Αττικό Άλσος - Γενική Παρουσίαση
Γενική Παρουσίαση

   Το Αττικό Άλσος αποτελεί χώρο περιαστικού δάσους, ένα χώρο πρασίνου και αναψυχής, σημαντικής οικολογικής αξίας για το Λεκανοπέδιο Αττικής.
   Καταλαμβάνει μεγάλο τμήμα του ορεινού όγκου των Τουρκοβουνίων, στα όρια των Δήμων Αθηναίων, Γαλατσίου και Νέας Φιλοθέης. Έχει έκταση 550 στρεμμάτων, μέγιστο υψόμετρο 337 μ. και ελάχιστο 200 μ. Αποτελείται από δύο λόφους με βραχώδεις γυμνές πλαγιές και γκρεμούς. Περιέχει δασύλλια με κυπαρίσσια, πεύκα και άλλα είδη δένδρων και ένα σπήλαιο. Έχει ποσοστό φυτοκάλυψης 67% και ελεύθερους χώρους και εγκαταστάσεις 33%.
   Από τη συνολική έκταση 550 στρεμμάτων, ένα μέρος καταλαμβάνει μια περιοχή κατοικίας, ο οικισμός Γεωργίου Παπανδρέου, ένα μικρό μέρος καταλαμβάνει ο Δήμος Αθηναίων με τις δεξαμενές και εκ των υπολοίπων τα φυτεμένα μέρη του Αττικού Άλσους είναι 230 στρέμματα (από αυτά τα 80- 90 στρέμματα είναι σε επίπεδη επιφάνεια και τα υπόλοιπα σε πρανή και βραχώδη τμήματα του άλσους).

Ανάπλαση Αττικού Άλσους

   Το έργο της ανάπλασης ξεκίνησε στις 11/7/2008 με εργολήπτη την εταιρία «Γήγερτον» και ολοκληρώθηκε μέσα στο προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα.
   Στο πλαίσιο της ανάπλασης του Αττικού Άλσους οι παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν συνοπτικά είναι οι εξής:

  • Φυτεύτηκαν 1.165 νέα δένδρα και 1.277 ποώδη και θαμνώδη φυτά και διαμορφώθηκε βοτανικός περίπατος για την γνωριμία των επισκεπτών με τα δέντρα της Αθήνας. 
  • Αντικαταστάθηκε το δίκτυο πυροπροστασίας και άρδευσης. 
  • Δημιουργήθηκαν νέες παιδικές χαρές αλλά και χώροι σκιάστρων ως σημεία ξεκούρασης και κοινωνικής συναναστροφής για τους επισκέπτες. 
  • Διαμορφώθηκε υπαίθριο φυτολόγιο για την ανάδειξη των φυτών της περιοχής και μικρός μετεωρολογικός σταθμός για εκπαιδευτικούς σκοπούς. 
  • Αναδείχθηκαν τα σημεία υπέροχης θέας, καθώς το πάρκο βρίσκεται στο πιο ψηλό σημείο του Λεκανοπεδίου. 
  • Ανακαινίσθηκε και εκσυγχρονίστηκε το υπαίθριο θέατρο του Αττικού Άλσους που ήδη από το καλοκαίρι του 2009 έγινε το επίκεντρο σημαντικών πολιτιστικών εκδηλώσεων στο πλαίσιο του Αθηναϊκού Φεστιβάλ.
  • Αναμορφώθηκε το δίκτυο μονοπατιών και χαράχτηκαν ειδικές διαδρομές για τζόκινγκ.
  • Ανακαινίστηκαν και αναβαθμίσθηκαν οι αθλητικές εγκαταστάσεις (4 γήπεδα τένις, 2 ποδοσφαίρου 5x5, 2 μπάσκετ και 2 βόλεϊ) και σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού παραχωρούνται δωρεάν στους πολίτες του λεκανοπεδίου και των όμορων δήμων.
  • Ελήφθη ειδική μέριμνα για την εξυπηρέτηση των ατόμων με ειδικές ανάγκες και ειδικά αυτών με κινητικά προβλήματα, όπως ορίζεται και από τις σχετικές οδηγίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια