Η διαθεσιμότητα «πνίγει» το δημοτικό κολυμβητήριο Γαλατσίου

Θυσία στη μνημονιακή υποχρέωση και οι 26 συμβασιούχοι υπάλληλοι που εργάζονταν ως εξειδικευμένο προσωπικό σε αυτό. Η αντι πολίτευση στον δήμο κάνει λόγο για «προεόρτια της ευρύτερης ιδιωτικοποίησης» των εγκαταστάσεων του Αλσους Βεΐκου

Του Στέργιου Ζιαμπάκα




Ο Παναγιώτης κάθισε στον καναπέ. Ελειπε όλη μέρα από το σπίτι. Τα τελευταία απογεύματα επισκέπτεται τον φυσικοθεραπευτή του, έπειτα από το πρόβλημα που προέκυψε στη μέση του. Θα τον δει λίγες μέρες ακόμα. Στη συνέχεια θα προσπαθήσει να «θεραπευτεί» κολυμπώντας. Η επιλογή του να εγγραφεί στο δημοτικό κολυμβητήριο, λίγο πιο πέρα από το σπίτι του, στο Γαλάτσι, στο Αλσος Βεΐκου, αποδεικνύεται σοφή.

Καθισμένος, άνοιξε το laptop. Φίλοι στα social media συζητούσαν δημοσιεύματα ιστοσελίδων. Πηχυαίοι τίτλοι τύπου: «Κλείνει το Αλσος Βεΐκου» τού έδωσαν την εντύπωση πως μπαίνει στην κυριολεξία «λουκέτο» σε έναν χώρο συνδεδεμένο με τα νεανικά του χρόνια. Εκεί όπου ο ίδιος και οι συνομήλικοί του έμαθαν ποδήλατο, «έσκισαν» τα γόνατά τους στο χωματένιο, τότε, γήπεδο ποδοσφαίρου, περνούσαν τα βράδια του καλοκαιριού χαζεύοντας τα φώτα των συνοικιών που βρίσκονται βόρεια και δυτικά του Γαλατσίου.

Προσωρινά… κλειστό

Οι πιο ψύχραιμοι του εξήγησαν πως δεν «έκλεισε» το Αλσος. Μπορεί να συνεχίσει να κάνει τη βόλτα του, ωστόσο θα πρέπει να ξεχάσει προσωρινά το κολυμβητήριο. Το εξειδικευμένο προσωπικό που εργαζόταν σε αυτό, οι ιατροί, οι ναυαγοσώστες, οι φύλακες, όσοι συνέβαλαν στην εύρυθμη και ασφαλή χρήση του, ήταν συμβασιούχοι και διατηρούνταν στη θέση τους με προσωρινές δικαστικές εντολές. Η παραμονή τους στην εργασία ή η οριστική τους απομάκρυνση κρίνεται τις προσεχείς ημέρες στις δικαστικές αίθουσες.

Δεν είχαν μονιμοποιηθεί, ωστόσο η ανανέωση των συμβάσεών τους ήταν αρκετή για ν’ αποδείξουν στα δικαστήρια πως καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Είναι οι δημοτικοί υπάλληλοι, για τους οποίους ο Παναγιώτης διάβαζε στο διαδίκτυο πως κάποιοι υπουργοί επιχειρούν να κινήσουν διαδικασίες fast-track, προκειμένου, σε ενδεχόμενη αποχώρησή τους από το Δημόσιο, να προσμετρηθούν στον αριθμό των 15.000 απολύσεων έως το τέλος του 2014, ο οποίος αποτελεί «μνημονιακή υποχρέωση».

Μέχρι την οριστική απόφαση του δικαστηρίου οι 26, συνολικά, συμβασιούχοι δεν μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Σε αντίθεση με το κολυμβητήριο, τα γήπεδα τένις, ποδοσφαίρου και το κλειστό γήπεδο μπάσκετ θα συνεχίσουν να λειτουργούν. Προηγήθηκε συνεννόηση του πρώην προέδρου του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού, Μανώλη Πρωτονοτάριου, με τα τοπικά αθλητικά σωματεία, τα οποία ανέλαβαν την ευθύνη λειτουργίας των εγκαταστάσεων έως ότου διευθετηθεί το θέμα των εργαζομένων.

Ο κ. Πρωτονοτάριος παραιτήθηκε πριν από λίγες μέρες από τη θέση του προέδρου του παραπάνω νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου που είναι αρμόδιο για τη λειτουργία των χώρων του Αλσους Βεΐκου. Μοναδικός λόγος παραίτησης, κατά τον ίδιο, η πρόθεσή του να κατέβει στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές ως υποψήφιος δήμαρχος. Χρέη προέδρου του Οργανισμού ανέλαβε ο νυν δήμαρχος Γαλατσίου, Κυριάκος Τσίρος.

H «είδηση του λουκέτου» στο άλσος προκάλεσε ανάλογη αναστάτωση σε πλήθος συνδημοτών του Παναγιώτη. Πολλοί θεώρησαν πως ευθύνεται ο δήμαρχος. «Θέλω να πω στους δημότες ότι δίνουμε μάχη για να επαναλειτουργήσουν οι δομές του Αλσους Βεΐκου». Είμαστε κοντά στους πολίτες και στους δημότες. Κάνουν λάθος όσοι επιρρίπτουν ευθύνες στον δήμο. Οι ευθύνες είναι της κυβέρνησης που υπακούει στην τρόικα. Στηρίζουμε την επαναπρόσληψη των συμβασιούχων», θέλησε να διαμηνύσει μέσω της «Εφ.Συν.» ο κ. Τσίρος. Εξέφρασε επιπλέον την αισιοδοξία πως ανάμεσα στα τέλη Νοεμβρίου και τις αρχές Δεκεμβρίου, το άλσος θα επανέλθει σε πλήρη λειτουργία. Επειτα από μια αναβολή, η υπόθεση των 26 συμβασιούχων εκδικάζεται στις 25 του μήνα.

Ελπίδες

Ωστόσο, όπως μας πληροφόρησε ο κ. Πρωτονοτάριος, οι συμβασιούχοι προτίθενται να ζητήσουν νέα αναβολή για το 2014, ελπίζοντας πως οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκότερες για την επαναπρόσληψή τους.

«Δεν μπόρεσε να αποφευχθεί η απομάκρυνση των συμβασιούχων», συμπλήρωσε ο ίδιος. «Επρεπε να έχει γίνει καλύτερος προγραμματισμός στο παρελθόν από τους μέχρι τώρα διοικούντες τον δήμο. Δεν μπορούν να πετάνε το μπαλάκι των ευθυνών στην κυβέρνηση και στην τρόικα, όταν διοικούν τον δήμο επί επτά έτη και σαφέστατα είναι γνώστες των προβλημάτων. Δυστυχώς, η σημερινή διοίκηση διακατέχεται από αδαημοσύνη και ημιμάθεια, πολιτικά και τεχνοκρατικά. Κατ’ επέκταση καθίσταται “επικίνδυνη” για την πόλη και τους πολίτες», αντέκρουσε στην «Εφ.Συν.» η Ελενα Ζέρβα–Γκιουρτζιάν, δημοτική σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Πρωτοβουλία Πολιτών Γαλατσίου».

Στο ίδιο μήκος κύματος και υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης: «Ολα αυτά τα χρόνια θα μπορούσε ο δήμος, μέσω ΑΣΕΠ, να προσλάβει μόνιμους υπαλλήλους και να έχουμε περισσότερο προσωπικό. Δεν το έκανε, προτιμώντας τις πελατειακές σχέσεις και το δικαίωμα που του έδινε ο νόμος να προσλαμβάνει συμβασιούχους και να τους ανανεώνει», είπε στην εφημερίδα μας η Ελένη Αυλωνίτου, δημοτική σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες σε Δράση».

Ο Γρηγόρης Χαραλαμπίδης, δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», εκτίμησε πως «από την πλευρά της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής είναι ένα προσχεδιασμένο έγκλημα η απαξίωση των δομών αυτών για να μπορέσουν να ιδιωτικοποιηθούν», ενώ από την παράταξη «Αλλος Δρόμος», ο δημοτικός σύμβουλος Αρης Παπαδοκωστόπουλος μας είπε πως «οι αιτίες αυτού του προβλήματος είναι διαχρονικές και βαρύνουν τις διοικήσεις από παλαιότερες εποχές. Οταν μπορούσαν να πάρουν εργαζόμενους, αυτοί κάνανε “ρουσφετάκια”. Η λύση που “σερβίρουν” είναι το ΚΟΙΝΣΕΠ».

Ξεχασμένες αποφάσεις

Σύμφωνα με τον κ. Πρωτονοτάριο, είχε ληφθεί απόφαση για τη πρόσληψη μονίμου προσωπικού κατά τη θητεία προηγούμενων δημοτικών συμβουλίων, συγκεκριμένα το 2002. Για κάποιο λόγο η σχετική απόφαση δεν υλοποιήθηκε. Οι προσλήψεις των συμβασιούχων ξεκίνησαν το 2006. Ο ίδιος τούς διατήρησε στις θέσεις τους, προσλαμβάνοντας περαιτέρω προσωπικό για τις ανάγκες των εγκαταστάσεων, και ως εκ τούτου ο αριθμός των συμβασιούχων ανήλθε στους 26.

«Εκανα όλες τις ενέργειες που έπρεπε να κάνω, δηλαδή είχα προβλέψει τα λεφτά των εργαζομένων για το 2014. 300.000 ευρώ σε κωδικό του προϋπολογισμού για το 2014. Γιατί για να κάνεις πρόσληψη στην εταιρεία (σ.σ. ΚΟΙΝΣΕΠ) πρέπει να έχεις τα λεφτά», ανέφερε ο κ. Πρωτονοτάριος. Στην έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού, στις 5 Νοεμβρίου, αποφασίστηκε η υλοποίηση προγραμματικής σύμβασης με το ΚΟΙΝΣΕΠ. «Ηταν η μοναδική λύση», υποστήριξε ο κ. Πρωτονοτάριος. «Κακίζω την αντιπολίτευση που δεν το ψήφισε. Ηταν το καλύτερο που μπορούσαμε να κάνουμε για τους εργαζόμενους», συμπλήρωσε.

Ολα στους ιδιώτες

Από την πλευρά της η κ. Αυλωνίτου εκτίμησε πως «προσπαθούν να δημιουργήσουν τα ΚΟΙΝΣΕΠ σε 1η φάση. Θα ξαναπροσλάβουν τους εργαζόμενους με μια εταιρεία που θα συμβάλλεται με τον δήμο, χάνοντας όμως τα εργασιακά τους δικαιώματα. Στη 2η φάση θα συμβληθούν με κάποιον ιδιώτη, ο οποίος θα νοικιάζει τους εργαζόμενους, όπως αυτός νομίζει», πρόσθεσε και κατέληξε: «Και τα ΚΟΙΝΣΕΠ δίνουν τη δυνατότητα στον οποιονδήποτε δήμαρχο να εξυπηρετήσει πελατειακές σχέσεις». Από την αντιπολίτευση γίνεται λόγος για τα «προεόρτια της ευρύτερης ιδιωτικοποίησης» των εγκαταστάσεων του Αλσους Βεΐκου. Αλλωστε, ο κ. Παπαδοκωστόπουλος υπενθύμισε πως «ήδη μέσα στο άλσος, μέσα σε έναν δημόσιο δασικό χώρο, υπάρχουν ιδιωτικές εγκαταστάσεις: κινηματογράφος, θέατρο, δύο καφετέριες. Προσπαθούσαν τώρα τελευταία να περάσουν σε ιδιωτική εταιρεία τη φύλαξη του δάσους, γιατί υπήρξαν κλοπές», είπε.

Οι άλλες δομές

Την παρούσα συγκυρία, το ενδεχόμενο απομάκρυνσης συμβασιούχων απασχολεί και υπόλοιπες δομές των δήμων, όπως «και τους παιδικούς σταθμούς. Μπορεί αύριο–μεθαύριο να εμφανιστεί και εκεί το πρόβλημα. Και θα έρθει ως “από μηχανής Θεός” ο ιδιώτης», προειδοποιεί ο κ. Χαραλαμπίδης.

Πέραν των 26 συμβασιούχων, ο κ. Πρωτονοτάριος υπολογίζει τις προσλήψεις επιπλέον 5 υπαλλήλων. Ισως αυτό να διασφαλίσει στον Παναγιώτη και στους συμπολίτες του την πλήρη και απρόσκοπτη λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων, όπως επιθυμούν. Προς το παρόν το «λουκέτο» παραμένει. «Αρα να πάω σε άλλο δήμο με διπλάσιο κόστος; Χαμηλόμισθος;», αναρωτιέται ο Παναγιώτης.

Η δημοτική αρχή τον καθησυχάζει επισημαίνοντας πως θα επανέλθουν οι εγκαταστάσεις σε λειτουργία το ταχύτερο. Θα του παρέχονται οι υπηρεσίες που επιθυμεί, ενδεχομένως «πιο ακριβές και αμφιλεγόμενης ποιότητας», όπως επισημαίνει η αντιπολίτευση. Ισως ο Παναγιώτης, κλείνοντας το laptop, να θυμήθηκε πως πριν από λίγα χρόνια οι συμπολίτες του κινητοποιήθηκαν άμεσα και αντέδρασαν στην ανάλογη «είδηση» που έκανε λόγο για το «ξεπούλημα» του Ολυμπιακού Γυμναστηρίου και το ενδεχόμενο να μετατραπεί σε εμπορικό πολυκέντρο, ακριβώς απέναντι από το Αλσος Βεΐκου.

…………………………………………………………………………………………………………………………………

Δύο καταγγελίες για οικονομική αδιαφάνεια

Καταγγελία αναφορικά με τα οικονομικά του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού βρίσκεται στο Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ). Η δημοτική σύμβουλος, Ελενα Ζέρβα-Γκιουρτζιάν, ζητά να διερευνηθεί η νομιμότητα των μπλοκ είσπραξης συνδρομών από δραστηριότητες του νομικού προσώπου.

Σημειώνει στην καταγγελία πως «οι προσκομιζόμενες αθεώρητες αποδείξεις είσπραξης συνδρομών αφορούν την ίδια δραστηριότητα του νομικού προσώπου και φέρουν διαφορετική επωνυμία και αρίθμηση. Συμπληρωματικά σας ενημερώνουμε ότι δεν υπάρχει κανονισμός λειτουργίας του νομικού προσώπου». Μιλώντας στην «Εφ.Συν.», ο κ. Πρωτονοτάριος υποστήριξε πως τα παραπάνω δεν ευσταθούν. «Δεν είναι απαραίτητο να σφραγίζονται αυτά τα μπλοκ από την εφορία», ανέφερε. Ωστόσο, το ΣΕΕΔΔ θα απασχολήσει και μια παλαιότερη καταγγελία οικονομικής αδιαφάνειας. Βάσει της καταγγελίας που υπογράφουν 8 δημοτικοί σύμβουλοι, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την 26η Ιουνίου του 2012 «εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η έκτακτη οικονομική επιχορήγηση των 75.000 ευρώ από τον Δήμο Γαλατσίου για τη διοργάνωση του 10ου Φεστιβάλ Γαλατσίου και την παρουσίαση του νέου πολιτιστικού κέντρου».

Υποστηρίζουν πως δεν υπάρχουν λόγοι έκτακτης επιχορήγησης και αναφέρουν πως «ουδέποτε έχουν δοθεί στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ν.Π. αναλυτικά τα έσοδα και τα έξοδα από τις παραστάσεις του φεστιβάλ». Κατηγορηματικά ο κ. Τσίρος είπε στην «Εφ.Συν.» πως «δεν υπάρχει ζήτημα οικονομικού σκανδάλου». Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του κ. Πρωτονοτάριου.

……………………………………………………………………………………………………………………………………

Η ιστορία του Αλσους Βεΐκου

Το Αλσος Βεϊκου αποτελεί έναν καταπράσινο «πνεύμονα» πρασίνου έκτασης 256 στρεμμάτων, πολύ κοντά στο κέντρο της Αθήνας. Ο χώρος προσφέρει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα πλήθους δραστηριοτήτων σε χώρους όπως: γήπεδα μπάσκετ, τένις, βόλεϊ, ποδοσφαίρου, 5Χ5, κολυμβητήριο, στίβο, πίστα πατινάζ και κλειστό γυμναστήριο.

Σύμφωνα με στοιχεία του δήμου, οι επισκέπτες του ξεπερνούν καθημερινά τους 5.000, εκ των οποίων οι 3.000 είναι οπαδοί του αθλητισμού. Η δημόσια χρήση του οφείλεται στον Βασίλη Παπαδιονυσίου, του οποίου φέρει και το όνομα ως δημοτικό γυμναστήριο. Από το 1964, οπότε και το Γαλάτσι έγινε αυτόνομος δήμος, ο ίδιος εκλεγόταν συνεχώς επί σειρά ετών, εκτός από την περίοδο της 7χρονης δικτατορίας. Η θητεία του άγγιξε συνολικά τα 32 χρόνια. Μάλιστα, το όνομά του φέρεται να έχει καταγραφεί στο βιβλίο Guinness, δίπλα στην ιδιότητα του «δημάρχου με τη μακροβιότερη θητεία».

Στις αρχές της δεκαετίας του ‘80, ο Β. Παπαδιονυσίου «κατέλαβε» (σ.σ. εντός πολλών εισαγωγικών) τον χώρο και άρχισε να θέτει τις βάσεις των αθλητικών υποδομών, ξεκινώντας από το γήπεδο ποδοσφαίρου. Εκείνη την περίοδο, το Αλσος Βεΐκου χαρακτηριζόταν «κληροδότημα». Στη διαχείρισή του «εμπλεκόταν» και ο Δήμος Αθηναίων, χωρίς, ωστόσο, να παρεμβαίνει ουσιαστικά. Οταν δόθηκε η εκμετάλλευση του άλσους στον Δήμο Γαλατσίου, ο γειτονικός Δήμος Αθηναίων απέκτησε, ως «αντάλλαγμα», το δικαίωμα χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων υπέρ των σωματείων του. Από τότε ο Γ.Σ. Πατησίων χρησιμοποιεί το γήπεδο ποδοσφαίρου μαζί με τα σωματεία ΑΟ ΚΟΡΩΝΙΔΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ και ΠΑΣ ΓΑΛΑΤΣΙ, που προέκυψε από τη συγχώνευση των ΑΟ και ΑΕ Γαλατσίου.

Το όνομα του άλσους προέρχεται από την οικογένεια του Λάμπρου Βέικου, οπλαρχηγού σουλιώτικης καταγωγής και αρχηγού φάρας κατά την περίοδο του ‘21. Γνώστες της τοπικής ιστορίας λένε πως το κράτος, για να τον τιμήσει, έδωσε στους κληρονόμους του εκτάσεις γης στην περιοχή του σημερινού Αλσους Βεΐκου. Τάφοι κληρονόμων του βρίσκονται στο κάτω μέρος του Αλσους. Η ιστορία αναφέρει πως στα τέλη του 19ου αιώνα, ο συνονόματος απόγονος του οπλαρχηγού, Λάμπρος Γ. Βέικος, άφησε μεγάλο μέρος της περιουσίας του στην ψυχοκόρη του Λαμπρινή, από την οποία πήρε το όνομα κοντινή συνοικία του Γαλατσίου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια