Δελτίο Τύπου για την Εκδήλωση με θέμα. . .



Εκδήλωση με θέμα την «Πολιτική για το περιβάλλον 
για την προστασία από πυρκαγιές»

   Επιτυχημένη ήταν η εκδήλωση για την προστασία του περιβάλλοντος, που διοργάνωσε ο Πρόεδρος του  ΣΠΑΤ και υπεύθυνος του Τομέα Πρασίνου του Δήμου Γαλατσίου, κ. Γιάννης Μανιάτης, στις 24 Νοεμβρίου το απόγευμα, στην αίθουσα του πολιτιστικού Κέντρου "Το Καμίνι". Η προσέλευση του κοινού, παρά την κακοκαιρία, ήταν μεγάλη και κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Μανώλης Θεοδωρίδης .
   Ο κ. Γιάννης Μανιάτης στην ομιλία του ανέφερε ότι : "Η προγραμματισμένη από μέρες εκδήλωση πραγματοποιείται σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία.
   Οι οικονομικές συνθήκες έχουν επιφέρει μεγάλη κοινωνική αναταραχή και οι μνημονιακές δεσμεύσεις έχουν οδηγήσει στην οπισθοδρόμηση της κοινωνίας σε βασικούς τομείς όπως είναι η υγεία η παιδεία και η κοινωνική πρόνοια γενικότερα.
   Μέσα σε αυτό το γενικότερο κλίμα είναι επικίνδυνο να υποπέσει και η πολιτική για την προστασία του περιβάλλοντος
- αφενός λόγω της λογικής της εμπορικοποίησης και της επικράτησης του γρήγορου και εύκολου κέρδους,
- και αφετέρου με περικοπές δαπανών για τη δασοπροστασία, με υποστελέχωση υπηρεσιών και παράλληλα με επενδύσεις που καταστρέφουν ευαίσθητα οικοσυστήματα.
   Η δικαιολογία ότι στην οικονομική κρίση όλα επιτρέπονται, είναι ένα από τα επιχειρήματα για την έξοδο από αυτήν.
   Ένα επιχείρημα  που υιοθετείται και εκφράζεται από στόματα πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων και δεν είναι λίγες οι φωνές που την προστασία του περιβάλλοντος τη θεωρούν πολυτέλεια.
   Πιστεύω ότι δεν θα πρέπει να εφησυχάσουμε σε τέτοιες φωνές που θεωρούν ότι όλες οι περιβαλλοντικές διατάξεις αποτελούν εμπόδιο στην οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας."
   Ο κ. Μανιάτης επίσης ανέλυσε τις πολιτικές για την προστασία των Τουρκοβουνίων, που ασκούνται τα τελευταία χρόνια από το ΣΠΑΤ, τονίζοντας ότι πιστεύει στη συνέχισή τους με  την ίδια συνέπεια και όραμα από τις νέες Διοικήσεις, που θα προκύψουν στις δημοτικές εκλογές. Αναφέρθηκε διεξοδικά στη δραστηριότητα του Συνδέσμου από το 2009 μέχρι σήμερα και έδωσε στοιχεία για την έκταση των πυρκαγιών που έχουν συμβεί τα τελευταία 15 χρόνια στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας επίσημα στοιχεία από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
   Ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών τα τελευταία 15 χρόνια παραμένει σχετικά σταθερός και κυμαίνεται σε ένα μέσο όρο της τάξεως των 10.000 πυρκαγιών ανά έτος, με μέσο όρο καμένων εκτάσεων τις 540.000 στρέμματα. O μέσος όρος των καμένων εκτάσεων έχει επηρεαστεί από τις καμένες εκτάσεις των ετών 2000 (1.559.850 στρέμματα) και 2007 (2.623.932 στρέμματα). Αν εξαιρέσουμε αυτά τα 2 χρόνια, ο μέσος όρος είναι σημαντικά μικρότερος της τάξης των 300.000 στρεμμάτων ανά έτος και στην ουσία αντιπροσωπεύουν το μέσο όρο μιας αναμενόμενης αντιπυρικής περιόδου.
   Αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέτρα πρόληψης που λαμβάνει ο δήμος για την προστασία της αναδασωτέας έκτασης τους θερινούς μήνες και παρουσίασε φωτογραφικό υλικό από όλες τις αναδασώσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για τη μετατροπή της ευρύτερης περιοχής σε πνεύμονα πρασίνου για όλη την Αττική.
   Στη συνέχεια ο προσκεκλημένος ομιλητής  κος Μανώλης Θεοδωρίδης (περιβαλλοντολόγος-κτηνίατρος)  ανέλυσε τη χρησιμότητα για το περιβάλλον και την αγροτική οικονομία της σποροφύτευσης, και ειδικότερα της δενδροφύτευσης με βελανιδιές. " Η σποροφύτευση της χώρας με βελανιδιά είναι πολιτική για το περιβάλλον. Είναι πολιτική για την ωραιοποίηση της χώρας και την προστασία του περιβάλλοντος. Η βελανιδιά αναφλέγεται δυσκολότερα από πολλά είδη δέντρων και έτσι έχει πιθανότητες για πυρκαγιά. Η βελανιδιά δεν αναφλέγεται τόσο εύκολα όσο το πεύκο και οι θάμνοι. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το φύλλωμα και τα κλαδιά της δεν έχουν τον πολυτεμαχισμό και την πυκνότητα των πευκοβελόνων ή των θάμνων και επίσης  δεν περιέχει ρετσίνη η οποία είναι εύφλεκτη."
   Πρότεινε μάλιστα να γίνει σποροφύτευση και στην αναδασωτέα έκταση.
   Παράλληλα, υπήρχε προβολή φωτογραφιών με εικόνες από δενδροφυτεύσεις και δάση, τόσο στην περιοχή των Τουρκοβουνίων, όσο και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.
   Ακολούθησε συζήτηση με ερωτήσεις από το κοινό και απαντήθηκαν από τους ομιλητές.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια