ο Νέλσον Μαντέλα, στα 95 του έτη. Σίγουρο είναι ότι απεβίωσε με ικανοποίηση, εφόσον προσέφερε στους συμπατριώτες του και στην πατρίδα του πάρα πολλά καλά!
   Αναμφισβήτητα ήταν ο Μεγαλύτερος σε σημαντικότητα άνθρωπος του τελευταίων εκατό ετών, που σημάδεψε μία ολόκληρη περιοχή της Αφρικής!
   Ο νυν Πρόεδρος της Αφρικής, κύριος Τζέικομπ Ζούμα ανακοίνωσε ότι: ««Ο Νέλσον Μαντέλα, ο πατέρας της δημοκρατίας της Νότιας Αφρικής άφησε απόψε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 95 ετών, μετά από μακρά, άνιση μάχη με το θάνατο. Ο Μαντίμπα έφυγε εν ειρήνη στο σπίτι του στο Γιοχάνεσμπουργκ, περιστοιχισμένος από τα μέλη της οικογένειάς του».
   Τον χαρακτήρισε έναν άνθρωπο που είχε περίσσευμα από «ταπεινότητα, την ανθρωπιά και τη συμπόνια» και ότι «Οι σκέψεις και οι προσευχές μας αυτήν την ώρα είναι με την οικογένειά του, στην οποία οφείλουμε ευγνωμοσύνη διότι θυσίασε πολλά για να είναι ελεύθερος ο λαός μας», ενώ τόνισε ότι θα κηδευτεί με δημόσια δαπάνη και ότι οι σημαίες σε όλα τα κτίρια θα κυματίζουν μεσίστιες μέχρι την τέλεση της κηδείας του.
   Τέλος, σας παραθέτουμε περιληπτικά την βιογραφία του και εκφράζουμε τα θερμά μας συλληπτήρια στην οικογένεια του αποθανόντα πρώην Προέδρου της Νότιας Αφρική Νέλσον Μαντέλα.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΝΕΛΣΟΝ ΜΑΝΤΕΛΑ

   Ο Νέλσον Μαντέλα (Nelson Rolihlahla Mandela) γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου του 1918 στην Τράνσκεΐ της Νότιας Αφρικής και απεβίωσε στις 5 Δεκεμβρίου 2013. Δικηγόρος στο Γιοχάνεσμπουργκ, έγινε μέλος του ANC το 1944. Πήγε στο Γιοχάνεσμπουργκ επειδή οι γονείς του ήθελαν να τον παντρέψουν χωρίς να το θέλει αυτός. Για 20 χρόνια τέθηκε επικεφαλής στη μεγάλη εκστρατεία κατά της ρατσιστικής πολιτικής της κυβέρνησης της Νότιας Αφρικής. Ήταν ο πρώτος έγχρωμος, δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής. Πριν να εκλεγεί πρόεδρος, ήταν από τους επικεφαλής του κινήματος κατά του Άπαρτχαϊντ και ενεργό μέλος του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου ANC (African National Congress). Φυλακίστηκε για 27 χρόνια από το καθεστώς των λευκών. Ο Νέλσον Μαντέλα αποφυλακίστηκε το Φεβρουάριο του 1990, αφού ο πρόεδρος Φρεντερίκ ντε Κλερκ αναγνώρισε το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο και ανέστειλε τις εκτελέσεις. Ο Νέλσον Μαντέλα αμέσως παρότρυνε τις ξένες δυνάμεις να μην ελαττώσουν την πίεση που ασκούσαν στη νοτιοαφρικανική κυβέρνηση για συνταγματική μεταρρύθμιση. Η απελευθέρωσή του το 1990 σημάδεψε την απαρχή θεμελιακών αλλαγών στο αφρικανικό κράτος, που οδήγησαν στην πτώση του ρατσιστικού του καθεστώτος. Έγινε ο πρώτος πρόεδρος του αφρικάνικου λαού το 1994. Κατέκτησε το Νόμπελ Ειρήνης που το μοιράστηκε με τον Φρεντερίκ Ντε Κλερκ.
   Έχασε τον ένα γιο του από AIDS και τον άλλο σε τροχαίο ατύχημα, το 1969 (σε τροχαίο έχασε και τη δισέγγονή του, το 2010). Από τότε ο Νέλσον Μαντέλα έγινε εξαιρετικά δραστήριος κατά του AIDS. Ο ίδιος δήλωνε ότι ο μόνος τρόπος να αναδείξουμε το AIDS ως φυσιολογική ασθένεια είναι να μην το κρύβουμε και να κάνουμε τους ανθρώπους να σταματήσουν να το θεωρούν κάτι που χτυπά ορισμένα άτομα τα οποία πηγαίνουν στην κόλαση και όχι στον παράδεισο.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια